Aπαντήσεις για το χρονικό της μόλυνσης γιατρού

Νέα

Πολλά ερωτηματικά άφησε το περιστατικό της μόλυνσης ειδικευόμενης χειρούργου στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείου από τον νέο κορωναϊού, κυρίως επειδή χρειάστηκε να τεθεί «εκτός μάχης» μέρος του προσωπικού της Χειρουργικής Κλινικής και να αναλάβει επιπλέον εφημερία το Νοσοκομείο Χατζηκώστα. Παράλληλα υπήρξε έντονη ανησυχία για ευρεία εξάπλωση του ιού στην πόλη, καθώς η γιατρός είχε έρθει σε επαφή με πολύ κόσμο.
Τις απαντήσεις έδωσε με καθυστέρηση μερικών ημερών το δυναμικό της Χειρουργικής Κλινικής του Π.Γ.Ν.Ι., μέσω γραπτής ανακοίνωσης που εξέδωσε, στην οποία αναλύεται το χρονικό της υπόθεσης.
«Στις 11/3/2020 ειδικευόμενη ιατρός της Χειρουργικής Κλινικής παρουσίασε συμπτωματολογία ιογενούς λοίμωξης (παροξυσμικό βήχα) και για τον λόγο αυτό έλαβε τις κατάλληλες ιατρικές οδηγίες και τέθηκε σε αναγκαστική αποχή από την εργασία της. Την επομένη 12/3/2020 λόγω εμμονής των συμπτωμάτων, εξετάσθηκε από Παθολόγο Ιατρό του Π.Γ.Ν.Ι., ελήφθη ρινοφαρυγγικό επίχρισμα για εκτίμηση μόλυνσης από τον ιό COVID-19 και συστήθηκε η συνέχιση της αποχή της από την εργασία. Το βράδυ της 13ης/3/2020 γνωστοποιήθηκε η θετικότητα του δείγματος, με αποτέλεσμα την άμεση ενημέρωση και κινητοποίηση των αρμοδίων (Διοίκηση Νοσοκομείου, Γενικός Εφημερεύων, Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας, Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής, Συντονιστική Επιτροπή Διαχείρισης της κρίσης για τον COVID-19)», αναφέρεται αρχικά.
Τα μέτρα που ελήφθησαν ήταν:
1. Η Κλινική να συνεχίσει το έργο της, με προσωπικό που δεν είχε ιστορικό επαφής υψηλού κινδύνου με την πάσχουσα, λαμβάνοντας όλα τα ενδεικνυόμενα προστατευτικά μέτρα. Παράλληλα, η Χειρουργική Κλινική του Γ.Ν. Χατζηκώστα να επιφορτιστεί με την γενική εφημερία της 15ης/3/2020.
2. Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό με έκθεση υψηλής επικινδυνότητας με την πάσχουσα συνάδελφο, να τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό. Το προσωπικό αυτό υποβάλλεται σε προληπτικό έλεγχο για τυχόν λοίμωξη από τον ιό COVID -19 και θα επανέλθει στην εργασία μόνο επί αρνητικού αποτελέσματος, σύμφωνα με τις συστάσεις των αρμοδίων.
3. Να πραγματοποιηθεί απολύμανση όλων των χώρων της Κλινικής, η οποία διεκπεραιώθηκε ταχύτατα, σύμφωνα πάντα με τις ισχύουσες οδηγίες.
4. Οι ασθενείς ευπαθών ομάδων να απομονωθούν ανά ένας σε κάθε θάλαμο και οι υπόλοιποι σε αποστάσεις ασφαλείας. Όλοι οι ασθενείς να φορούν μάσκα προσώπου, ενώ παράλληλα να απαγορευθεί το επισκεπτήριο, μέτρα που άμεσα εφαρμόσθηκαν.
5. Για ασθενείς για τους οποίους δεν απαιτείται περαιτέρω νοσηλεία, να δίνεται εξιτήριο, με προϋπόθεση την αυστηρή σύσταση για καραντίνα 2 εβδομάδων, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ. Ανάλογη διαδικασία να ακολουθείται και για τους συνοδούς τους.
6. Να πραγματοποιούνται χειρουργεία που αφορούν μόνο σε επείγοντα περιστατικά, που δεν μπορούν να αναβληθούν.
«Θεωρούμε, πως με τα ανωτέρω μέτρα, που ελήφθησαν από την Συντονιστική Επιτροπή Διαχείρισης της κρίσης για τον COVID-19, κατόπιν επικοινωνίας με το Υπουργείο Υγείας, διασφαλίζεται στον μέγιστο δυνατό βαθμό η προστασία των ασθενών μας. Το στελεχιακό δυναμικό της Χειρουργικής Κλινικής, με πλήρη αντίληψη των ειδικών συνθηκών της εξελισσόμενης πανδημίας και απόλυτη προσήλωση στο έργο του, κατέβαλε, καταβάλει και θα συνεχίσει να καταβάλει κάθε προσπάθεια για την άρτια αντιμετώπιση των περιστατικών που καλείται να διαχειρισθεί, με υψηλό αίσθημα ευθύνης προς τον πάσχοντα συνάνθρωπο.
Η άξια συνάδελφός μας, που αποτέλεσε το πρώτο θύμα της πανδημίας στην Κλινική μας, συνεχίζει να βρίσκεται σε “καραντίνα”, με εντελώς ήπια συμπτωματολογία και πολύ καλή γενική κατάσταση. Παρά τη μεγάλη προσπάθεια “ιχνηλάτησης” δεν κατέστη δυνατή η ταυτοποίηση του ασθενούς 0 και ως εκ τούτου το κρούσμα θεωρείται “ορφανό”, πράγμα που, για την ώρα, ισχύει σε ποσοστό μεγαλύτερο του 20% των κρουσμάτων», καταλήγει η ανακοίνωση που υπογράφεται από το προσωπικό της Χειρουργικής Κλινικής του Π.Γ.Ν.Ι.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΕΛΕΝΗ ΜΑΚΡΟΓΙΑΝΝΗ