Δράσεις βιώσιμης κινητικότητας στα Ιωάννινα

Εκδηλώσεις

Συνθήκες βιώσιμης κινητικότητας δημιουργεί αύριο ο Δήμος Ιωαννιτών, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου

Σε συνεργασία με το Πνευματικό Κέντρο, το Αστικό ΚΤΕΛ και τον Ποδηλατικό Αθλητικό Σύλλογο Ιωαννίνων θα επιχειρηθεί ένα «πείραμα» κινητικότητας στην πόλη χωρίς να διαταραχθεί η καθημερινότητά της.

«Η Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου είναι αφιερωμένη στην ανάδειξη της ένταξης του ποδηλάτου στην καθημερινότητά μας, με σκοπό την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Κινητικότητας και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής» ανέφερε ο Αντιδήμαρχος Γιώργος Αρλέτος κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου.

Στην συνέχεια παρουσίασε τις δράσεις που θα εφαρμοστούν αύριο στην πόλη:

• Πιλοτική εφαρμογή του μέτρου των 30 χιλιομέτρων την ώρα. Η ένταξη του ποδηλάτου στην καθημερινότητα της ζωής της πόλης είναι ένα ζήτημα που προϋποθέτει ολοκληρωμένο σχεδιασμό της κυκλοφοριακής οργάνωσης. Περιλαμβάνει το αυτοκίνητο, τη δημόσια συγκοινωνία και το περπάτημα, ενώ έμφαση δίνεται και στα ευάλωτα άτομα.

Στις 3 Ιουνίου λοιπόν, την παγκόσμια ημέρα του ποδηλάτου, τα Γιάννενα θα κάνουν τη μεγάλη δοκιμή. Σε όλους τους δρόμους της πόλης το όριο ταχύτητας είναι 30χλμ/ώρα. Θα είναι όριο για τα αυτοκίνητα και τις μοτοσυκλέτες ώστε οι δρόμοι να είναι ανοιχτοί και φιλόξενοι στους ποδηλάτες.

Η πιλοτική εφαρμογή του μέτρου εντάσσεται στον σχεδιασμό που έχει ξεκινήσει ο Δήμος Ιωαννιτών για την ενσωμάτωση του ποδηλάτου στην καθημερινή ζωή της πόλης μας, με την έναρξη της «Μελέτης Ευαισθητοποίησης και συμμετοχής των πολιτών στον σχεδιασμό ενσωμάτωσης του ποδηλάτου στην καθημερινή ζωή της πόλης» και την υλοποίηση των συμμετοχικών εργαστηρίων, ώστε οι τελικές προτάσεις να διαμορφωθούν σε στενή συνεργασία όλων μας.

Επιπρόσθετα, εντάχθηκε η Πράξη «ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΜΙΚΡΟΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ» προυπολογισμού 440.000 ευρώ, με την οποία θα χρηματοδοτηθεί η ενίσχυση ενός κοινόχρηστου δικτύου ηλεκτρικών και περιβαλλοντικά́ φιλικών ποδηλάτων δημιουργώντας ένα ολοκληρωμένο και λειτουργικό́ σύνολο παρεχόμενων υπηρεσιών και μέσων, που θα συνεισφέρει αποτελεσματικά́ στην βελτίωση των μετακινήσεων σε επίπεδο μικρο-κινητικότητας.

• Αποσυμφόρηση του κέντρου με τη χρήση της Αστικής Συγκοινωνίας. Για την αποσυμφόρηση του κέντρου θα υλοποιηθούν δύο διαδρομές με τη συνδρομή του Αστικού ΚΤΕΛ, όπου οι πολίτες θα μπορούν χωρίς οικονομική επιβάρυνση να μετακινηθούν προς και από το κέντρο. Οι διαδρομές είναι οι ακόλουθες:

1η Διαδρομή:Λεωφ. Δωδώνης (Δικαστικό Μέγαρο) – Δόμπολη – Πλατεία Ομήρου – Σουλίου – Πυρσινέλλα – Λεωφ. Δωδώνης (Δικαστικό Μέγαρο)

2η Διαδρομή: Πλατεία Πύρρου (Όαση) – Μπιζανίου – ΚΑ Φεβρουαρίου – Βογιάνου – Λεωφ. Κάρολου Παπούλια – Γαριβάλδη – Εθνικής Αντιστάσεως – Αβέρωφ – Πλατεία Πύρρου (Όαση)

Οι ώρες μετακίνησης είναι: 8:30-12:30π.μ. & 6:30-8:30μ.μ.

Η πιλοτική εφαρμογή του μέτρου αποσκοπεί στον περιορισμό της άσκοπης στάθμευσης και του διπλοπαρκαρίσματος με στόχο τη διευκόλυνση της μετακίνησης στο κέντρο της πόλης.

«Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι με την πιλοτική εφαρμογή των παραπάνω μέτρων, η οποία συμπίπτει με τις πανελλήνιες εξετάσεις, δεν θα πρέπει να δημιουργηθεί καμία ανησυχία στα παιδιά και στις οικογένειές τους. Αντιθέτως αποσκοπούμε στη διευκόλυνση της μετακίνησής τους εκείνη την ημέρα.

Τέλος ευχαριστούμε θερμά τη Δ/νση Τροχαίας Ιωαννίνων και τη Δημοτική Αστυνομία Ιωαννίνων που με τη συνδρομή τους θα βοηθήσουν στην επιτυχή έκβαση των δράσεών μας» υπογράμμισε ο κ. Αρλέτος.