ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ – Κλείνει τη χρονιά με ενημερώσεις σε χιλιάδες μαθητές

Νέα

Χιλιάδες μαθητές και φοιτητές από δεκάδες σχολεία και πανεπιστήμια της χώρας συμμετείχαν στις δράσεις ευαισθητοποίησης που διοργάνωσε ο Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας κατά το ακαδημαϊκό έτος 2019–19.
Συνολικά ενημερώθηκαν 2645 μαθητές και φοιτητές με τους συνοδούς εκπαιδευτικούς τους από 49 σχολεία και πανεπιστήμια της Ελλάδας. Στόχος αυτών των δράσεων είναι να ευαισθητοποιήσει τους νέους και σταδιακά να επηρεάσει τις στάσεις και τις συμπεριφορές τους απέναντι στο περιβάλλον και ειδικότερα στο οικοσύστημα της λίμνης, συμβάλλοντας στην αποτελεσματικότερη προστασία της.
Με πολλά από τα σχολεία του νομού Ιωαννίνων υπήρξε διαρκής συνεργασία στη σχολική περίοδο, ώστε μέσα από διαδοχικές επισκέψεις και δραστηριότητες να εμπεδωθούν καλύτερα οι έννοιες και να επιτευχθεί η απόκτηση περιβαλλοντικής συνείδησης.
Κατά τη διάρκεια των προγραμμάτων οι μαθητές εξοικειώθηκαν με έννοιες όπως Προστατευόμενες Περιοχές, οικοσύστημα, βιοποικιλότητα, κύκλος νερού, προστασία και διαχείριση, φαινόμενο του ευτροφισμού, αειφορική διαχείριση, ενημερώθηκαν για τις πολλαπλές αξίες της Λίμνης Παμβώτιδας (βιολογική, αλιευτική, αρδευτική, αναψυχής, εκπαιδευτική, επιστημονική, αντιπλημμυρική, κ.ά.) καθώς και για τις αρμοδιότητες και το έργο του Φ.Δ.Λ.Π.Ι. Επιπλέον στην ενημέρωση σχολικών ομάδων εντάχθηκαν ποικίλες δραστηριότητες πεδίου, ώστε να δοθεί η ευκαιρία στο παιδί να έρθει σε επαφή με το φυσικό περιβάλλον. Έτσι τα παιδιά ακολούθησαν περιβαλλοντικά μονοπάτια, παρατήρησαν τη χλωρίδα και την πανίδα, τα τοπία της λίμνης, χρησιμοποίησαν τις αισθήσεις τους, έπαιξαν, δημιούργησαν και ταυτόχρονα ενημερώθηκαν και ευαισθητοποιήθηκαν για το οικοσύστημα της λίμνης και για το πως μπορούν τα ίδια να συμβάλλουν στην προστασία της.
Οι ενημερώσεις και ξεναγήσεις στο Κέντρο Πληροφόρησης Λίμνης Παμβώτιδας (στο Νησί Ιωαννίνων) και στο Πάρκο Ερμηνείας Οικοσυστήματος πραγματοποιήθηκαν σε μικρές ομάδες των 20 περίπου ατόμων για την επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος.
Για την καλύτερη ενημέρωση, εκπαίδευση, ευαισθητοποίηση και ανάδειξη της ανάγκης διαφύλαξης της φυσικής κληρονομιάς χρησιμοποιήθηκαν κατάλληλες υποδομές ενημέρωσης και ερμηνείας περιβάλλοντος, έντυπες και οπτικοακουστικές εκδόσεις, ενημερωτικά έντυπα, φυλλάδια, λευκώματα, εκθέσεις και ενημερωτικές ημερίδες, δράσεις προβολής της προστατευόμενης περιοχής, περιβαλλοντικά παιχνίδια και δημιουργία επιλεγμένων κατασκευών.
Με τη λήξη του ακαδημαϊκού έτους 2018-19, ο Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας Ιωαννίνων (Φ.Δ.Λ.Π.Ι.), θα ήθελε να ευχαριστήσει όλους τους εκπαιδευτικούς και μαθητές που συμμετείχαν στα προγράμματα ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης που πραγματοποιήθηκαν τόσο στις υποδομές του Φορέα (Πάρκο Ερμηνείας Οικοσυστήματος και Κέντρο Πληροφόρησης Λίμνης Παμβώτιδας), όσο και στα σχολεία αλλά και σε άλλους κατάλληλους χώρους.
Πρόσθετα ο Φ.Δ.Λ.Π.Ι. με την παρουσία του σε τηλεοπτικές εκπομπές, συνεντεύξεις και δελτία τύπου σε τοπικά και περιφερειακά ΜΜΕ, αλλά και αναρτήσεις στην ιστοσελίδα του και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προβάλλει την προστατευόμενη περιοχή και το έργο του φορέα.
Μερικές από τις δράσεις που έγιναν με την παρουσία του Φορέα, είτε διοργανώθηκαν από αυτόν, είναι οι εξής: Συμμετοχή στο 12οΓύρο Λίμνης, Ευρωπαϊκή γιορτή πουλιών 2018, Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων, Φεστιβάλ Επιστήμης και Αειφορίας, Ημερίδα παρουσίασης Π.Δ., εκπαιδευτικές δράσεις με τίτλο «Το σπίτι της Κωπηλασίας» στα πλαίσια του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Κωπηλασίας Νέων 2019, εθελοντικό πρόγραμμα «Νοιάζομαι και δρω», Δράσεις για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Βιοποικιλότητας, Εκδηλώσεις Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος κ.ά.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΕΛΕΝΗ ΜΑΚΡΟΓΙΑΝΝΗ