Ευαισθητοποίηση για την παιδική κακοποίηση

Εκδηλώσεις

Διαδικτυακή Ημερίδα με θέμα: «Παιδική κακοποίηση – Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση.

Ο ρόλος των γονέων και εκπαιδευτικών στην πρόληψη του φαινομένου» διοργάνωσε η περιφερειακή επιτροπή ισότητας της Περιφέρειας Ηπείρου σε συνεργασία με την κα Έλενα Ράπτη Βουλευτή Θεσσαλονίκης Συντονίστρια για την Χώρα μας της Καμπάνιας «1 στα 5», και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Σύμφωνα με τα στοιχεία ένα στα πέντε παιδιά στην Ευρώπη- και περίπου στην ίδια αναλογία στην Ελλάδα- είναι θύματα παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης.

Οι ομιλητές και ομιλήτριες μεταξύ των οποίων η Έλενα Ράπτη, η Γιούλα Μητροκώστα αλλά και άλλοι, υπογράμμισαν ότι κανείς δεν μπορεί να εφησυχάζει όσο υπάρχουν παιδιά που είναι θύματα τέτοιων συμπεριφορών.
Στόχος μέσα από αυτές τις ενημερώσεις είναι η πληροφόρηση και ευαισθητοποίηση της ελληνικής κοινωνίας, αλλά κυρίως η ενημέρωση και η ενδυνάμωση των παιδιών, ώστε να μπορούν να προστατεύουν τον εαυτό τους από τη σεξουαλική θυματοποίηση και βία, μαθαίνοντας και αναπαράγοντας στη συμπεριφορά τους απλούς κανόνες αυτοπροστασίας.

Αξίζει να επισημάνουμε ότι, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, 1 στα 6 παιδιά θα δεχθεί κάποια μορφή σεξουαλικής κακοποίησης στην ζωή του, 1 στα 13 παιδιά θα έχει σωματική επαφή με τους δράστες και 1 στα 30 θα έχει μία εμπειρία βιασμού ή απόπειρας βιασμού.
Αυτή η αναλογία, η οποία προκαλεί τρόμο, δεν βασίζεται ούτε εξαρτάται από κοινωνικές, θρησκευτικές και οικονομικές συνιστώσες, μάλιστα συμβαίνει συνήθως από άτομα που εκ πρώτης όψεως είναι υπεράνω υποψίας και συχνά κινούνται στο οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον των παιδιών. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο η ενημέρωση και η πρόληψη είναι το πιο δυνατό εργαλείο που έχουμε στα χέρια μας αυτή τη στιγμή, μαζί βέβαια και με ένα αυστηρό πλαίσιο ποινικής αντιμετώπισης των δραστών.

ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ