ΜΕΡΟΠΗ ΤΖΟΥΦΗ – «Πλήγμα για τις τοπικές κοινωνίες η διάλυση του ΚΕΘΕΑ»

Νέα

«Η κυβέρνηση καταργεί το αυτοδιοίκητο του ΚΕΘΕΑ, βιαστικά και χωρίς διάλογο, παραδίδοντας τη διοίκηση σε έμμισθους υπαλλήλους, χωρίς ειδικές επιστημονικές γνώσεις στον τομέα των εξαρτήσεων, με τηλεοπτικές δάφνες και ενεργό παρουσία στα κομματικά μητρώα» δήλωσε η βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη, κατά την τοποθέτησή της στην Ολομέλεια της Βουλής.
Σημείωσε επίσης πως ο διορισμός διοικήσεων από την εκάστοτε κυβέρνηση θα επιφέρει ισχυρό πλήγμα, θα διαταράξει ισορροπίες και θα επηρεάσει το έργο του Κέντρου. Ακόμα, εκφράζονται φόβοι για πιθανή ίδρυση και λειτουργία ιδιωτικών κλινικών απεξάρτησης και για το λόγο αυτό, «η κυβέρνηση και ο υπουργός Υγείας προσβάλλουν διαρκώς τον οργανισμό με μη-πειστικά αφηγήματα που αφορούν στην οικονομική διαχείριση. Ωστόσο, οι δημόσια κατατεθειμένοι προϋπολογισμοί και απολογισμοί, οι εκθέσεις των ορκωτών λογιστών και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους καταρρίπτουν τους ανυπόστατους ισχυρισμούς της Νέας Δημοκρατίας», σημείωσε.
Η κα Τζούφη έκανε ειδική αναφορά στο ΚΕΘΕΑ Ήπειρος, το οποίο δημιουργήθηκε το 2007, έπειτα από αίτημα των φορέων της πόλης των Ιωαννίνων. Σήμερα διαθέτει ένα ολοκληρωμένο δίκτυο θεραπευτικών υπηρεσιών και δύο οργανωμένους ξενώνες για την αντιμετώπιση της εξάρτησης από τα ναρκωτικά, το αλκοόλ, τα τυχερά παιχνίδια και το internet. Επίσης, ανέδειξε ως παράδειγμα συνεργειών με το υπόλοιπο δημόσιο σύστημα υγείας, τη δημιουργία του Πολυδύναμου Κέντρου Αντιμετώπισης της κρίσης των χρηστών Ναρκωτικών & Αλκοολισμού, που ξεκίνησε πρόσφατα τη λειτουργία στο νοσοκομείο «Γ. Χατζηκώστα» των Ιωαννίνων.
Κλείνοντας, η βουλευτής Ιωαννίνων ανέφερε πως κατά της απόφασης της κυβέρνησης τάσσονται πλήθος θεσμικών φορέων, όπως το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου, το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, καθώς και οι εργαζόμενοι, οι οικογένειες και οι θεραπευόμενοι.

«Υπόλογη η κυβέρνηση για τα φαινόμενα βίας»
Η κα. Τζούφη τοποθετήθηκε και για τα επεισόδια στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, κατηγορώντας την κυβέρνηση για αστυνομοκρατία και βιαιότητα.
«Το μόνο που πετυχαίνουν αυτές οι παρεμβάσεις είναι να πυροδοτούν επικίνδυνου τύπου καταστάσεις, όπως επισημαίνεται με σαφήνεια και στην απόφαση της Συγκλήτου του ΕΜΠ, η οποία τονίζει πως οι επεμβάσεις καταστολής μέσα στους πανεπιστημιακούς χώρους προκαλούν τεράστια ανησυχία. Παράλληλα, η Σύγκλητος του ΕΜΠ δηλώνει ότι θα υπερασπίσει, ως και οφείλει, με όλες της τις δυνάμεις την πολυτεχνειακή κοινότητα και το πανεπιστημιακό άσυλο και καλεί σε μαζική συμμετοχή στις εκδηλώσεις του εορτασμού. Την ίδια απόφαση έλαβε η Σύγκλητος του ΑΠΘ.
Αντίθετα, έχουμε δηλώσεις από ηγετικά στελέχη της ΝΔ, τα οποία αποτέλεσαν και στελέχη της πολιτικής νεολαίας του δικτάτορα Παπαδόπουλου και ηγέτες της διαβόητης οργάνωσης ΕΠΕΝ, ότι η επιβολή του νόμου χρειάζεται και ξύλο. Στέλνουν το μήνυμα για κλιμάκωση και ενθάρρυνση των αστυνομικών ακροτήτων.
Καθιστούμε υπόλογη την κυβέρνηση, για ότι συμβεί τις επόμενες ημέρες, που δυναμιτίζει το κλίμα πριν το Πολυτεχνείο• αυτήν την κορυφαία στιγμή της νεολαίας που κάποιοι θέλουν να ξεχάσουν, να διαγράψουν και να αναθεωρήσουν, κατασυκοφαντώντας το φοιτητικό κίνημα αλλά και τα πανεπιστήμια της χώρας ως κέντρα βίας και ανομίας. Παραπέμπουν σε σκοτεινές εποχές, που η νεολαία και η Αριστερά ήταν ο εσωτερικός εχθρός», σημείωσε μεταξύ άλλων η βουλευτής.