ΔΗΜΟΣ ΖΙΤΣΑΣ – «Κρούση» στην κυβέρνηση για τις διακοπές ρεύματος

Νέα

Την παρέμβαση του Υπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας καθώς και των πέντε τοπικών Βουλευτών για να δοθεί τέλος στην ταλαιπωρία των κατοίκων των Δημοτικών Ενοτήτων Μολοσσών και Ευρυμενών από τις πολύωρες διακοπές ρεύματος ζητά με επιστολή του ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος.
Η επιστολή αποτελεί μια ύστατη προσπάθεια του Δημάρχου προκειμένου να εξευρεθεί άμεσα λύση, καθώς για μεγάλο χρονικό διάστημα οπότε και ξεκίνησαν οι διακοπές ρεύματος, και παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις προς τους υπευθύνους του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) δεν έχουν ξεπεραστεί τα προβλήματα και κανείς τους δε δεσμεύεται για το πότε θα επιλυθούν οριστικά και θα ηλεκτροδοτηθούν κανονικά τα χωριά.
Στην επιστολή του προς τον Υπουργό Κ. Χατζηδάκη και τους Βουλευτές Ιωαννίνων Κ. Τασούλα, Στ. Καλογιάννη, Γ. Αμυρά, Μ. Κεφάλα και Μ. Τζούφηο Δήμαρχος Μιχάλης Πλιάκοςμεταξύ άλλων, μεταφέρει την αγανάκτηση των κατοίκων επισημαίνοντας τα ακόλουθα:
«Το τελευταίο διάστημα έχουμε γίνει αποδέκτες έντονων και δικαιολογημένων παραπόνων από κατοίκους των κοινοτήτων των Δ.Ε. Μολοσσών &Ευρυμενών του Δήμου Ζίτσας καθώς για μεγάλο χρονικό διάστημα ταλαιπωρούνται από καθημερινές πολύωρες διακοπές ρεύματος.
Τις τελευταίες ημέρες μάλιστα, τα προβλήματα έχουν ενταθεί καθώς ο ΔΕΔΔΗΕ προχωρά χωρίς καμιά ειδοποίηση, σε πολύωρες διακοπές με αποτέλεσμα το Κέντρο Υγείας στο Βουτσαρά να μη μπορεί να λειτουργήσει και να προσφέρει τις υπηρεσίες του σε ασθενείς, να κινδυνεύει η ζωή άρρωστων συνδημοτών μας που χρήζουν μηχανικής υποστήριξης, να έχουν καταστραφεί ηλεκτρικές συσκευές σε σπίτια και καταστήματα.
Όπως αντιλαμβάνεστε, η κατάσταση έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις και από τους αρμόδιους στον ΔΕΔΔΗΕ δεν υπάρχει καμία διαβεβαίωση για το πότε θα λυθεί το πρόβλημα.
Για το λόγο αυτό, ζητάμε και τη δική σας παρέμβαση προκειμένου να δοθεί τέλος στη ταλαιπωρία των λίγων και στην πλειοψηφία τους υπερήλικων κατοίκων των κοινοτήτων των Δ.Ε. Μολοσσών &Ευρυμενών του Δήμου μας».

Ερώτηση από Γ. Αμυρά και Μ. Κεφάλα
Η χώρα μας βρίσκεται στη 10η θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις περισσότερες προγραμματισμένες και απρόοπτες διακοπές ρεύματος και είναι μία από τις λίγες χώρες που δεν εφαρμόζουν κίνητρα και κυρώσεις στους διαχειριστές με βάση τις κατηγορίες βλαβών, τη συχνότητα και τον χρόνο αποκατάστασης. Ταυτόχρονα η Ελλάδα απουσιάζει από τους δείκτες ελέγχου ποιότητας της προμήθειας, την ίδια στιγμή που σε άλλες χώρες όπως η Ολλανδία αποζημιώνουν ανάλογα με τη διάρκεια της απρόοπτης διακοπής του ρεύματος τον καταναλωτή.
Τα παραπάνω αναφέρουν οι βουλευτές Ιωαννίνων Γιώργος Αμυράς και Μαρία Αλεξάνδρα Κεφάλα που κατέθεσαν σχετική ερώτηση στη Βουλή και ζητούν από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη πληροφορίες για την κατάσταση που βρίσκεται το δίκτυο και οι εγκαταστάσεις διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στον Νομό Ιωαννίνων, μετά από εκτεταμένες διακοπές ρεύματος σε χωριά των Δήμων Ζίτσας, Κόνιτσας και Πωγωνίου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Κέντρο Υγείας στον Βουτσαρά Ιωαννίνων που αδυνατεί να προσφέρει τις υπηρεσίες του σε ασθενείς που χρήζουν μηχανικής υποστήριξης, καθώς οι διακοπές ρεύματος εκτός από συχνές είναι και πολύωρες.
Οι βουλευτές ζητούν τέλος να μάθουν αν τηρούνται οι προδιαγραφές και οι χρόνοι συντηρήσεων των εγκαταστάσεων ώστε να παρέχονται οι οφειλόμενες ποιοτικές υπηρεσίες στους καταναλωτές που στην παρούσα φάση ταλαιπωρούνται χωρίς να έχουν κάποια διαβεβαίωση από τον ΔΕΔΔΗΕ περί ολοκλήρωσης των εργασιών.