Μετ’ εμποδίων η αποκομιδή των απορριμμάτων

Νέα

Έκκληση απευθύνει σε όλους τους δημότες εντός και εκτός πόλης ο αντιδήμαρχος Βαγγέλης Πήχας να μην εναποθέτουν εκτός κάδων απορρίμματα ενώ παράλληλα υπογραμμίζει ότι το υφιστάμενο προσωπικό αλλά και ο εξοπλισμός δεν επαρκεί για να καλυφθούν οι μεγάλες ανάγκες του Δήμου Ιωαννιτών.
Μόλις τη Δευτέρα κατέστη εφικτό να μαζευτούν τα απορρίμματα από την περιοχή του Κατσικά όπου οι κάδοι είχαν γεμίσει και η εικόνα ήταν άσχημη. Τα συνεργεία του τομέα Καθαριότητας βγήκαν στους δρόμους και ξεκίνησαν να καθαρίζουν και να μαζεύουν σκουπίδια. Ωστόσο, η κατάσταση αυτή αναμένεται να επαναληφθεί μιας και μετά τη λήξη της σύμβασης με τον ιδιώτη και τη μη ανανέωση κατόπιν απόφασης του δημοτικού συμβουλίου θα υπάρχουν προβλήματα με την αποκομιδή.
Τα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί στον τομέα της καθαριότητας αποτέλεσαν το αντικείμενο της συνάντησης που έγινε με πρωτοβουλία του αντιδημάρχου καθαριότητας Βαγγέλη Πήχα και την συμμετοχή του αντιδημάρχου που έχει την τοπική ευθύνη Βασίλη Βλέτσα με τους Προέδρους των Κοινοτήτων της Δημοτικής Ενότητας Παμβώτιδας.
«Εδώ και λίγες ημέρες η σύμβαση με την ιδιωτική εταιρία καθώς η αποκομιδή των απορριμμάτων γινόταν από ιδιώτες από την ίδρυση του Δήμου Παμβώτιδας, το 1998. Με βάση την απόφαση που είχε ληφθεί από την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου (παρατάξεις της αντιπολίτευσης) η αποκομιδή στο εξής θα γίνεται από την υπηρεσία του Δήμου. Ακριβώς το ίδιο θα συμβεί τις επόμενες ημέρες και στην Δημοτική Ενότητα του Μπιζανίου. Υπενθυμίζεται ότι πρόταση της Δημοτικής Αρχής ήταν να γίνει από ιδιώτες η αποκομιδή των απορριμμάτων και στις τέσσερις δημοτικές ενότητες ώστε να υπάρξουν τα περιθώρια αναδιοργάνωσης και αναβάθμισης των υπηρεσιών αποκομιδής και καθαριότητας στην πόλη.
Η πρόταση αυτή δεν εγκρίθηκε από την πλειοψηφία με αποτέλεσμα να καλείται πλέον η υπηρεσία να καλύψει τις ανάγκες σε όλη την έκταση του Δήμου.
Την κατάσταση αυτή αναλύσαμε στους προέδρους και ζητήσαμε την συνδρομή για την ενημέρωση των κατοίκων. Η υπηρεσία καθαριότητας τις επόμενες ημέρες θα ενισχυθεί με είκοσι άτομα θα οποία θα εργαστούν με σύμβαση ορισμένου χρόνου δίμηνης διάρκειας ενώ είναι σε εξέλιξη η πιο χρονοβόρα διαδικασία για την πρόσληψη οκταμήνων. Με την πρόσληψη των διμηνιτών θα υπάρξει επανακαθορισμός των δρομολογίων για την αποκομιδή ωστόσο τα προβλήματα θα είναι αναπόφευκτα καθώς και το προσωπικό αλλά και ο μηχανολογικός εξοπλισμός είναι περιορισμένα» ανέφερε ο κ. Πήχας.
Τέλος, ερωτηθείς για το δύσκολο έργο που έχει αναλάβει καθώς πέραν της εικόνας είναι και θέμα αισθητικής, υποστήριξε ότι «ο δήμος Ιωαννιτών θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για να διατηρηθεί η καθαριότητα σε ικανοποιητικό επίπεδο, ωστόσο οι δυσκολίες είναι δεδομένες και η συμβολή των πολιτών απαραίτητη. Ζητούμε όμως από τους πολίτες να μην αφήνουν εκτός κάδων σκουπίδια και να συμβάλλουν και αυτοί από την πλευρά τους όσο και όπου μπορούν βοηθώντας το δικό μας δύσκολο έργο. Το ίδιο ζητούμε και από τους επιχειρηματίες που θα πρέπει να διπλώνουν τα χαρτόκουτα ώστε να διευκολύνουν την αποκομιδή τους» κατέληξε.
ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ