Δέντρα σπασμένα και προβλήματα στην ηλεκτροδότηση

Νέα

Προβλήματα, ευτυχώς όχι σοβαρής έκτασης, άφησε πίσω της η κακοκαιρία στο νομό Ιωαννίνων.
Λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης ένα δυνατό μπουρίνι έπληξε την πόλη των Ιωαννίνων αλλά και άλλες περιοχές του λεκανοπεδίου ενώ προβλήματα δημιουργήθηκαν, μεταξύ άλλων, σε Ζαγόρι, Κόνιτσα και Μέτσοβο.
Οι άνεμοι ξερίζωσαν δέντρα και προκάλεσαν ζημιές κυρίως σε στέγες στην περιοχή του Ζαγορίου όπου αποκολλήθηκαν κεραμίδια.

Χωρίς ρεύμα για πολλές ώρες

Χωρίς ρεύμα έμειναν πολλές περιοχές των Ιωαννίνων ενώ προβλήματα με την ηλεκτροδότηση δημιουργήθηκαν σε χωριά του Ζαγορίου αλλά και στην περιοχή της Κόνιτσας, αλλά και πολλές περιοχές μέσα στην πόλη των Ιωαννίνων. Στα Γιάννενα, τη νύχτα.
Από νωρίς το πρωί οι υπηρεσίες της Πολιτικής Προστασίας Ηπείρου, επεμβαίνουν σε συνεργασία με την Πυροσβεστική αλλά και τα συνεργεία των δήμων ώστε να απομακρύνουν πεσμένα δέντρα και να αποκαταστήσουν βλάβες στο δίκτυο της ΔΕΗ.
Ο διευθυντής της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας Ηπείρου κ. Δημήτρης Μαυρογιώργος αναφέρθηκε στην εικόνα του νομού αλλά και στα προβλήματα που δημιουργήθηκαν σε διάφορα σημεία εντός και εκτός λεκανοπεδίου, ευτυχώς μικρής έκτασης.
Η Υπηρεσία της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας ήταν σε επιφυλακή καθώς είχε εκδοθεί δελτίο έκτακτων καιρικών φαινομένων που όμως δεν περιελάμβανε την Ήπειρο.
«Υπήρξαν προβλήματα με πτώσεις δέντρων αλλά και με κομμένα κλαδιά. Προβλήματα δημιουργήθηκαν και σε σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου αλλά και σε ορεινά χωρία του Νομού στις περιοχές Ζαγορίου και Κόνιτσας. Τα συνεργεία της Πολιτικής Προστασίας επενέβησαν και απομάκρυναν τα πεσμένα δέντρα ενώ συνεχίζονται οι αποκαταστάσεις», είπε για να συνεχίσει λέγοντας ότι είχαν από νωρίς ενημέρωση για τα καιρικά φαινόμενα που όμως δεν είχαν επίκεντρο την περιοχή μας.

Επικαιροποίηση των σχεδίων επέμβασης

Ο κ. Μαυρογιώργος ερωτηθείς για την τραγωδία της Χαλκιδικής με τους επτά νεκρούς υποστήριξε ότι «από την έρευνα θα αποδειχτεί πως πολλές κατασκευές ήταν φτιαγμένες χωρίς μελέτες επαναφέροντας το αίτημα για στατικές μελέτες και λήψη συγκεκριμένων μέτρων στην κατασκευή».
Παράλληλα, ανέδειξε τις αλλαγές των κλιματολογικών συνθηκών που θα πρέπει να οδηγήσουν στην επικαιροποίηση των σχεδίων ώστε οι δήμοι να είναι έτοιμοι και φυσικά να προβούν στις απαιτούμενες ενέργειες που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν κοπές δέντρων, καθαρισμό ρεμάτων αλλά και ελέγχους σε υπαίθριες κατασκευές.
«Είναι πια προφανές ότι οι κλιματολογικές συνθήκες έχουν αλλάξει και τα καιρικά φαινόμενα έχουν μικρή διάρκεια αλλά μεγάλη ένταση. Θα πρέπει να τα δούμε όλα αυτά τα δεδομένα» υπογράμμισε, τονίζοντας πως «σχέδια υπάρχουν αλλά θα πρέπει να επικαιροπποιηθούν και να εφαρμοστούν».
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ