Ο κορυφαίος καλλιτέχνης Roberto Pasta Pantaleo εμπνέει ντόπιους καλλιτέχνες

Νέα
  • Του Θεόδωρου Μαρκή

 

Συνάντησα για πρώτη φορά τον καλλιτέχνη Roberto Pasta Pantaleo στο Mote Festival στην πόλη Islamorada των Florida Keys τον περασμένο Δεκέμβριο, σε ένα ταξίδι με τον γιο μου. Κατά την διάρκεια του Festival ο Roberto αρχικά έπαιζε ντραμς με την μπάντα του. Αλλά αμέσως μετά, και ενώ ο μοναδικός Howard Livingston τραγουδούσε και έπαιζε την δική του μουσική, ο Roberto ζωγράφιζε ένα ακόμη έργο Τέχνης, έναν εντυπωσιακό πίνακα που απεικόνιζε ένα tarpon. Τις επόμενες δύο ώρες ακούγαμε την υπέροχη μουσική του Howard, και ταυτόχρονα παρακολουθούσαμε έκθαμβοι το Roberto να αρχίζει και να ολοκληρώνει το έργο του που αμέσως μετά βγήκε σε δημοπρασία για κοινωφελείς σκοπούς. Δεν είχα ξαναδεί κάτι τέτοιο! Σε δύο ώρες από το μηδέν δημιούργησε ένα αριστούργημα. Μια ιδιοφυία την ώρα της έμπνευσης, την ώρα της δουλειάς.

“Βoats”

Μετά την δημοπρασία, και αφού ο πίνακας του πωλήθηκε, αισθάνθηκα την ανάγκη να μιλήσω με αυτόν το Καλλιτέχνη (με Κ Κεφαλαίο). Τον πλησιάσαμε  και συστηθήκαμε. Ήταν τόσο φιλικός, τόσο προσηνής, μας έκανε να αισθανθούμε ότι τον γνωρίζουμε χρόνια! Τον ρωτήσαμε πως θα μπορούσαμε το ίδιο βράδυ να προμηθευτούμε κάποια έργα του (δυστυχώς επιστρέφαμε στην Ελλάδα την επόμενη ημέρα) και αμέσως τηλεφώνησε στην Gallery πού διαθέτει στην ίδια περιοχή ώστε να μας περιμένουν, να μην κλείσουν. Μάλιστα έστειλε και την σύζυγό του για να μπορέσουμε να εξυπηρετηθούμε καλύτερα. Εκεί λοιπόν γνωρίσαμε  την Angela η οποία μας βοήθησε να επιλέξουμε δύο μοναδικά έργα του (σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές, σε ευχαριστώ Angela), τα οποία πήραμε μαζί μας στην Ελλάδα.

Ο Roberto Pasta Pantaleo και ο Θεόδωρος  Μαρκής

Ο Roberto Pasta Pantaleo είναι Ιταλικής καταγωγής, από ένα χωριό έξω από το Μπάρι, μετανάστευσε στις ΗΠΑ σε ηλικία 7 ετών, έμεινε με την οικογένειά του στην Νέα Υόρκη για κάποια χρόνια και κατόπιν μετακόμισε στην Florida. H μεγάλη του αγάπη για την θάλασσα και την θαλάσσια ζωή και κυρίως για το αγαπημένο του θέμα, το εντυπωσιακό sailfish, εκφράζεται πλέον μέσα από την τέχνη του, ζωγραφική και γλυπτική. Σύντομα μετακινήθηκε στα Florida Keys όπου τελικά έκανε σπίτι του την συστάδα νησιών με το όνομα  Islamorada. Εκεί είναι τώρα ιδιοκτήτης δυο  Galleries, της κλασσικής Pasta Pantaleo’s Signature Gallery που στεγάζεται σε ένα κτήριο του 1937, και της εντυπωσιακής και εντελώς πρόσφατης Roberto Russell Galleries. Πλέον είναι τόσο διάσημος που τα έργα του αναζητούνται με πάθος και αγοράζονται από συλλέκτες από ολόκληρο τον κόσμο. Πολλά από τα έργα του αποπνέουν μια Ευρωπαϊκή, μια Μεσογειακή αύρα.

Λίγους μήνες μετά την πρώτη μας γνωριμία, βρεθήκαμε και πάλι στα Florida Keys και σταματήσαμε στην Pantaleo’s Signature Gallery. Ο Pasta ήταν εκεί. Αρχίσαμε να μιλάμε για Τέχνη, για την ζωή στα Florida Keys, αλλά και για την Ιταλία και την Ελλάδα. Μας προσκάλεσε και πήγαμε στην καινούργια του Gallery. Εντυπωσιάσθηκα. Οι χώροι είναι μεγάλοι και πλέον επιτρέπουν ακόμη περισσότερο σε αυτόν τον μεγάλο καλλιτέχνη να δείξει το τεράστιο ταλέντο του. Εκεί συνάντησα και πάλι την πανέμορφη σύζυγό του Angela. Τους ζητήσαμε να μας ετoιμάσουν δύο έργα τους, το “Boats” και το “Goldie” (στην πραγματικότητα μας χάρισαν άλλο ένα, το “Play the Blues”, όλα ήταν υπέροχα), και μετά συνεχίσαμε την συζήτησή μας. Τους παρακάλεσα να μας συστήσουν ένα μέρος για δείπνο. Μου ανέφεραν ένα από τα αγαπημένα τους εστιατόρια (υπέροχο, πήγαμε το ίδιο βράδυ, μάλιστα εκεί έτυχε να παίζει κιθάρα ο περίφημος Dave Feder, ήμασταν τυχεροί) αλλά και μας πρότειναν να δειπνήσουμε μαζί το επόμενο βράδυ. Παρότι δεν μας γνώριζαν καλά. Αλλά αυτοί είναι ο Pasta και η Angela.

Η επόμενη νύχτα ήταν μια μοναδική εμπειρία. Μας πήγαν σε ένα από τα καλύτερα εστιατόρια των Florida Keys. Δειπνήσαμε στο μπαρ. Το φαγητό ήταν υπέροχο. Όμως ακόμη πιο υπέροχη ήταν η παρέα. Ο Pasta και η Angela είναι άνθρωποι που αγαπούν τους ανθρώπους. Ζουν στην Islamorada, και αισθάνονται ότι όλοι οι άλλοι άνθρωποι που ζουν στην Islamorada είναι η οικογένειά τους, η κοντινή τους οικογένεια. Βοηθούν την κοινότητα, πηγαίνουν για ψάρεμα, παίζουν μουσική (ο Pasta είναι ο ντράμερ των Lower Mats Cats), δημιουργούν τέχνη, χαίρονται με  την παρουσία άλλων ανθρώπων, απολαμβάνουν το φαγητό. ΖΟΥΝ.

Η Angela μου εκμυστηρεύθηκε τον λόγο που αγαπά τόσο πολύ τα Florida Keys. Όταν πρωτοήλθε, κάθε μέρα που πήγαινε στην δουλειά της ενθουσιαζόταν με τα υπέροχα χρώματα της θάλασσας, η μέρα της ξεκινούσε με τον καλύτερο τρόπο, ήταν συνεχώς ευδιάθετη. Την καταλαβαίνω γιατί όντως τα χρώματα της θάλασσας εκεί είναι απίστευτα (Ατλαντικός Ωκεανός και κόλπος του Μεξικού). Η Angela είναι τόσο γλυκιά, τόσο φιλική. Ο Pasta μας κάλεσε να πάμε μαζί του για ψάρεμα στον Ατλαντικό Ωκεανό την επόμενη φορά που θα είμαστε εκεί. Το περιμένω πώς και πώς! Σημείωση: Αυτοί οι άνθρωποι δεν μας γνώριζαν. Και όμως… ίσως απλά επειδή είμαστε άνθρωποι ανήκουμε στην οικογένειά τους.

Και εμένα μου αρέσει να γνωρίζω ανθρώπους, να συζητώ με ανθρώπους, να επικοινωνώ με ανθρώπους. Όμως η Angela και ο Pasta είναι σε άλλο επίπεδο. Σε κάνουν να αισθάνεσαι ότι τους γνωρίζεις μια ολόκληρη ζωή. Αισθάνεσαι τόσο άνετα μαζί τους που σχεδόν ξεχνάς ποιοι πράγματι είναι. Ο Pasta είναι ένας από τους κορυφαίους marine artists στον κόσμο, και η Angela με την ευγένειά της, τον θετικό τρόπο σκέψης και την αγάπη της προσφέρει στον σύζυγό της την ηρεμία και την στήριξη που κάθε μεγάλος καλλιτέχνης χρειάζεται.

Μου αρέσουν και τα πέντε έργα του Pasta που βρίσκονται στην κατοχή μου. Όχι μόνο επειδή δίνουν χρώμα στο σπίτι μου, ή επειδή με κάνουν ευτυχισμένο κάθε μέρα. Είναι κυρίως επειδή κάθε φορά που τα κοιτώ σκέφτομαι τον Pasta και την Angela και θέλω να γίνω καλύτερος άνθρωπος. Θα ήθελα να γίνω τόσο ευγενικός και γενναιόδωρος όπως αυτοί. Μάλιστα αποτέλεσαν έμπνευσή μου και οργάνωσα μια αντίστοιχη Γιορτή, όπως το Mote Festival, στην Πρέβεζα, στα πλαίσια των Αγώνων Κολύμβησης Ανοικτής Θαλάσσης, όπου μεταξύ άλλων  ο γνωστός κορυφαίος καλλιτέχνης Κώστας Καλέντζης παρουσίασε έναν υπέροχο πίνακα ζωγραφικής σχετικό με τους αγώνες, που δημοπρατήθηκε και τα χρήματα διατέθηκαν σε κοινωφελείς σκοπούς. Όπως έκανε και ο Pasta!!!

Ο Pasta επηρεάζει θετικά ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο. Αυτή είναι η πραγματική του δύναμη! Είναι ένας από εκείνους τους σπάνιους ανθρώπους που κάνουν αυτούς που έρχονται σε επαφή μαζί του να γίνονται καλύτεροι, να πιστεύουν στην ανθρωπότητα. Πιστεύω ότι η Τέχνη του, οι πίνακες του, τα γλυπτά του, είναι απλά ο δικός του τρόπος να δείχνει την αγάπη του και να κάνει ευτυχισμένους όλους όσους τον γνωρίζουν. Με τις αγαθοεργίες και την συμμετοχή του στην κοινότητα μας δείχνει τον δρόμο! Σε αυτό ας τον μιμηθούμε, ας γίνουμε όλοι μας μικροί Pasta! Θα ζήσουμε καλύτερα και εμείς και το περιβάλλον μας.

 * Μπορείτε να θαυμάσετε τα έργα του στο www.artbypasta.com