ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ – Καμία ανησυχία για τη διακοπή του «Φιλόδημου»

Νέα

Πολύωρη για ακόμη μια φορά η συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο για θέματα εντός και εκτός ημερήσιας διάταξης: «Φιλόδημος», κεντρική πλατεία αλλά και ΔΕΥΑΙ, ήταν μεταξύ των θεμάτων που έθεσαν οι επικεφαλής των παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου ζητώντας ενημέρωση από τη δημοτική αρχή.
Αναφορικά με το πρόγραμμα «Φιλόδημος» ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Γιώργος Αρλέτος σημείωσε ότι με βάση τη σημερινή κατάσταση δεν υπάρχει κάποιο στοιχείο που προκαλεί ανησυχία για την εξέλιξη των έργων. «Τα έργα του Φιλόδημου ΙΙ έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και ο Δήμος προχωρά στην υποβολή προτάσεων για ένταξη σύμφωνα με τον σχεδιασμό του», ανέφερε μεταξύ άλλων ο αντιδήμαρχος.

Οι επικεφαλής των παρατάξεων

Στην εκτός ημερήσιας διάταξης συζήτηση ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Θωμάς Μπέγκας ζήτησε ενημέρωση για το έργο του βιολογικού καθαρισμού και την μεταφορά της λυματολάσπης ενώ αιτήθηκε να υπάρξει ενδελεχής συζήτηση για το προσφυγικό- μεταναστευτικό. Ο ίδιος ο πρώην δήμαρχος έθεσε εαυτόν στη διάθεση της δημοτικής αρχής για οποιαδήποτε ενημέρωση ενώ ανέφερε ότι πληροφόρηση θα μπορούσε να δώσει και ο Παντελής Κολόκας που είχε χειριστεί τα θέματα αυτά.
Τέλος, αναφέρθηκε στην ανακοίνωση για την αντικατάσταση σπασμένων πλακιδίων στην κεντρική πλατεία για να υπογραμμίσει ότι επί δικής του θητείας είχαν προχωρήσει σε διαγωνισμό για την πλατεία που όμως σταμάτησε! «Οι αποσπασματικές παρεμβάσεις οδηγούν σε απώλεια χρημάτων των πολιτών», ανέφερε μεταξύ άλλων.
Θέση για την κεντρική πλατεία πήρε και ο πρώην αντιδήμαρχος Θανάσης Μανταλόβας. Αφού ανέφερε μια σειρά από στοιχεία αναφορικά με τον διαγωνισμό τόνισε ότι για την ανακατασκευή της πλατείας έχει δοθεί θετική απάντηση και από την Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων αλλά και από το Τοπικό Συμβούλιο Μνημείων. «Για τα αρχιτεκτονικά ζητήματα ξέρουν καλύτερα οι ειδικοί και όχι οι αιρετοί» ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρώην αντιδήμαρχος.
Η Τατιάνα Καλογιάννη εστίασε στη ΔΕΥΑΙ και απευθυνόμενη στον πρόεδρό της ζήτησε εξηγήσεις μιας και όπως είπε υπάρχει απευθείας ανάθεση και παράλληλα υπάρχει και μελέτη κόστους της απευθείας ανάθεσης του έργου στην ίδια πρόταση!
Στο ζήτημα που έθεσε η Τατιάνα Καλογιάννη αλλά και ο πρώην δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας απάντησε ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ Άρης Μπαρτζώκας. Ο κ. Μπαρτζώκας απάντησε ότι η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου έγινε την Τετάρτη εκτάκτως προκειμένου να γίνει η ανάθεση σε εξωτερικό συνεργάτη της σύνταξης της πρότασης για ενεργειακή αναβάθμιση του αντλιοστασίου της Κρύας.
Η πρόταση πρέπει να υποβληθεί για ένταξη στο ΕΣΠΑ μέχρι το τέλος του μήνα και η υπηρεσία της ΔΕΥΑΙ δήλωσε αδυναμία για την σύνταξη και την υποβολή του φακέλου.
Ανέφερε ακόμη ότι ολοκληρώνεται η διαδικασία για να αποσταλεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο το προσχέδιο της σύμβασης και όλος ο φάκελος για το έργο επέκτασης και εκσυγχρονισμού της μονάδας βιολογικού καθαρισμού.
Ο Λάζαρος Νάτσης στάθηκε στα όσα προέκυψαν από την απόπειρα κατάληψης δημοτικού κτηρίου καλώντας την δημοτική αρχή να προχωρήσει σε απαραίτητες εργασίες που έχουν να κάνουν με την κατάσταση του οικήματος μιας και όπως είπε «…πέφτουν σοβάδες και από κάτω βρίσκονται τα ταμεία της ΔΕΥΑΙ».
Ο Νίκος Γκόντας αναφέρθηκε στο προσφυγικό-μεταναστευτικό που είναι αναμφίβολα ένα μεγάλο εθνικό ζήτημα που χρήζει αποφάσεων και ενεργειών.
Η Όλυ Τσουμάνη με αφορμή την παγκόσμια ημέρα για άτομα με αναπηρία αναφέρθηκε στην ανάγκη στήριξής τους ενώ ο Χρήστος Πατσιούρας ζήτησε εξηγήσεις για την οριστική απόλυση δυο υπαλλήλων του ΟΚΠΑΠΑ.

Η απάντηση του δήμαρχου

Ο Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ στην τοποθέτησή του απάντησε σε όλα!
Αναφορικά με τον «Φιλόδημο» υπογράμμισε αυτό που ενδιαφέρει είναι να προχωρήσουνε τα έργα χωρίς να προκληθούν προβλήματα. «Υπάρχει η διαβεβαίωση ότι η χρηματοδότηση των έργων θα συνεχιστεί κανονικά. Ο Δήμος βαδίζει σύμφωνα με τον προγραμματισμό του και θα υποβάλλει τις προτάσεις του μέσα στα χρονικά περιθώρια που προβλέπονται» είπε χαρακτηριστικά.
Για την κεντρική πλατεία ανέφερε πως «η εικόνα της πλατείας στην πόλη μας είναι αξιοθρήνητη» και συμπλήρωσε ότι είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων, όπως του υλικού αλλά και της χρήσης που έγινε. «Δεν είναι δυνατό να μένουμε με μια τέτοια πλατεία. Διορθώνουμε τα σπασμένα πλακάκια, παίρνουμε έτσι μια ανάσα για να κάνουμε το επόμενο βήμα για την αναμόρφωση της πλατείας», είπε ο δήμαρχος επαναλαμβάνοντας ότι η μελέτη που είχε επιλεγεί παλιότερα και μετά τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό δεν ικανοποιεί αισθητικά μεγάλη μερίδα πολιτών.
Επίσης από τον κ. Ελισάφ ανακοινώθηκε ότι θα ενισχυθεί ο ρόλος της Επιτροπής Διαβούλευσης ώστε να παρεμβαίνει πιο οργανωμένα και σε πιο τακτικά χρονικά διαστήματα για καίρια ζητήματα της πόλης.
– Θα πληρωθούν οι δεσμεύσεις της προηγούμενης δημοτικής αρχής προς τους αθλητικούς και πολιτιστικούς συλλόγους. Στο εξής ενδέχεται να ακολουθηθεί μια διαφορετική διαδικασία και να επιχορηγούν δράσεις συλλόγων.
– Για το προσφυγικό, είπε ότι θα γίνει ολοκληρωμένη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο όταν καθοριστεί το νέο νομοθετικό πλαίσιο στο οποίο φαίνεται ότι θα ενισχυθεί ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Τέλος, για την κατάληψη στο κτίριο όπου στεγαζόταν παλιότερα η Πολεοδομία, ο Δήμαρχος ανέφερε ότι πρόκειται για ένα κτίριο στο οποίο υπάρχει πολύ σημαντικό υλικό του Δήμου. Ζητήθηκε η παρέμβαση της Αστυνομίας και εκκενώθηκε, χωρίς ο δήμος να προχωρήσει σε μήνυση. «Έπρεπε να προασπίσουμε την περιουσία του Δήμου κι αυτό κάναμε. Χωρίς να δίνουμε καμία πολιτική διάσταση», κατέληξε ο δήμαρχος.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ