Με κάθε επισημότητα γιορτάστηκε η επέτειος του «Όχι»

Εκδηλώσεις

Καλύτερο σύμμαχο από τον ασυνήθιστα καλό -για την εποχή- καιρό δεν θα μπορούσαν να έχουν οι εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο του «Όχι» στα Γιάννενα, με πλήθος κόσμου να συγκεντρώνεται στην Κεντρική Πλατεία για να χειροκροτήσει τους μαθητές και τους στρατιώτες που παρέλασαν.
Το πρωί της Δευτέρας, πριν από την παρέλαση, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στον ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αθανασίου, έπειτα έγινε κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο Μπιζανομάχων και ακολούθησε δεξίωση στο διοικητήριο της Περιφέρειας Ηπείρου.
Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου ενώ παρόντες ήταν ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας και οι βουλευτές Γιώργος Αμυράς, Μαρία Κεφάλα και Μερόπη Τζούφη. Το παρών έδωσε ακόμη η τοπική ηγεσία του Στρατού, της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, όπως και εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης.
Ο κ. Οικονόμου στις δηλώσεις του στάθηκε στην έννοια της ομοψυχίας σημειώνοντας τα εξής: Σήμερα είναι ημέρα μνήμης, εθνικής περισυλλογής και εθνικής ανάτασης. Τιμούμε τους ήρωες του ‘40, και με πνεύμα εθνικής ομοψυχίας, εθνικής ενότητας πορευόμεθα μπροστά έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε απειλή, στέλνοντας και βροντοφωνάζοντας ξανά ένα «Όχι»!
Τρία στοιχεία βοήθησαν τους αγωνιστές του 1940 να πολεμήσουν τους κατακτητές, σύμφωνα με τον κ. Τασούλα, και αυτά είναι η προεργασία, το υψηλό φρόνημα και η εθνική ενότητα. Αυτά τα στοιχεία θα χρειαστούν και για την αντιμετώπιση νέων απειλών, όπως σημείωσε ο πρόεδρος της Βουλής, αναφερόμενος στην κατά καιρούς προκλητική στάση της Τουρκίας. «Για μια ακόμη φορά στα ηλιόλουστα Γιάννενα τιμήσαμε τους αγωνιστές του ’40, οι οποίοι απέτρεψαν μια εισβολή που στα μάτια του εισβολέα ήταν τάχα ένας περίπατος. Κι αν αυτό το απέτρεψαν, το κάνανε γιατί υπήρχαν τρία στοιχεία την εποχή εκείνη: προεργασία, υψηλό φρόνημα, και εθνική ενότητα. Κι ένας τρόπος να τους τιμήσουμε εμείς σήμερα, πέρα των πανηγυρικών εκδηλώσεων που γίνονται κάθε χρόνο και εδώ και στο Καλπάκι και σε όλη την Ελλάδα είναι με προετοιμασία, υψηλό φρόνημα και ενότητα να φροντίσουμε για τα ειρηνικά μας καθήκοντα, για την επάνοδο με βιώσιμο τρόπο της προκοπής στον τόπο μας και να δείξουμε σε κάθε κατεύθυνση ότι όσες απειλές και αν εκτοξεύονται κατά της Ελλάδος θα αντιμετωπιστούν με το ίδιο αποφασιστικό τρίπτυχο: προετοιμασία, ενότητα και υψηλό φρόνημα», δήλωσε.
Στη σημασία της εθνικής ενότητας και της ελευθερίας στάθηκαν από την πλευρά τους οι βουλευτές Ιωαννίνων με τη Νέα Δημοκρατία Μαρία Κεφάλα και Γιώργος Αμυράς. «Έχουμε την υποχρέωση να υπερασπιστούμε τα ιδανικά και τα ιδεώδη της αθάνατης ελληνικής ψυχής και αυτό θα πράξουμε», σημείωσε η κ. Κεφάλα. «Γιορτάζουμε τη θυσία των παππούδων μας και των γιαγιάδων μας που έδωσαν τη ζωή τους για να είμαστε εμείς ελεύθεροι. Η εθνική ενότητα είναι η κινητήριος δύναμη για την πατρίδα μας και όλοι έχουμε ρόλο σε αυτό», τόνισε ο κ. Αμυράς.
Από την άλλη πλευρά, η κα. Τζούφη άσκησε κριτική στην κυβέρνηση με αφορμή το μήνυμα της Υπουργού Παιδείας ενώ κάλεσε για διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων. «Γίνεται μια προσπάθεια σήμερα για την αναθεώρηση της ιστορίας να μιλήσουμε όχι για το φασισμό και το ναζισμό αλλά να μιλήσουμε για τους λαϊκιστές και μάλιστα σήμερα είναι μια εποχή που η ακροδεξιά ανακάμπτει κι αυτό είναι και μια επιλογή από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας μια και αυτό διαφαίνεται και από το μήνυμα της υπουργού παιδείας. Θέλω να πω ότι η μάχη είναι ανοιχτή, είναι ανοιχτές και αναπότρεπτες οι διεκδικήσεις του ελληνικού λαού και μάλιστα τη στιγμή που έχει απορριφθεί η ρηματική διακοίνωση που δόθηκε προς τη γερμανική κυβέρνηση για τις αποζημιώσεις και επομένως καλούμε την κυβέρνηση να τις διεκδικήσει στα διεθνή fora και στα διεθνή δικαστήρια», ανέφερε.
Την ανάγκη για αγώνα ανέδειξε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης υπογραμμίζοντας πως: Σήμερα είναι ημέρα μνήμης και ημέρα που όλοι σκεφτόμαστε το καθήκον που έχουμε να φτάσουμε ξανά την πατρίδα μας εκεί που πρέπει. Αυτό γίνεται με αγώνα, με δουλειά και με αλληλεγγύη».
Τέλος, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ στάθηκε στη «μεγαλύτερη εικόνα» αναφερόμενος στην άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη. «Η 28η Οκτωβρίου είναι και μια μέρα που μας υπενθυμίζει την ανάγκη της εθνικής ομοψυχίας, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις που κινδυνεύει η ακεραιότητα της πατρίδας μας κι ίσως αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό μάθημα για σήμερα. Τέλος, η 28η Οκτωβρίου είναι η ημέρα εισβολής των δυνάμεων του Άξονα στην πατρίδα μας. Είναι μια ξεχωριστή μέρα, ιδιαίτερα για την κοινή μας πατρίδα την Ευρώπη, όπου ακραίες δυνάμεις, ξενοφοβικές, ρατσιστικές και ακροδεξιές ναρκοθετούν τα θεμέλια της Ευρώπης, οδηγούν σε έναν αχαλίνωτο εθνικισμό που μόνο δεινά και πολέμους μπορεί να μας φέρει», δήλωσε.

ΕΛΕΝΗ ΜΑΚΡΟΓΙΑΝΝΗ