ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ – Ορίζοντες συνεργασίας με Κροατία και Γαλλία

Νέα

Δύο συναντήσεις που μπορεί να έχουν ουσιαστική σημασία στην προσέλκυση ξένων τουριστών αλλά και στην εξωστρέφεια της πόλης εν γένει, είχε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ που συζήτησε τόσο με τον πρέσβη της Κροατίας όσο και με τον πρόξενο της Γαλλίας.

Επίσκεψη στην Ήπειρο, πραγματοποιεί ο πρέσβης της Κροατίας Aleksandar Sunko, ο οποίος μετά την Ηγουμενίτσα βρέθηκε στα Ιωάννινα, όπου είχε συνάντηση με τον κ. Ελισάφ.

Στη συνάντηση, εξετάστηκε η διεύρυνση των δυνατοτήτων συνεργασίας Ιωαννίνων – Κροατίας σε διάφορους τομείς και κυρίως σε αυτούς που σχετίζονται με τον πολιτισμό, τον τουρισμό και την εκπαίδευση.

Σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, υπογράμμισε την αναγκαιότητα επέκτασης των πολύ καλών σχέσεων της πόλης με την Κροατία ενώ πρόσθεσε ότι με αφορμή την ανάληψη της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη Βαλκανική χώρα, θα ενισχυθεί η συνεργασία που είχε ξεκινήσει η προηγούμενη δημοτική αρχή.

Από την πλευρά του ο κ. Sunko δήλωσε, σε άπταιστα ελληνικά, την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι βρίσκεται για δεύτερη φορά στην πόλη μας. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι εξετάζεται η ακτοπλοϊκή σύνδεση Ηγουμενίτσας – ακτών της Αδριατικής, με στόχο την ενίσχυση της επισκεψιμότητας.

Ερωτηθείς για το κλίμα έντασης σε περιοχές των Βαλκανίων, αναφέρθηκε στον καθοριστικό ρόλο που έπαιξε η ένταξη της Κροατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αποτελώντας ισχυρό κίνητρο για την επίλυση προβλημάτων.

«Η εμπειρία της Κροατίας από την ένταξή της στην Ε.Ε. το 2013 και τις διαδικασίες ένταξης μας έδειξε ότι η προοπτική αυτή αποτελεί ισχυρό κίνητρο για την επίλυση εσωτερικών προβλημάτων μίας χώρας αλλά και για τα προβλήματα στις σχέσεις με τους γείτονες. Ελλάδα και Κροατία συμφωνούμε ότι ανεξαρτήτως των δυσκολιών που εμφανίζονται, η προσπάθεια διεύρυνσης της Ε.Ε. στα Βαλκάνια πρέπει να συνεχιστεί», κατέληξε.

 

Συνάντηση με τον Γενικό Πρόξενο της Γαλλίας

Με τον Γενικό Πρόξενο της Γαλλίας στη χώρα μας Philippe Ray και την επίτιμη πρόξενο της Γαλλίας στα Γιάννενα Ελένη Παγκρατίου- Αλεξάκη συναντήθηκε χθες Παρασκευή ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ.

Η συνάντηση έγινε σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα και η συζήτηση επικεντρώθηκε στην ενδυνάμωση της συνεργασίας, κυρίως στους τομείς του πολιτισμού, της εκπαίδευσης και του τουρισμού.

«Συζητήσαμε για την επέκταση των πολιτιστικών σχέσεων και αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στη διοργάνωση ενός φεστιβάλ Γαλλικού κινηματογράφου. Παράλληλα εξετάσαμε περαιτέρω δυνατότητες συνεργασίας στον τουριστικό τομέα», τόνισε στις δηλώσεις του ο Δήμαρχος Ιωαννίνων.

Ο Γάλλος Πρόξενος από την πλευρά του ευχαρίστησε τον δήμαρχο και έκανε γνωστό ότι μία από τις προτεραιότητες είναι να επεκταθεί και να ενδυναμωθεί στην πόλη των Ιωαννίνων ο θεσμός των Ευρωπαϊκών Ημερών Χειροτεχνίας. Ταυτόχρονα από τα Γιάννενα ξεκινά η ιδέα για μία μεγάλη έκθεση λαϊκού θεάτρου που θα γίνει στην Θεσσαλονίκη με πρωταγωνιστές το θέατρο σκιών της χώρας μας και το αντίστοιχο της Γαλλίας.

«Τα Γιάννενα είναι μία πανέμορφη πόλη που χρειάζεται να προβληθεί. Εμείς θα ενισχύσουμε την συνεργασία και θα συμβάλλουμε με κάθε τρόπο από την πλευρά μας», τόνισε σε δηλώσεις του ο Γενικός Πρόξενος της Γαλλίας.