ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ – Στροφή στις συμβάσεις για την αποκομιδή

Νέα

Την ερχόμενη Παρασκευή στις δύο το μεσημέρι θα συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων με 17 θέματα εντός ημερήσιας διάταξης. Τα σημαντικότερα από αυτά είναι η έγκριση προσλήψεων προσωπικού ορισμένου χρόνου διάρκειας δύο μηνών για αντιμετώπιση κατεπειγουσών αναγκών σε ανταποδοτικές υπηρεσίες καθαριότητας και η έγκριση προσλήψεων προσωπικού ιδιωτικού ορισμένου χρόνου διάρκειας οκτώ μηνών σε υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα.
Με δεδομένο ότι η ανάθεση της αποκομιδής απορριμμάτων για ορισμένες δημοτικές ενότητες σε ιδιώτες δεν εγκρίθηκε κατά την προηγουμένη συνεδρίαση και αποτέλεσε θέμα μεγάλης πολιτικής αντιπαράθεσης, η δημοτική αρχή χρειάστηκε να στραφεί στις ολιγόμηνες συμβάσεις για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ITV, η δημοτική αρχή θα προχωρήσει στην πρόσληψη 45 συμβασιούχων, 25 για διάστημα οκτώ μηνών και 20 με συμβάσεις διάρκειας δύο μηνών. Σε αυτή τη συνεδρίαση, ως προς το συγκεκριμένο θέμα τουλάχιστον, δεν αναμένεται να υπάρξουν αντίστοιχες αντιδράσεις, καθώς υπάρχει σύγκλιση απόψεων με παρατάξεις της αντιπολίτευσης.
Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Οικονομικών Φώτης Βάββας δήλωσε πως για τις συγκεκριμένες προσλήψεις έχει προβλεφθεί και η πίστωση στον προϋπολογισμό του 2019. Αυτό που πρέπει όμως να τεθεί υπ’ όψιν είναι το τι θα γίνει μετά τη λήξη των συμβάσεων για τις ενότητες Παμβώτιδας και Μπιζανίου, στις οποίες η αποκομιδή απορριμμάτων γινόταν ανέκαθεν από ιδιώτη.
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο κ. Βάββας στο ITV, η αναδιάρθρωση της λειτουργίας της υπηρεσίας είναι σε πρώτη προτεραιότητα με την πλήρη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και του συνόλου των μέσων που έχει στη διάθεσή της η υπηρεσία.
Από την άλλη διατύπωσε και κάποιες αιχμές για τον τρόπο με τον οποίο λειτούργησε το προηγούμενο διάστημα η υπηρεσία, κάνοντας λόγο για εύλογη εντύπωση που προκλήθηκε από την απότομη μεταβολή της εικόνας στην πόλη, προς το καλύτερο, αμέσως μετά την συνεδρίαση του δημ. συμβουλίου όπου η πρόταση της υπηρεσίας για την ανάθεση της αποκομιδής σε ιδιώτες ήταν μειοψηφική έναντι της πρότασης της αντιπολίτευσης.
«Προφανώς, μας έκανε εντύπωση, ότι δύο ημέρες μετά το δημ. συμβούλιο η εικόνα της πόλης δεν είχε καμία σχέση με αυτήν των προηγούμενων ημερών, αλλά δεν είναι αυτό το μείζον. Το μείζον είναι να προχωρήσουμε σε όλες τις αναγκαίες αποφάσεις, που θα μας δώσουν καλύτερη και πιο αποδοτική λειτουργία της υπηρεσίας, προς όφελος των δημοτών», ανέφερε ο κ. Βάββας, που άσκησε πάντως κριτική στις παρατάξεις Μπέγκα και Καλογιάννη αντίστοιχα για τη στάση τους στη συνεδρίαση του δημ συμβουλίου.
«Η παράταξη του κ. Μπέγκα υποστηρίζει ότι παρέδωσε μία τακτοποιημένη και πλήρως οργανωμένη υπηρεσία, όμως από το προσωπικό της 3Κ μόλις τρεις μπήκαν σε πληρώματα απορριμματοφόρων, ο ΣΜΑ δεν έχει λειτουργήσει, το «Πράσινο Σημείο» δεν έχει λειτουργήσει, το εργοτάξιο δεν έχει μετεγκατασταθεί, επομένως δεν υπάρχει κάτι έτοιμο, όπως αναφέρει ο κ. Μπέγκας. Η κα Καλογιάννη από την άλλη κινήθηκε προεκλογικά στο μοτίβο των συμβάσεων με ιδιώτες και στη λογική των έργων ΣΔΙΤ, όμως ψήφισε κατά της σύμβασης με ιδιώτες, αποκλειστικά και μόνο για αντιπολιτευτικούς λόγους», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σημειώνεται πως κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα συγκροτηθεί η Επιτροπή Δημοτικής Πινακοθήκης, Επιτροπή Τουριστικής Προβολής & Ανάπτυξης και η Συγκρότηση Επιτροπής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών.