Γ. ΑΜΥΡΑΣ – Ζητά αποζημίωση για τους μελισσοκόμους

Νέα

Την αποζημίωση των μελισσοτρόφων για την απώλεια του προϊόντος τους μετά από επίθεση άγριου ζώου ζητούν από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Αμυράς, Ιωαννίνων και Χρήστος Μπουκώρος, Μαγνησίας με σχετική Ερώτηση που κατέθεσαν χθες Τετάρτη στη Βουλή.
Σύμφωνα με στοιχεία του Μελισσοκομικού Συλλόγου Ιωαννίνων «Αρισταίος» αλλά και των μελισσοκόμων της Μαγνησίας, αν μια αρκούδα επιτεθεί και καταστρέψει ένα μελίσσι, η αποζημίωση που εισπράττουν από τον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) αγγίζει μόλις το 1/5 της συνολικής καταστροφής και χωρίς να αφορά στο μέλι που χάθηκε. Σε μια ζημιά δηλαδή της τάξεως των 150 ευρώ η αποζημίωση του ΕΛΓΑ ανέρχεται μόλις στα 30 ευρώ.
Οι βουλευτές ζητούν από το υπουργείο να επανεξετάσει τους όρους ασφάλισης στον Κανονισμό του και να εισαγάγει βελτιωμένες ρυθμίσεις που θα αποζημιώνουν ουσιαστικά τους μελισσοτρόφους και για το χαμένο παραγόμενο προϊόν τους. Ζητούν επίσης την αύξηση της προβολής της μελισσοκομίας ώστε να βρίσκεται στον πυρήνα της κοινής γεωργικής πολιτικής, καθώς και τη χρηματοδότηση του κλάδου πάνω από τα σημερινά επίπεδα.