Η Βουλή τίμησε τα θύματα του Ολοκαυτώματος

Εκδηλώσεις

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος, στις 27 Ιανουαρίου, η Βιβλιοθήκη της Βουλής διοργάνωσε διαδικτυακή εκδήλωση, με κεντρική ομιλήτρια την Καθηγήτρια Πολιτικής Φιλοσοφίας και Πρόεδρο του Τμήματος Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Βάνα Νικολαΐδου-Κυριανίδου.

Στη διάλεξή της με τίτλο «Auschwitz: Η κόλαση επί γης και η φαντασίωση της παντοδυναμίας» η εισήγητρια ανέλυσε, υπό το πρίσμα της πολιτικής φιλοσοφίας, τη φρίκη και τον τρόμο που βίωσαν οι κρατούμενοι των ναζιστικών στρατοπέδων αλλά και τα χαρακτηριστικά που συγκρότησαν τη ναζιστική ιδεολογία της απανθρωποποίησης. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «το Auschwitz, ως σύμβολο πλέον όλων αυτών των τόπων μαρτυρίου, θα δηλώνει πάντα ότι ο εικοστός αιώνας είναι ο αιώνας του Πρίμο Λέβι, αποκαλύπτοντας ότι η μετατροπή του ανθρώπινου όντος σε δείγμα του ζωικού είδους και η Γενοκτονία συνιστούν τον πυρήνα του Ολοκληρωτισμού».

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, αναπτύχθηκε συζήτηση μεταξύ των συμμετεχόντων, με συντονίστρια την Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Βιβλιοθήκης, κ. Μαρία Καμηλάκη. Στο πλαίσιο αυτής, ο Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διοίκησης, Βιβλιοθήκης και Εκδόσεων κ. Γιώργος Αγγελόπουλος αναφέρθηκε στην ιστορική απόφαση της Βουλής των Ελλήνων να χρηματοδοτήσει εξ ολοκλήρου τη δημιουργία Μόνιμης Ελληνικής Έκθεσης στο Οσβιέτσιμ της Πολωνίας, μια προσπάθεια που ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Υπουργείου Εξωτερικών και πραγματοποιείται με τη συμβολή του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος. Αναλυτικότερα, παρουσίασε τον σχεδιασμό του εν λόγω έργου, την πορεία των εργασιών έως σήμερα, αλλά και τις διαχειριστικές δυσκολίες του εγχειρήματος.