Ασάφεια και γραφειοκρατία στο πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης»

Νέα

Μεγαλύτερο μερίδιο των χρημάτων διεκδικούν οι περιφερειακοί δήμοι

Έναν ακόμη μήνα έχουν στη διάθεσή τους οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης για να καταθέσουν προτάσεις για ένταξη έργων στο πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης», μετά την παράταση μέχρι τις 30 Απριλίου που έδωσε το υπ. Εσωτερικών.
Βέβαια έχουν περάσει πολλοί μήνες από τότε που προκηρύχθηκε το πρόγραμμα, ενώ το πλαίσιο για τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις που θα ισχύουν για την επιλεξιμότητα και τη χρηματοδότηση των έργων είναι ακόμη ασαφές.

Τις τελευταίες ημέρες εκπρόσωποι μεγάλων δήμων σε αστικά κέντρα, μεταξύ αυτών και ο δήμος Ιωαννιτών είτε ανεπίσημα, είτε με επίσημες δηλώσεις των εκπροσώπων των δημοτικών αρχών, αναφέρονται σε άτυπες συμφωνίες και δεσμεύσεις της πολιτικής ηγεσίας απέναντί τους για το ύψος της χρηματοδότησης που δικαιούται κάθε μεγάλος δήμος.
Αν αληθεύουν τα ποσά που ακούγονται, για δήμους του μεγέθους του δήμου Ιωαννιτών με 30 και πλέον εκ ευρώ αυτό δημιουργεί και αντιδράσεις αλλά κυρίως προβληματισμό ο οποίος εκφράζεται από την ΚΕΔΕ που εισπράττει αυτή τη δυσαρέσκεια των περιφερειακών δήμων.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΕΔ Ηπείρου Χρ. Ντακαλέτση οι συζητήσεις με την πολιτική ηγεσία του υπ. Εσωτερικών οδηγούν στην κατεύθυνση της εφαρμογής ενός πληθυσμιακού κριτηρίου με βάση το οποίο θα τίθεται ένα πλαφόν χρηματοδότησης κάθε δήμου.
«Επειδή υπάρχουν φήμες ότι οι μεγάλοι δήμοι της χώρας θα πάρουν το μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας, θέλουμε να πιστεύουμε ότι τελικά η ψαλίδα με τους μικρούς περιφερειακούς δήμους δεν θα είναι τόσο μεγάλη.
Θα πρέπει να γνωρίζουν όλοι οι δήμοι το ανώτατο ποσό που δικαιούνται ώστε να υποβάλουν τις προτάσεις, για να κάνουν και τον προγραμματισμό τους για την αξιοποίηση άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων» ανέφερε ο κ. Ντακαλέτσης που παραδέχθηκε ωστόσο ότι το πρόγραμμα «Τρίτσης» είναι περισσότερο δυσκίνητο και γραφειοκρατικό από το πρόγραμμα «Φιλόδημος».

«Η ωρίμανση των μελετών και έργων απαιτεί πολύ μεγαλύτερη διαδικασία και πολύ περισσότερο χρόνο. Ακόμη και δήμοι που διαθέτουν τεχνικές υπηρεσίες δυσκολεύονται να ωριμάσουν τα έργα με τον γραφειοκρατικό τρόπο και τις απαιτήσεις που υπάρχουν», τόνισε ο πρόεδρος της ΠΕΔ.

Αίτημα για παράταση της κοινωφελούς εργασίας

Στο μεταξύ, επιστολή προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Κ. Χατζηδάκη, με αίτημα την παράταση του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας στους Δήμους, απέστειλε ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (Π.Ε.Δ.) Ηπείρου, κ. Χρήστος Ντακαλέτσης.
Όπως τονίζει ο κ. Ντακαλέτσης, «η υποδοχή των ωφελούμενων στους Δήμους μας συνέπεσε με την έναρξη του χειμώνα, ο οποίος στην περίπτωση της Ηπείρου δρα ανασταλτικά στην κατασκευή όλων των έργων, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι Δήμοι να μην καταφέρουν να αξιοποιήσουν το εργατοτεχνικό προσωπικό παρά τις τεράστιες ανάγκες που είχαμε».

«Ταυτόχρονα», προσθέτει, «η λήψη μέτρων για την αποφυγή μετάδοσης του ιού, η εξ αποστάσεως εργασία, οι άδειες ειδικού σκοπού είχαν σαν αποτέλεσμα και οι υπόλοιποι ωφελούμενοι στις υπηρεσίες μας να μην καταφέρουν να ολοκληρώσουν τους σκοπούς του προγράμματος που αποσκοπεί…».
Ως εκ τούτου, ο κ. Ντακαλέτσης ζητά από τον αρμόδιο Υπουργό να εξετάσει την πιθανότητα παράτασης του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας, καθώς και οι καιρικές συνθήκες που βελτιώνονται, θα επιτρέψουν στο εξής, να προχωρήσουν και οι υπόλοιπες δράσεις για τις οποίες προσελήφθη το προσωπικό.