politistiko-kalokairi_preveza

Πολιτιστικό καλοκαίρι με πλήθος εκδηλώσεων στο Δήμο Πρέβεζας

Εκδηλώσεις

Ο Δήμος Πρέβεζας προγραμματίζει μουσικές και θεατρικές εκδηλώσεις για το καλοκαίρι του 2020, στο πλαίσιο μίας ευρύτερης προσπάθειας για την τόνωση του πολιτιστικού γίγνεσθαι στην περιοχή.

Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις ξεκινούν την Κυριακή 12 Ιουλίου, με τη θεατρική παράσταση του Γιώργου Κιμούλη «το Παγκάκι», στο Δημοτικό Κηποθέατρο Γιάννης Ρίτσος, και ολοκληρώνονται την Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου, στον ίδιο χώρο, με παράσταση Καραγκιόζη του θεάτρου Σκιών Αθανασίου.

Πρόκειται για 33 συνολικά εκδηλώσεις (μουσικές και θεατρικές παραστάσεις) για μεγάλους και παιδιά, τις οποίες θα μπορούσαμε να ομαδοποιήσουμε ως εξής:

-Θεατρικές παραστάσεις και εκδηλώσεις για τους μικρούς μας φίλους

-Θεατρικές παραστάσεις για μεγάλους

-Μουσικές εκδηλώσεις-συναυλίες

Οι κύριοι χώροι στους οποίους έχουν προγραμματισθεί να γίνουν είναι το Δημοτικό Κηποθέατρο Γιάννης Ρίτσος, αλλά και το Ρωμαϊκό Ωδείο της Νικόπολης. Ο μεν πρώτος χώρος αποτελεί τον καθαυτό χώρο πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου, ενώ ο εμβληματικός χώρος του ρωμαϊκού Ωδείου αποτελεί το κατεξοχήν μνημείο της περιοχής που αποδίδεται προς χρήση στο σύγχρονο κοινό. Επισημαίνεται, δε, ότι και οι δύο χώροι έχουν ελεγχόμενη είσοδο και συγκεκριμένη χωρητικότητα/αριθμό θέσεων, ώστε ο να εναρμονισθεί και με τις επίσημες οδηγίες για τη διεξαγωγή πολιτιστικών εκδηλώσεων. Το ποσοστό των παραχωρούμενων θέσεων ανέρχεται με τα μέχρι στιγμής δεδομένα στο 40% της χωρητικότητάς τους, ενώ δεν αποκλείεται να ανέβει και στο 60%. Ως προς αυτό το σημείο αλλά και διάφορες άλλες διευκρινίσεις (π.Χ. τέλη παραχώρησης, τρόπο εισόδου θεατών κλπ.) αναμένεται η επίσημη ΚΥΑ. Επισημαίνεται ότι για οποιαδήποτε ακύρωση παράστασης που έχει προγραμματισθεί από θεατρικό επιχειρηματία, ο Δήμος Πρέβεζας δεν φέρει ευθύνη.

Οι εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο

Για το φετινό καλοκαίρι το Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Πρέβεζας έχει προγραμματίσει μία σειρά ποικίλων εκδηλώσεων, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό και σε συνεργασία με ποικίλους φορείς: Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας, Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ηπείρου, Δήμο Ιωαννιτών, ενώ είναι σε επαφή και με την Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας. Οι εκδηλώσεις αυτές είναι:

1. Το χαμόγελο της Τζοκόντας. Η συναυλία, στην οποία θα παρουσιασθεί το εμβληματικό έργο του μεγάλου Έλληνα συνθέτη Μάνου Χατζιδάκη, με αφορμή τα 95 χρόνια από τη γέννησή του (στο σημείο αυτό να αναφέρω ότι σήμερα συμπληρώνονται 26 χρόνια από το θάνατό του), θα δοθεί από τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Ιωαννιτών, υπό την Διεύθυνση του Γιώργου Χλίτσιου, καλλιτεχνικού διευθυντή του Δημοτικού Ωδείου Πρέβεζας «Σπύρος Δήμας». Η συναυλία θα δοθεί στο Δημοτικό Κηποθέατρο Γιάννης Ρίτσος, το Σάββατο 18 Ιουλίου.

2. Πορτολάνος. Ένα ταξίδι με αφετηρία τον δίσκο «Πορτολάνος» του Πρεβεζάνου Βασίλη Τριάντη και διαδρομή στις μουσικές της Ελλάδας και του κόσμου. Με τον Βασίλη Τριάντη συμπράττουν μερικοί από τους πιο σημαντικούς session μουσικούς της σύγχρονης Ελληνικής μουσικής σκηνής, ενώ τα κομμάτια του δίσκου θα πλαισιώσουν κομμάτια καλλιτεχνών που «καθόρισαν» ως ένα βαθμό τον συνθέτη και εντάσσονται στο ευρύτερο πεδίο της World Music σκηνής. Η συναυλία θα δοθεί στο Ρωμαϊκό Ωδείο της Νικόπολης, την Δευτέρα 3 Αυγούστου και στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την αυγουστιάτικη πανσέληνο.

3. Πρελούδιο στον Έρωτα. Ο βραβευμένος κλασικός κιθαρίστας και συνθέτης Παναγιώτης Μάργαρης, παρουσιάζει τη νέα του μουσική παράσταση με κομμάτια από την πλούσια δισκογραφία του, όπως διασκευές του σε υπέροχες μουσικές των Ennio Morricone, Nino Rota, Μίκη Θεοδωράκη, Μάνου Χατζιδάκι, Sting, Beatles, Rolling Stones. Ιδιαίτερη στιγμή της παράστασης, αποτελεί η παρουσίαση του νέου του άλμπουμ “Πρελούδιο στον έρωτα”, το οποίο σημειώνει τεράστια εμπορική επιτυχία μιας και έφτασε στην πρώτη θέση των επίσημων charts της Ελλάδας. Το “Πρελούδιο στον έρωτα” είναι ένα σπάνιο ρεσιτάλ για κλασική κιθάρα και θα ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα και σε μεγάλες πόλεις του εξωτερικού. Η συναυλία θα δοθεί στο Ρωμαϊκό Ωδείο της Νικόπολης, την Παρασκευή 7 Αυγούστου.

4. Ανάσες στο Χρόνο. Ο βαρώνος του κλαρίνου Πέτρος Λούκας Χαλκιάς υπόσχεται να μας παρασύρει σε μοναδικές μουσικές περιπλανήσεις με συνταξιδιώτες δύο νέους ερμηνευτές, εξέχοντα ταλέντα και θεματοφύλακες της κληρονομιάς μας, την Αρετή Κετιμέ και τον Κώστα Μήτση. Για πρώτη φορά οι τρεις καλλιτέχνες συμπράττουν στη σκηνή και συναρπάζουν με τις ερμηνείες, τις εναλλαγές και τα μουσικοχορευτικά «παντρέματα» από κάθε άκρη του ελληνισμού. Το μοιρολόι από την Ήπειρο συναντά το ταξίμι της Πόλης, ο καρσιλαμάς της Θράκης, τον μπάλο του Αιγαίου, ενώ οι ανατολίτικοι μουσικοί δρόμοι βρίσκουν τη συνέχειά τους στα μακάμια της Πρέβεζας και του Ζαγορίου και στους μακεδονικούς ήχους σε μία εντυπωσιακή πλοκή. Η συναυλία θα δοθεί στο Δημοτικό Κηποθέατρο Γιάννης Ρίτσος, παραμονές Δεκαπενταύγουστου, την Πέμπτη 13 Αυγούστου.

5. Μικρά Νυχτερινά Μάγια. Συναυλίες σε αρχαιολογικούς χώρους υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ηπείρου (ΠΕΠ), σε συνεργασία με τους δήμους Φιλιατών, Δωδώνης και Πρέβεζας. Ένα γαϊτανάκι που μπερδεύεται η μικρή νυχτερινή, η σονάτα του σεληνόφωτος, η βασίλισσα της νύχτας, η υπνοβάτις, τα ερωτικά φάντος της Πορτογαλίας, η γαλλική νοσταλγία η ιταλική καντσονέτα, ο αιώνια ερωτικός Χατζιδάκις κι ο δωρικός Θεοδωράκης. Όλα αυτά τραγουδισμένα από δύο καταξιωμένους λυρικούς τραγουδιστές, την Άννα Στυλιανάκη και τον Δημήτρη Πακσόγλου και ειπωμένα από μια αγαπημένη ηθοποιό, την Εύα Χριστοδούλου, σ’ έναν αέναο διάλογο τέχνης ανάμεσα στο θέατρο, την ποίηση και την μουσική. Η συναυλία θα δοθεί στο Ρωμαϊκό Ωδείο της Νικόπολης, την Κυριακή 23 Αυγούστου.

6. Οι εκδηλώσεις του Δήμου με ελεύθερη είσοδο για το κοινό θα ολοκληρωθούν με το θεατρικό έργο Η Γυναίκα της Ζάκυθος. Το αριστουργηματικό αυτό έργο του Διονύσιου Σολωμού, είναι η παράσταση του Δήμου Αβδελιώδη που διακρίθηκε από το κοινό και την κριτική το 2013 στο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΗΝΩΝ και επαναλήφθηκε θριαμβικά υπό την Αιγίδα του, και την επόμενη χρονιά σε πολλά Αρχαία Θέατρα ανά την Ελλάδα. Ο Δήμος Αβδελιώδης επανέρχεται με μια νέα προσέγγιση που στηρίζεται κυρίως στην ερμηνεία της ηθοποιού, περιορίζοντας τα αισθητικά στοιχεία της παράστασης. Τον πρωταγωνιστικό ρόλο ανέθεσε στην Πρεβεζάνα ηθοποιό Κατερίνα Γκατζόγια, που μετά την συνεργασία τους, παίρνει επάξια τη θέση της Όλιας Λαζαρίδου, της πρώτης διανομής. Η παράσταση θα δοθεί στο Δημοτικό Κηποθέατρο Γιάννης Ρίτσος, την Τετάρτη 26 Αυγούστου.