thermometro_idrargyros

Έρχονται 40αρια για πολλές μέρες…

Νέα

Ο καύσωνας είναι «προ των πυλών» στην χώρα μας, με τις θερμοκρασίες να αναμένεται να ξεπεράσουν τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Ήδη, λαμβάνονται μέτρα ενώ απευθύνονται συστάσεις στους πολίτες να παραμείνουν σε σκιερά μέρη και να αποφεύγουν την έκθεση τις επικίνδυνες ώρες.

Όπως αναφέρει ο Καθηγητής  Μετεωρολογίας Άρης Μπαρτζώκας, τις επόμενες ημέρες και στην περιοχή μας αναμένεται ο υδράργυρος να «χτυπήσει» κόκκινο! Έπειτα από τις συνεχόμενες βροχοπτώσεις του Ιουνίου ήρθε η ώρα της ζέστης του Ιουλίου.

«Είναι Ιούλιος και είναι αναμενόμενο ότι θα έχουμε και ζέστη. Χρειάζεται προσοχή, πολλά υγρά και όσο μπορούμε να αποφεύγουμε την έκθεση σε συνθήκες δύσκολες», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Μπαρτζώκας.

Στο μεταξύ, ο Δήμος Ιωαννιτών με αφορμή το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ για τον καύσωνα συνιστά την τήρηση των προληπτικών μέτρων που έχουν ανακοινωθεί από την Πολιτική Προστασία και τα αρμόδια Υπουργεία. Από σήμερα, Τετάρτη θέτει στη διάθεση των πολιτών και των ευπαθών ομάδων την κλιματιζόμενη ισόγεια αίθουσα του Δημαρχείου.

Η αίθουσα θα παραμένει ανοιχτή μέχρι τις έξι το απόγευμα. Επίσης,  στη διάθεση όλων των πολιτών θα είναι από τις οκτώ το πρωί ως τις δύο το μεσημέρι, οι κλιματιζόμενοι χώροι στο 1ο, 2ο, 3ο, 4ο και 5ο ΚΑΠΗ που βρίσκονται σε κεντρικά σημεία της πόλης.

 

Έκκληση για τις φωτιές

Την ίδια ώρα ο Δήμος Ιωαννιτών απευθύνει έκκληση στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει εκδήλωση πυρκαγιάς.

Επίσης να παρακολουθούν τις πληροφορίες για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών που είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter.

Τέλος σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιούν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

 

Μέριμνα για τα αδέσποτα

Τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού τα αδέσποτα ζώα εκτός από τούς κινδύνους επιβίωσης όπως είναι η ανεύρεση τροφής , αντιμετωπίζουν και το πρόβλημα με το νερό που είναι βασικός παράγοντας για να κρατηθούν στην ζωή. Έτσι λοιπόν φροντίζουμε να τοποθετούμε ένα μπολ με νερό σε σημεία που παρατηρούμε διέλευση των αδέσποτων ώστε να αποφύγουν τον κίνδυνο της θερμοπληξίας , ενώ δεν πρέπει να τα ενοχλούμε όταν επιλέγουν ένα σκιερό μέρος για να προφυλαχτούν από την ζέστη.

Το προσωπικό του αρμόδιου γραφείου της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων σε συνεργασία με φιλόζωους έχουν τοποθετήσει αρκετά μπολ με νερό σε πολλά σημεία της πόλης και υπενθυμίζει στους κατόχους σκύλων ότι ο περίπατος πρέπει να γίνεται νωρίς το πρωί και αργά το απόγευμα και δεν πρέπει να αφήνουμε τα ζωάκια μας στο αυτοκίνητο ή δεμένα γιατί υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για την ζωή τους.

Η σχετική νομοθεσία επιτρέπει την παροχή νερού και τροφής στα αδέσποτα ζώα υπό την προϋπόθεση να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής και καθαριότητας.

ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ