«Άνω-κάτω» το Τμήμα Ψυχολογίας

Νέα

Τα νερά στο Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ταράχθηκαν πριν από μερικές από μία σοβαρή καταγγελία φοιτητών, η οποία αναπαράχθηκε ακόμα και από πανελλαδικά μέσα ενημέρωσης.
Οι φοιτητές σε γραπτή ανακοίνωση έκαναν λόγο για «καθηγητική αυθαιρεσία» και υποστήριξαν ότι ο καθηγητής του μαθήματος Αναπτυξιακή – Γνωστική Νευροψυχολογία τους χώρισε φοιτητές σε δύο ομάδες, η μία εκ των οποίων θα εξεταζόταν με βάση το σύγγραμμα του μαθήματος και η δεύτερη με άξονα τις σημειώσεις, τις οποίες διέθετε ο ίδιος σε όσους ενδιαφέρονταν έναντι τιμής 8 ευρώ.
Σύμφωνα με την καταγγελία των φοιτητών, ο καθηγητής τις επόμενες ημέρες αρνήθηκε σε όσους είχαν επανεκτυπώσει τις σημειώσεις (χωρίς να καταβάλλουν το ποσό στον ίδιο), να συμμετέχουν στις εξετάσεις με βάση τις σημειώσεις. Παράλληλα ανέφεραν πως ο καθηγητής είχε απαράδεκτη συμπεριφορά απέναντι στους φοιτητές υιοθετώντας σεξιστικό λόγο.

Η επέμβαση της διοίκησης

Η διοίκηση του Τμήματος επενέβη άμεσα και σύμφωνα με ανακοίνωσή της η εξέταση του μαθήματος που ήταν προγραμματισμένη για την προσεχή Δευτέρα 27 Ιανουαρίου, αναβάλλεται για την τελευταία εβδομάδα της εξεταστικής περιόδου, με την ακριβή ημέρα και ώρα να ανακοινώνονται προσεχώς.
Το πιο σημαντικό όμως είναι, ότι «η εξέταση του μαθήματος θα διεξαχθεί από Τριμελή Εξεταστική Επιτροπή αποτελούμενη από διδάσκοντες του Τμήματος. Η διαδικασία εξέτασης θα είναι κοινή για όλους τους φοιτητές βάσει των σημειώσεων του μαθήματος. Όσοι φοιτητές δεν έχουν προμηθευτεί τις σημειώσεις θα υπάρξει δυνατότητα δωρεάν αναπαραγωγής τους από το Πανεπιστημιακό Τυπογραφείο.
Τέλος, θα υπάρξει μέριμνα επιστροφής των χρημάτων στους φοιτητές που έχουν ήδη τις ανατυπωμένες σημειώσεις», αναφέρεται στη σχετική απόφαση του Τμήματος, που χωρίς περιστροφές δικαιώνει τους φοιτητές για την καταγγελία τους και θέτει στο περιθώριο τον καθηγητή.

Ζητούν απομάκρυνση του καθηγητή

Παρά την εξέλιξη που περιγράφεται πιο πάνω, οι φοιτητές επανέρχονται και με νέα ανακοίνωσή τους, ζητούν την απομάκρυνση του καθηγητή από το Τμήμα Ψυχολογίας, επιμένοντας στην απόλυτη ανάγκη καταδίκης των μεθόδων που χρησιμοποιεί και της εν γένει συμπεριφοράς του απέναντι στους φοιτητές.
«Δεν μας απασχολεί να περάσουμε ακόμη ένα μάθημα αφού το ζήτημα είναι και ηθικό-πολιτικό. Θα εξεταστούμε σε ένα μάθημα που ο διδάσκων τσέπωνε χρήματα από φοιτητές/-τριες και είχε ολοκληρωτικό και σεξιστικό παραλήρημα; Ή αυτό μένει απ’ έξω αφού θα πάρουμε πίσω τα χρήματα και θα περάσουμε ένα μάθημα;
Απαιτούμε την άμεση απομάκρυνση του από κάθε διδακτική θέση.
Ζητάμε την διεξαγωγή έκτακτης Γενικής Συνέλευσης του Τμήματος Ψυχολογίας την επόμενη εβδομάδα και καλούμε όλο το φοιτητικό σώμα να παρευρεθεί καταγγέλλοντας την καθηγητική αυθαιρεσία συνολικά», σημειώνεται στην ανακοίνωση.