Πρωτάθλημα 5×5 για την ψυχική υγεία με συμμετοχή από τα Γιάννενα

Αθλητικά

Η Ε.Ψ.Ε.Π. θα συμμετάσχει στο 1ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου 5×5 για την Ψυχική Υγεία που διοργανώνεται από την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία και την «ΕΔΡΑ» – Κοινωνικές Συνεταιριστικές Δραστηριότητες Ευπαθών Ομάδων. Την Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου 2019 στις 10:30 π.μ. στο Ενωσιακό Γήπεδο ΕΠΣ Ηπείρου, στα Ιωάννινα θα διεξαχθεί η προκριματική φάση των αγώνων με τη συμμετοχή ομάδας της Ε.Ψ.Ε.Π.
Στο εν λόγω πρωτάθλημα συμμετέχουν περισσότερες από είκοσι ομάδες φορέων ψυχικής υγείας από όλη την Ελλάδα, απαρτιζόμενες από λήπτες υπηρεσιών ψυχικής υγείας και επαγγελματίες – ειδικούς ψυχικής υγείας. Οι συμμετέχοντες φορείς παρέχουν υπηρεσίες ψυχικής υγείας, στο πλαίσιο του Προγράμματος Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης «ΨΥΧΑΡΓΩΣ», υπό την εποπτεία του Υπουργείου Υγείας.
Στόχοι είναι η δραστηριοποίηση και κοινωνικοποίηση των ψυχικώς πασχόντων μέσω του ποδοσφαίρου, του δημοφιλέστερου αθλήματος παγκοσμίως, η ανάδειξη της σημασίας της Άθλησης και της Φυσικής Άσκησης για την Ψυχική Υγεία, η θεσμοθέτηση μιας ετήσιας διοργάνωσης, στην οποία θα μετέχουν φορείς ψυχικής υγείας από όλη την Ελλάδα και η ενημέρωση – ευαισθητοποίηση του ευρύ κοινού για θέματα ψυχικής υγείας και η καταπολέμηση του στίγματος που τα συνοδεύουν.

Το πρωτάθλημα
Α) Διοργάνωση κατά τόπους προκριματικών περιφερειακών τουρνουά 5Χ5. Τα προκριματικά τουρνουά θα διεξαχθούν τα Σαββατοκύριακα 7-8/9, 14-15/9 και 21-22/9 του 2019, με τη συμμετοχή φορέων από την Αττική, τη Μακεδονία, τη Θεσσαλία, την Ήπειρο, την Πελοπόννησο και τη Στερεά Ελλάδα.
Β) Διεξαγωγή τελικής φάσης στις 28-29 Σεπτεμβρίου 2019 στην Αθήνα, με τη συμμετοχή οκτώ πρωταθλητών της περιφέρειας και σκοπό την ανάδειξη του πρωταθλητή Ελλάδας. Οι αγώνες της τελικής φάσης θα πραγματοποιηθούν στις εγκαταστάσεις των Εθνικών Ομάδων στον Άγιο Κοσμά.
Η πρωτοποριακή δράση εντάσσεται στο κοινωνικό πρόγραμμα της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας «Στο ίδιο γήπεδο / Same field», το οποίο αποτελεί σημαντικό κομμάτι του εξαετούς αναπτυξιακού πλάνου της Ομοσπονδίας «Μπάλα Παντού» και είναι εγκεκριμένο από την UEFA.
Το πρόγραμμα «Στο ίδιο γήπεδο / Same field» έχει ως κεντρικό στόχο την ανάδειξη της κοινωνικής διάστασης του αθλήματος και την εξασφάλιση ίσων ευκαιριών συμμετοχής σε αυτό για όλους. Επιπλέον, αποσκοπεί στη διάδοση της χαράς του παιχνιδιού σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες και στην ένταξή τους στην ελληνική και ευρωπαϊκή κουλτούρα, στην προώθηση κοινωνικών μηνυμάτων, στην ανάπτυξη δικτύου εθελοντών, ενώ δίδεται ιδιαίτερο βάρος στα παιδιά θύματα βίας κι εγκατάλειψης.
Μεταξύ άλλων, απευθύνεται σε πρόσφυγες, παιδιά με ειδικές ανάγκες, νεαρούς κρατούμενους, ηλικιωμένους και όσους συνανθρώπους μας αισθάνονται ή είναι κοινωνικά απομονωμένοι. Στο πλαίσιο αυτό συνάπτονται συνεργασίες με κινήσεις εθελοντών, φιλανθρωπικά ιδρύματα, Πανεπιστήμια και κυβερνητικούς φορείς.