Εκδήλωση για την αντιμετώπιση τους εκφοβισμού στα σχολεία

Εκδηλώσεις

Την Τετάρτη 8 και την Πέμπτη 9 Μαρτίου, διοργανώνεται έκθεση με έργα μαθητών και μαθητριών από σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Από την Τετάρτη 8 έως την Παρασκευή 10 Μαρτίου, στο πλαίσιο της παγκόσμιας ημέρας κατά του σχολικού εκφοβισμού, το Δίκτυο Σχολείων Σχολικής Διαμεσολάβησης του Εργαστηρίου Μελέτης Κοινωνικών Θεμάτων και ΜΜΕ, διοργανώνει εκδήλωση με θεματική: «Πρακτικές αντιμετώπισης της βίας και του εκφοβισμού στα σχολεία», στην Εκπαίδευση του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Ειδικότερα, την Τετάρτη 8 και την Πέμπτη 9 Μαρτίου, διοργανώνεται έκθεση με έργα μαθητών και μαθητριών από σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και προβολή βίντεο και ψηφιοποιημένων ζωγραφιών σχετικά με τον σχολικό εκφοβισμό και τη σχολική βία Η έκθεση απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες όλων των βαθμίδων και θα πραγματοποιηθεί από τις 10 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι.

Στο τέλος θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με ειδικό σε θέματα σχολικής βίας και εκφοβισμού.

Την Πέμπτη 9 και ώρες 12.00-13.00 και 15.00-20.00 και την Παρασκευή 10 Μαρτίου 9.00-13.30, θα πραγματοποιηθούν επιμορφωτική διημερίδα με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών και μαθητών από σχολεία από όλη την Ελλάδα με εισηγήσεις και βιωματικά εργαστήρια.

Σκοπός της εκδήλωσης είναι η ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα σχολικής βίας και εκφοβισμού, και η πρόταση πρακτικών για την αντιμετώπισή του. Συγκεκριμένα, η έκθεση και η προβολή εργασιών των μαθητών αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση σε θέματα σχολικής βίας και εκφοβισμού: να μπορούν να τα αναγνωρίζουν, να κατανοούν τις αρνητικές και ανεπανόρθωτες, πολλές φορές, συνέπειες, που μπορούν να προξενήσουν στους μαθητές και να παρεμβαίνουν για την εξάλειψή τους.

Η διημερίδα έχει ως θέμα την αντιμετώπιση της σχολικής βίας και εκφοβισμού, γεγονός που αποτελεί και το βασικό διακύβευμα στη συζήτηση του θέματος. Όσοι παρακολουθήσουν τη διημερίδα θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για πρακτικές που εφαρμόζονται σε διάφορα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας για την αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού και της βίας. Επιστημονικά υπεύθυνος της εκδήλωσης είναι ο καθηγητής Θεόδωρος Θάνος.

«Πράγματι, η αντιμετώπιση της σχολικής βίας και του εκφοβισμού αποτελεί το μείζον ζήτημα που απασχολεί τους εκπαιδευτικούς. Πρόκειται για ένα σύνθετο και πολύπλοκο φαινόμενο, γεγονός που καθιστά δύσκολη την αντιμετώπισή του. Οι πρακτικές που θα παρουσιαστούν στη διημερίδα μπορούν να εφαρμοστούν και σε άλλα σχολεία αλλά και να δώσουν το έναυσμα για καινούργιες. Είναι από τις λίγες φορές μια διημερίδα επικεντρώνεται αποκλειστικά στις πρακτικές αντιμετώπισης της σχολικής βίας και του εκφοβισμού, γι’ αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντική», σημειώνει σχετική ανακοίνωση, που θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με ελεύθερη είσοδο.