ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ ΗΠΕΙΡΟΥ – Καταγγέλλουν επικίνδυνες πρακτικές πυρασφάλειας

Νέα

Στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πυροσβέστες αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος της Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης Πυροσβεστών Ηπείρου, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στο Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων (ΕΚΙ). Στο επίκεντρο βρέθηκαν για ακόμη μια φορά οι ελλείψεις σε προσωπικό αλλά και σε εξοπλισμό.
Τα πύρινα μέτωπα έφεραν για ακόμη μια φορά στο προσκήνιο τα μεγάλα κενά που υπάρχουν σε διάφορους τομείς που αφορούν την πυρόσβεση αλλά κυρίως την πρόληψη.
«Ο εκπρόσωπος της Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης Πυροσβεστών Ηπείρου στάθηκε σε όλα όσα «καίνε» τους πυροσβέστες λέγοντας:
«Οι μεγάλες ελλείψεις που υπάρχουν σε όλους τους τομείς του Πυροσβεστικού Σώματος και στην Ήπειρο, ιδιαίτερα στο προσωπικό, σε συνδυασμό με τη συνέχιση των αποστολών αρκετών δεκάδων πυροσβεστών καθημερινά και από την περιοχή μας, για ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων στην πυρκαγιά της Εύβοιας αλλά και σε άλλες περιοχές, θέτουν σε πολύ μεγάλο κίνδυνο και την ασφάλεια της Ηπείρου».

«Ελλιπές το πυροσβεστικό προσωπικό…» σε Σταυράκι- Κοσμηρά
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στις δυο φωτιές που εκδηλώθηκαν το Σάββατο 17 Αυγούστου σε εκτάσεις πλησίον της πόλης των Ιωαννίνων (Σταυράκι και Κοσμηρά), οι οποίες τέθηκαν υπό έλεγχο μετά από λίγες ώρες.
«Και στις 2 πυρκαγιές των Ιωαννίνων, το πυροσβεστικό προσωπικό που συμμετείχε ήταν ελλιπές. Απόδειξη για αυτό αποτελεί η συμμετοχή πυροσβεστών στην πυρκαγιά της Κοσμηράς, οι οποίοι δεν ήταν σε υπηρεσία την ώρα εκείνη και συμμετείχαν εθελοντικά στην κατάσβεσή της. Το ίδιο βράδυ οι συνάδελφοι αυτοί είχαν οριστεί να μεταβούν στην Εύβοια, για την επιτήρηση και αποκάθαρση σε μια πυρκαγιά που έχει τεθεί υπό έλεγχο εδώ και αρκετές ημέρες. Επίσης, ταυτόχρονα με τις δυο πυρκαγιές των Ιωαννίνων εκδηλώθηκε και μια εξαιρετικά δύσκολη πυρκαγιά σε δασική έκταση, σε δύσβατο σημείο, στο Καναλάκι Πρέβεζας. Πυροσβέστες και οχήματα κλήθηκαν να αποχωρήσουν από τις πυρκαγιές των Ιωαννίνων και να μεταβούν στο Καναλάκι Πρέβεζας» περιγράφοντας την κατάσταση που υπάρχει.

Βασίζονται στο φιλότιμο των πυροσβεστών;
Τέλος, ερωτήματα έθεσε για το τι μέλει γενέσθαι εάν και εφόσον μια φωτιά δεν τεθεί γρήγορα σε έλεγχο αλλά και τι θα γίνει με την υπερεργασία των πυροσβεστών που πλέον δουλεύουν στα όρια…με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
«Για πόσο καιρό ακόμη θα ακολουθούνται τέτοιες πρακτικές με ευθύνη της πολιτικής και της φυσικής ηγεσίας; Για πόσο καιρό ακόμα η πυροπροστασία και η πυρασφάλεια των πολιτών, των υποδομών και των φυσικού μας πλούτου, θα βασίζεται στην τύχη, τις καιρικές συνθήκες και τα καιρικά φαινόμενα;
Το φιλότιμο των πυροσβεστών καλά κρατεί. Όμως παρόλα αυτά που τραβάνε, με την ασύστολη υπερεργασία, τις συνεχείς επιφυλακές, το κόψιμο των ρεπό, τις ελλείψεις στη μέριμνα από την υπηρεσία, δεν μπορούν να αποτρέψουν τις μεγάλες καταστροφές στα δάση και στις περιουσίες των συμπολιτών μας, όπως αποδείχτηκε για ακόμα μία φορά με την πρόσφατη καταστροφική πυρκαγιά στην Εύβοια».
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ