«Το ταξίδι της Αντιγόνης» στο Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης

Εκδηλώσεις

«Το ταξίδι της Αντιγόνης», ένα θεατρικό από την ΣΥΝΘΕΣΗ σε σκηνοθεσία Γιώργου Νάκου, παρουσιάζεται το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου στις 17:15 στο Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης. Η δράση γίνεται σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων και στο πλαίσιο των εορτασμών, που οργανώνει το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού για τις «Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2019», με θέμα «Τέχνες και Ψυχαγωγία: Αναζητώντας τον ελεύθερο χρόνο».
Η Αντιγόνη ταξιδεύει… από την αρχαιότητα στο σήμερα και από την Ελλάδα μέχρι την Ευρώπη και τον κόσμο όλο. Η ηρωίδα του Σοφοκλή συναντά την εκδοχή της από το ομώνυμο έργο του Ζαν Ανουίγ, και τα μέλη μιας ερασιτεχνικής θεατρικής ομάδας μέσα από τη διαδικασία της πρόβας και του στησίματος μιας παράστασης βιώνουν ολόκληρη τη θεατρική διαδικασία. Η Αντιγόνη ταξιδεύει από το χαρτί στη σκηνή.
Όσο η πρόβα εξελίσσεται στη σκηνή, ο σκηνοθέτης παρεμβαίνει ζωντανά και αναλύει δραματουργικά τα δύο κείμενα, εντοπίζει τις διαφορές και τις ομοιότητες τους στη δομή, την πλοκή και το ύφος. Το δρώμενο λειτουργεί άλλοτε σαν σπουδή και άλλοτε σαν συγκριτική μελέτη ανάμεσα στην αρχαία τραγωδία και το αστικό δράμα. Στόχος είναι ο θεατής να προσεγγίσει το θέατρο υπό νέο πρίσμα. Να καταλάβει ότι η δημιουργική διαδικασία προσφέρεται για να μάθει, να «διαβάσει» ανάμεσα από τις γραμμές, να βιώσει το έργο. Να αντιληφθεί εν τέλει, πως μέσα από τη διαδικασία αυτή μπορεί να μετουσιώσει τον ελεύθερο χρόνο του σε ψυχαγωγία, τόσο για τον ίδιο όσο και για τους άλλους. Γιατί όχι, να κάνει και ο ίδιος ένα ταξίδι. Από την κερκίδα στη σκηνή και από τη θέση του θεατή να έρθει στη θέση του δημιουργού.
Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης, Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2019,
Ώρα προσέλευσης 17:15 – Ώρα έναρξης 17:30. Είσοδος ελεύθερη.
Σκηνοθεσία: Γιώργος Νάκος
Κείμενα: Σοφοκλής (μετάφραση: Ιωάννης Γρυπάρης)
Ζαν Ανουίγ (μετάφραση: Μάριος Πλωρίτης)
Ιδέα-Σύλληψη: Δημήτρης Κατσάνος
Αφίσα: Αθανάσιος Γούσης
Συμμετέχουν με σειρά εμφάνισης: Σταυρούλα Συγκούνα, Σοφία Γιώτη, Σπυριδούλα Σούκη, Διονυσία Μαζανίτη, Λαμπρινή Παπαδήμα, Ευγενία Ζεϊμπέκη, Αιμιλία Παγώνα, Δανάη Φώτη, Παναγιώτης Νάκος, Κώστας Βενέτης, Ντίνος Ζαχαριάδης, Σπύρος Βάρφης, Άρης Τσούκης, Δημήτρης Κατσάνος, Φωτεινή Κούτση, Βέτα Γραβάνη, Θάλεια Οικονόμου, Άγγελος Σαϊντ, Νίκος Παπανικολάου, Χάρης Μπερρής, Μάριος Κατσάνος, Έλλη Κατσάνου, Αρετή Αγγέλη, Παύλος Κατσάνος.