Εκδήλωση τιμής για τον Δ. Κωνστάντιο και την Φ. Κεφαλλωνίτου

Εκδηλώσεις

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων και ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βορειοδυτικής Ελλάδας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού διοργανώνουν το Σάββατο 19 Οκτωβρίου, στις 12 το μεσημέρι, στο Ιτς Καλέ, εκδήλωση τιμής, κατά την οποία η Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων και η Βιβλιοθήκη του Βυζαντινού Μουσείου Ιωαννίνων θα ονομαστούν σε «Αίθουσα Δημήτρης Κωνστάντιος» και «Αίθουσα Φραγκίσκα Κεφαλλωνίτου» αντίστοιχα.
Η εκδήλωση έχει σαν στόχο να τιμηθεί η μνήμη των δυο σημαντικών αρχαιολόγων που άφησαν με τις ενέργειές τους ανεξίτηλο το στίγμα τους συνδέοντας το όνομά τους με σημαντικές- καθοριστικές αποφάσεις.
Οι δύο πρόωρα εκλιπόντες εν υπηρεσία αρχαιολόγοι, για πολλά χρόνια, ως επιμελητές και επικεφαλής της Διεύθυνσης της πρώην 8ης Εφορείας Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων, φρόντισαν και ανέδειξαν με γνώση, πάθος και όραμα και με πρωτοπόρο διαχείριση, τα μεσαιωνικά μνημεία των Ιωαννίνων, της Ηπείρου ευρύτερα, καθώς και της Κέρκυρας, της Λευκάδας και της Αιτωλοακαρνανίας.
Άλλωστε, με δική τους επιμονή διαμορφώθηκε, κατά τη δεκαετία του ’90, σε πολυδιάστατο ανοικτό αρχαιολογικό χώρο η εσωτερική Νοτιοανατολική ακρόπολη του Κάστρου, το Ιτς Καλέ, και ιδρύθηκε το Βυζαντινό Μουσείο των Ιωαννίνων.
Στην εκδήλωση θα μιλήσουν, σκιαγραφώντας το έργο και την προσωπικότητά τους, οι: Δρ Ευγενία Χαλκιά, Επίτιμη Διευθύντρια του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου της Αθήνας κ. Αλέκος Σόφης, πρώην Δήμαρχος Ιωαννίνων, κα. Ξένια Δημητρακοπούλου, αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων. Η εκδήλωση θα διεξαχθεί στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Βυζαντινού Μουσείου Ιωαννίνων, στο Ιτς Καλέ.
Οι διοργανωτές της εκδήλωσης κάλεσαν το κοινό να έρθει στην εκδήλωση που είναι μια εκδήλωση τιμής, σε δυο προσωπικότητες με βαθιά μόρφωση και γνώση που άφησαν με το έργο τους ανεξίτηλο το σημάδι τους.
Τόσο ο προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κωντανσταντίνος Σουέρεφ όσο και η εκπρόσωπος του συλλόγου κ. Μποβίλου, αναφέρθηκαν στην σημαντική πρωτοβουλία που έλαβαν, ως ελάχιστο φόρο τιμής στους δυο αρχαιολόγους.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ