Καταστροφές προκλήθηκαν στο οστεοφυλάκιο του Ιερού Ναού της Ζωοδόχου Πηγής στο Ελληνικό του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων, λόγω πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε το πρωί της Παρασκευής (17/4), λίγο μετά τις 11:00, υπό αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες.
Η φωτιά έγινε αντιληπτή από κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι είδαν πυκνό καπνό να αναδύεται από τον χώρο και ειδοποίησαν άμεσα την Πυροσβεστική. Στο σημείο έσπευσαν ισχυρές δυνάμεις με οχήματα από τα Ιωάννινα, προχωρώντας σε επιχείρηση κατάσβεσης. Μέχρι την άφιξή τους, κάτοικοι επιχείρησαν να περιορίσουν τις φλόγες χρησιμοποιώντας πρόχειρα μέσα, χωρίς ωστόσο να καταφέρουν να αναχαιτίσουν την πυρκαγιά στο εσωτερικό του κτιρίου, ωστόσο, κατάφεραν να αποτρέψουν την επέκτασή της στον περιβάλλοντα χώρο.
Η φωτιά τέθηκε τελικά υπό έλεγχο από την Πυροσβεστική, χωρίς να επηρεαστεί ο κυρίως ναός ή το κοιμητήριο. Παρ’ όλα αυτά, οι ζημιές στο οστεοφυλάκιο είναι εκτεταμένες, με εικόνες που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να αποτυπώνουν το μέγεθος της καταστροφής. Την προανάκριση για τα αίτια της πυρκαγιάς έχει αναλάβει το Ανακριτικό Τμήμα της Πυροσβεστικής.
Αξίζει να σημειωθεί ότι νωρίτερα το ίδιο πρωί είχε τελεστεί Θεία Λειτουργία στον ναό, με τη συμμετοχή πολλών πιστών, καθώς εορταζόταν η Ζωοδόχος Πηγή.
Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Βορείων Τζουμέρκων, Αιμ. Πατσούρα, ο οποίος βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στο σημείο, παραμένει άγνωστο πώς ξεκίνησε η φωτιά, ενώ τόνισε ότι οι κάτοικοι που επιχείρησαν να την περιορίσουν με λάστιχα ποτίσματος δεν είχαν τη δυνατότητα να την ελέγξουν.
«Λυπάμαι ειλικρινά που δεν καταφέραμε να σώσουμε τα οστεοκιβώτια πλην ελαχίστων που ήταν κοντά στην πόρτα τα οποία καταφέραμε να τα τραβήξουμε έξω από το χώρο. Η καταστροφή είναι ολοσχερής γιατί όλα τα υλικά στο εσωτερικό του χώρου ήταν εύφλεκτα και μέχρι να έρθουν τα οχήματα της Πυροσβεστικής είχε ήδη γίνει η μεγάλη ζημιά», ανέφερε ο κ. Πατσούρας μιλώντας στο ITV.









Αριθμός Μ.Η.Τ.: 232375