ΣΧΕΔΙΟ Π.Δ. ΠΑΜΒΩΤΙΔΑΣ – Διαφωνίες για την έλλειψη Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης

Νέα
  • Θ. Μπέγκας: Θα καταπέσει στο ΣτΕ με την πρώτη προσφυγή

Την ανησυχία του για την πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να καταθέσει στο ΣτΕ το Σχέδιο Π.Δ. για τη λίμνη πριν εκπονηθεί και εγκριθεί η νέα Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη εξέφρασε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας σε δηλώσεις του την Τρίτη.
Αν και φάνηκε ικανοποιημένος από την αποδοχή θέσεων και προτάσεων της δημοτικής αρχής ο κ. Μπέγκας σημείωσε πως χωρίς την ΕΠΜ το νομοσχέδιο είναι ευάλωτο σε προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
«Εξακολουθούμε να θεωρούμε ευάλωτο το νομοσχέδιο που θα καταπέσει στο ΣτΕ με την πρώτη προσφυγή. Πολιτικά μπορεί όντως να είμαστε συνεπείς, αλλά βλέπω ότι δεν θα είμαστε ουσιαστικά συνεπείς. Είναι μία βάσιμη και ρεαλιστική ανησυχία, την οποία εκφράσαμε στον κ. Φάμελλο», σημείωσε ο δήμαρχος σύμφωνα με ρεπορτάζ του ITV.
Η κύρια ένσταση και της δημοτικής αρχής και άλλων φορέων, όπως εκφράστηκε στην εκδήλωση της Πέμπτης ήταν το αυστηρό πλαίσιο απαγορεύσεων και για την ίδρυση και εγκατάσταση νέων παραγωγικών μονάδων, αλλά και για την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό τους.
Ο κ. Μπέγκας τόνισε πως απαιτείται η αλλαγή χαρακτηρισμού στις περιοχές Κοσμηράς και Ασβεστοχωρίου, με λιγότερες δεσμεύσεις και απαγορεύσεις.
«Η θεσμοθέτηση ενός καθεστώτος πλήρους απαγορεύσεων δε λύνει κανένα πρόβλημα. Εκείνο που πρέπει να γίνει είναι η αυστηροποίηση των όρων λειτουργίας. Η απαγόρευση δεν οδηγεί σε ανάπτυξη.
Είναι μία σοβαρή παράμετρος το έλλειμμα ολοκληρωμένης διαχείρισης αποβλήτων, όμως το κράτος έχει την ευθύνη του ελέγχου για την εφαρμογή της νομοθεσίας και την περιβαλλοντική αδειοδότηση», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Φ. Φίλιος: Καλύτερο από το τίποτα

Χωρίς να βρίσκεται επί του περιεχομένου πολύ μακριά από τις θέσεις των τοπικών φορέων, ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Παμβώτιδας Φ. Φίλιος εμφανίστηκε υπέρμαχος των θέσεων του κ. Φάμελλου και της πολιτικής ηγεσίας σύμφωνα με ρεπορτάζ του ITV.
«Καταδείχθηκε η αναγκαιότητα παρά την έλλειψη της ΕΠΜ να έχουμε τουλάχιστον για μία πενταετία ένα εργαλείο κανόνων στη διάθεσή μας, σε αντίθεση με το σήμερα που δεν υπάρχει τίποτε. Κάθε άνθρωπος που ασχολείται σε επιστημονικό επίπεδο με τη λίμνη επιθυμεί τους κανόνες, με το Π.Δ να μη λειτουργεί απαγορευτικά αλλά συντονιστικά», σημείωσε ο κ. Φίλιος επιμένοντας ότι εκείνο που θα πρέπει να κατανοήσει το σύνολο της τοπικής κοινωνίας είναι πως καμία κυβέρνηση δεν θα κάνει τα έργα που απαιτούνται. «Η εκάστοτε κυβέρνηση θα χρηματοδοτήσει τα έργα. Οι φορείς είναι αυτοί που θα κάνουν τα έργα. Ούτε εξ ουρανού θα γίνουν, ούτε με το Άγιο Φως».
Καταλήγοντας ο κ. Φίλιος απέδωσε σε «υπερβολές» της προεκλογικής περιόδου την ανακοίνωση του υποψήφιου Περιφερειάρχη Σπ. Ριζόπουλου, στην οποία κατηγορεί τον ίδιο και τον Αλ. Καχριμάνη για το ότι εξακολουθούν να ευθύνονται για την υποβάθμιση των ζητημάτων περιβάλλοντος και δη της Παμβώτιδας.
«Δεν αντιλαμβάνομαι τι θέλει να πει ο ποιητής… Ίσως είναι ο τρόπος που πολιτεύεται ή αντιπολιτεύεται. Η συνεργασία του Φορέα με την Περιφέρεια είναι υποχρεωτική. Το ποιον έχει επιλέξει ο κόσμος να τον εκπροσωπεί είναι δικαίωμά του. Όλα τα υπόλοιπα είναι ίσως υπερβολές στην προεκλογική περίοδο», σημείωσε ο κ. Φίλιος.