ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΠΥΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΝΑ ΑΚΥΡΩΣΕΙ ΤΟΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ – «Πεδίο μάχης» και στη μέση τα LED

Νέα

Η βούληση της δημοτικής αρχής να ακυρώσει τον διαγωνισμό για τον φωτισμό LED επικυρώθηκε και τυπικά, την Παρασκευή, το μεσημέρι, με την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου που συνεδρίασε και για αυτό το θέμα.
Η απόφαση της Επιτροπής για την ακύρωση του διαγωνισμού με έξι θετικές ψήφους και τρεις αρνητικές, προκάλεσε αντιδράσεις από τους εκπροσώπους των άλλων παρατάξεων εντός και εκτός της αίθουσας του δημοτικού συμβουλίου καθώς δεν συμφωνούν με το σκεπτικό της απόφασης ακύρωσης του διαγωνισμού.
Ο εισηγητής του θέματος- αντιδήμαρχος Φώτης Βάββας υποστήριξε ότι βούληση της δημοτικής αρχής είναι αφενός η κάλυψη στο μεγαλύτερο μέρος της έκτασης του Δήμου ή ακόμη και στο σύνολο και αφετέρου η ελάφρυνση των νοικοκυριών από τα ανταποδοτικά τέλη.
Σύμφωνα λοιπόν με τον κ. Βάββα στη συγκεκριμένη περίπτωση καμία από τις δυο αυτές επιλογές δεν καλύπτεται και έτσι αποφάσισαν να ακυρώσουν τον διαγωνισμό και να προχωρήσουν, όπως είπε «άμεσα στην προμήθεια φωτιστικών σωμάτων τεχνολογίας LED που θα καλύπτει τουλάχιστον το 70% της συνολικής εγκατάστασης του Δήμου και στην χρηματοδότηση της επένδυσης αυτής με μόχλευση πόρων από τον Ιδιωτικό Τομέα».
Ο κ. Βάββας απαντώντας σε διάφορα ερωτήματα υποστήριξε ότι «η χρηματοδότηση της επένδυσης από ίδιους πόρους του Δήμου, δηλαδή μέσω των τελών καθαριότητας και φωτισμού, αποτελεί μια μη δόκιμη πρακτική που συνήθως δεν επιλέγεται από τους ΟΤΑ, καθώς δεσμεύει τους εν λόγω πόρους του Δήμου, επιδεινώνει τις χρηματοροές του και δεν εξαλείφει τις στρεβλώσεις μεταξύ των τελών που πληρώνει ο πολίτης και των υπηρεσιών που απολαμβάνει. Το φυσικό αντικείμενο του τρέχοντος διαγωνισμού αφορά στην αντικατάσταση 2.649 φωτιστικών σωμάτων, ποσοστό ιδιαίτερα μικρό για την έκταση του δήμου αλλά και για το συνολικό ύψος της επένδυσης, δημιουργεί τεχνικές και οικονομικές αστοχίες και καθιστά ελλιπή και αποσπασματική την όλη παρέμβαση, με αρνητικές συνέπειες στη μελλοντική λειτουργία του συνολικού συστήματος ηλεκτροφωτισμού του Δήμου».
Τέλος, σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου «Η Δημοτική Αρχή θα αξιοποιήσει την πρόσκληση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ήπειρος» που είναι στον αέρα καταθέτοντας προτάσεις για άλλα ενεργειακά έργα, όπως έχει την δυνατότητα και έτσι δεν θα χαθεί ούτε ένα ευρώ για το Δήμο».
Απαντώντας και σε όσα διατυπώθηκαν εντός της συνεδρίασης από πλευράς της αντιπολίτευσης γιατί δεν είχαν εκφραστεί αντιρρήσεις από τη νυν δημοτική αρχή το προηγούμενο διάστημα, επισημάνθηκε ότι «στις 5 Αυγούστου κατατέθηκε επιστολή του δημάρχου Μωυσή Ελισάφ στον τότε αντιδήμαρχο Θωμά Γιωτίτσα στην οποία αναφερόταν διεξοδικά οι λόγοι διαφωνίας και ζητούνταν η ακύρωση του διαγωνισμού».

Η στάση της «Ενότητας Πολιτών»
Από την «Ενότητα Πολιτών» στην Οικονομική επιτροπή συμμετέχει μεταξύ άλλων ο Θωμάς Γιωτίτσας.
Ο κ. Γιωτίτσας αναφέρθηκε στην απόφαση ακύρωσης λέγοντας μεταξύ άλλων ότι ζήτησαν να έρθει το θέμα για συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο κάτι που δεν έγινε δεκτό.
Αμέσως μετά την απόφαση η Ενότητα Πολιτών εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία λέει: «Δεν χρειάστηκαν παρά μόνο λίγες μέρες για το νεοεκλεγέντα Δήμαρχο προκειμένου να φανερώσει τις πραγματικές του διαθέσεις για το πως θέλει να διοικήσει το Δήμο. Δεν χρειάστηκαν παρά μόνο λίγες μέρες για να φανεί ο νέος Δήμαρχος ανακόλουθος των δικών του δηλώσεων τις οποίες έκανε στην πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβούλιου, τότε που δεσμευόταν ότι το Δημοτικό Συμβούλιο είναι και θα παραμείνει το κυρίαρχο Όργανο του Δήμου. Σήμερα λοιπόν, ο ίδιος και η Δημοτική του Αρχή επέλεξαν την Οικονομική Επιτροπή και όχι το Δημοτικό Συμβούλιο, προκειμένου να ακυρώσουν το διαγωνισμό για την αντικατάσταση των φωτιστικών του δήμου με νέα, τεχνολογίας LED, ο οποίος είχε φτάσει στη φάση της κατάθεσης προσφορών. Επέλεξαν δηλαδή ένα περιορισμένο συλλογικό Όργανο, εκεί όπου με το νέο νόμο της Ν.Δ. έχουν την πλειοψηφία. Σε μια συνεδρίαση φιάσκο, χωρίς υπηρεσιακή εισήγηση, χωρίς σοβαρά επιχειρήματα και τεκμήρια τα μέλη που πρόσκεινται στη Δημοτική Αρχή αρνήθηκαν να συζητηθεί το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπως προτείναμε. Αρνήθηκαν στο κυρίαρχο Όργανο του Δήμου να εκφραστεί και μας έδειξαν από πολύ νωρίς πως φοβούνται την πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ όλων των παρατάξεων, επιλέγοντας ένα απολύτως ελεγχόμενο περιβάλλον για να προωθήσουν τις προτάσεις τους. Με τη στάση τους αυτή αποδεικνύεται για πρώτη φορά η αλήθεια της θέση μας ότι δηλαδή η «Νέα Εποχή» ποτέ δεν επιθυμούσε συνεργασία με τη δική μας παράταξη, γιατί προφανώς η δημοτική αρχή που είχε στο μυαλό της στηρίζεται σε ένα εντελώς διαφορετικό ιδεολογικό υπόβαθρο από το δικό μας. Γιατί γνώριζαν πολύ καλά ότι εμείς δεν θα παραδίδαμε ποτέ ένα δημόσιο αγαθό σε ιδιώτες, παρά μόνο ως έσχατη λύση ανάγκης. Για το λόγο αυτό άλλωστε η δική μας Δημοτική Αρχή προχώρησε το διαγωνισμό με τον τρόπο που το έκανε, διασφαλίζοντας τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του φωτισμού».

Η Τατιάνα Καλογιάννη διαφωνεί και προτείνει
Και ο δημοτικός σύμβουλός της παράταξης ΙΩΑΝΝΙΝΑ 2023 Βασίλης Κοσμάς ζήτησε να έρθει το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο.
Η παράταξη της Τατιάνας Καλογιάννη εξέδωσε επίσης ανακοίνωση στην οποία τονίζει: «Η παράταξή μας διαφωνεί με τον τρόπο διακήρυξης που η προηγούμενη δημοτική αρχή προχώρησε στην αναδιάρθρωση του συστήματος του Δημοτικού φωτισμού, διότι, σήμερα, ενώ υπάρχουν άλλα πιο πρόσφορα χρηματοδοτικά πλαίσια για την υλοποίηση έργων ανταποδοτικού χαρακτήρα, προτίμησε την υλοποίησή του με ανάλωση του ταμειακού διαθέσιμου του Δήμου. Η παράταξη μας διαφωνεί και με την νυν δημοτική αρχή, τόσο επί της διαδικασίας εισαγωγής του θέματος προς συζήτηση, όσο και επί της ουσίας όπως προκύπτει από την εισήγηση του Κου Αντιδημάρχου, γιατί: Δεν κατατέθηκε καμία σχετική εισήγηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου, στην οποία να τεκμηριώνονται οι λόγοι της προτεινόμενης ακύρωσης του διαγωνισμού. Επιλέγει μία αόριστη «μελλοντική» υλοποίηση του έργου, αποσπασματική και ως «…απλή προμήθεια φωτιστικών σωμάτων…», Επιλέγει την κάλυψη «…τουλάχιστον του 70% της συνολικής εγκατάστασης του Δήμου…» και όχι την ένταξη του συνολικού αντικειμένου της ενεργειακής αναβάθμισης του οδικού φωτισμού του Δήμου, στο χρηματοδοτικό πλαίσιο που προβλέπεται στις διατάξεις του ν. 3389/2005 «Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα» (ΦΕΚ 232 Α/22.09.2005). Με τον προτεινόμενο «μελλοντικό» τρόπο υλοποίησης, η Δημοτική Αρχή δεν περιλαμβάνει στο αντικείμενο του έργου την αποκατάσταση των βλαβών/φθορών που αφορούν το οδικό και αστικό οδοφωτισμό και των συνοδών έργων, την αναβάθμιση, συντήρηση και εξασφάλιση της καλής λειτουργίας του δικτύου αυτού, καθώς και την εγκατάσταση και λειτουργία συστήματος τηλεδιαχείρισης και ελέγχου της λειτουργίας του.
Τέλος, προτείνουμε στη Δημοτική Αρχή: Την εισαγωγή του θέματος στο δημοτικό συμβούλιο ως μείζον και άμεσης προτεραιότητας θέμα. Να υποβάλλει φάκελο προς χρηματοδότηση του έργου «Προμήθειας φωτιστικών σωμάτων τεχνολογίας LED», προϋπολογισμού 3.000.000,00€ με Φ.Π.Α. με συστημικό αριθμό ΕΣΗΔΗΣ 77238, στο Ε.Π. «ΗΠΕΙΡΟΣ 2014-2020», στο πλαίσιο της, ανοικτής πρόσκλησης 2188/18-07-2019. Να προκηρύξει Διεθνή Διαγωνισμό και να προωθήσει άμεσα τις απαραίτητες διαδικασίες για την αναζήτηση νέου εναλλακτικού παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας (συμπεριλαμβανομένης της ΔΕΗ Α.Ε.), που θα τροφοδοτεί: με φθηνότερη ηλεκτρική ενέργεια όλες τις υφιστάμενες παροχές των Δημοτικών εγκαταστάσεων και κυρίως της ΔΕΥΑΙ και με ειδική προνομιακή τιμολόγηση των τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών του Δήμου, καθώς και των οικονομικά ασθενέστερων δημοτών, οι οποίοι πρέπει να πιστοποιηθούν ως προς τις ιδιότητες αυτές, μέσω της ηλεκτρονικής τους καταγραφής σε ειδικό μητρώο του Δήμου, το οποίο πρέπει άμεσα να ενεργοποιήσει η δημοτική αρχή».

Ενστάσεις και από τον Σύλλογο Εργαζομένων ΟΤΑ
Την αντίθεσή του εκφράζει μέσω γραπτής ανακοίνωσης και ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως «έχει διακηρυγμένη θέση ενάντια σε κάθε είδους ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών, επιχειρηματικής δράσης στους Δήμους, ανταποδοτικής λειτουργίας και λειτουργίας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια που επιβαρύνει τόσο τους εργαζόμενους όσο και τα λαϊκά στρώματα.
Από αυτή την άποψη οφείλουμε να καταγγείλουμε την ακύρωση του διαγωνισμού για την προμήθεια LED, που συζητείται σήμερα στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου, με την αιτιολόγηση της αλλαγής της χρηματοδότησης και του μεγέθους του έργου.
Ως Σύλλογος έχουμε άποψη για το μέγεθος του έργου, αλλά αυτό είναι καθαρά διοικητική απόφαση.
Αυτό που αποτελεί όμως πολιτική απόφαση με την οποία διαφωνούμε είναι η ακύρωση της προμήθειας -την ώρα μάλιστα που υπάρχει ανοιχτή πρόσκληση στο ΕΣΠΑ και μπορεί να χρηματοδοτηθεί εξ ολοκλήρου- για να προχωρήσει το έργο μέσω Σύμπραξης Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ)».
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ