ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ – «Μνήμες Κατοχής» στις 15 Οκτωβρίου

Εκδηλώσεις

Το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών προβάλλει, την Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2019 και ώρα 20:30,στην αίθουσα «Βασ. Πυρσινέλλας», το ντοκιμαντέρ του Χρύσανθου Κωνσταντινίδη:Το μπαλκόνι – Μνήμες Κατοχής (2018, διάρκεια: 105΄).
Το ντοκιμαντέρ είναι βασισμένο στην έρευνα του Γερμανού ιστορικού Prof. Dr. Christoph U. Schminck – Gustavusγια το Ολοκαύτωμα των Λιγκιάδων. Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Γερμανός ιστορικόςκαι συγγραφέας του βιβλίου «Μνήμες Κατοχής», Prof. Dr. Christoph U. Schminck-Gustavus.
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.
Λιγκιάδες, Κυριακή 3 Οκτωβρίου 1943:
Οι μισοί κάτοικοι του χωριού βρίσκονται πίσω από το βουνό Μιτσικέλι, στο χωριό Καρυές Ζαγορίου, για τη συγκομιδή καρυδιών. Στην πλαγιά του βουνού, 5 με 6 συγγενείς του γαμπρού ενός σαρακατσάνικου γάμου πάνε στα κονάκια να παραλάβουν την νύφη σύμφωνα με το τοπικό έθιμο. Αργά το μεσημέρι, Γερμανοί αλπινιστές, καταδρομείς της μεραρχίας Εντελβάις, εισβάλουν στο χωριό. Σκοτώνουν αδιακρίτως βρέφη, παιδιά, γυναίκες, γέροντες και τυλίγουν τα σπίτια στις φλόγες. Κάποιοι καίγονται ζωντανοί. Ώρες μετά, οι υπόλοιποι κάτοικοι επιστρέφουν για να βρουν τις οικογένειές τους απανθρακωμένες.Την επόμενη ημέρα ένα μωρό 14 μηνών βρέθηκε από τους συγχωριανούς του να θηλάζει στη νεκρή μητέρα του όντας τραυματισμένο από ξιφολόγχη στην πλάτη.
1989: Ένας Γερμανός ιστορικός, οChristoph U. SchminckGustavus,επισκέπτεται το χωριό και με ένα κασετόφωνο συλλέγει μαρτυρίες από τους επιζήσαντες του Ολοκαυτώματος. Αργότερα ανατρέχει στα γερμανικά στρατιωτικά αρχεία για περαιτέρω έρευνα.
2011: Ο Christoph U. SchminckGustavus, καθηγητής Ιστορίας Δικαίου του Πανεπιστημίου της Βρέμης, εκδίδει την τριλογία «Μνήμες Κατοχής». Το τρίτο βιβλίο επικεντρώνεται στο ολοκαύτωμα των Λιγκιάδων (Μνήμες κατοχής: Οι Λιγκιάδες στις φλόγες).
2014: Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας JoachimGauck επισκέπτεται τους Λιγκιάδες και για πρώτη φορά Γερμανός αξιωματούχος ζητά δημόσια «Συγνώμη» για τα εγκλήματα των ναζί στην Ελλάδα.