Οκτώ Δικηγορικοί Σύλλογοι της Ηπείρου και της Δυτικής Ελλάδας κατέθεσαν κοινό αίτημα προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας για τη διατήρηση του Στρατοδικείου, Ναυτοδικείου και Αεροδικείου Ιωαννίνων.
Εξέφρασαν όχι μόνο τον έντονο προβληματισμό, αλλά προεχόντως την πλήρη αντίθεση των μελών των Δικηγορικών Συλλόγων και ολόκληρων των τοπικών κοινωνιών για την επιχειρούμενη κατάργηση του Στρατοδικείου, Ναυτοδικείου και Αεροδικείου Ιωαννίνων.
Στη συνέχεια εξήγησαν του λόγους ξεκινώντας την αναφορά στην ιστορία του Στρατοδικείου Ιωαννίνων, το οποίο έχει ιδρυθεί το έτος 1997 και λειτουργεί επί 28 συναπτά έτη, ενώ το Ναυτοδικείο και Αεροδικείο Ιωαννίνων, ιδρυθέντα το έτος 2005, απαριθμούν 20 έτη συνεχούς λειτουργίας, η δε λειτουργία αυτών μέχρι σήμερα αποτιμάται ως μία θετική προσφορά, τόσο στην σε υψηλό ποιοτικό επίπεδο απονομή της Δικαιοσύνης, όσο και στην εξυπηρέτηση όλων των εμπλεκομένων στις δίκες προσώπων. Η τοπική αρμοδιότητα του Στρατοδικείου- Ναυτοδικείου-Αεροδικείου Ιωαννίνων περιλαμβάνει τις 4 Περιφερειακές Ενότητες Ηπείρου (Ιωαννίνων, Άρτας, Πρέβεζας και Θεσπρωτίας), την Π.Ε. Κερκύρας, την Π.Ε. Λευκάδας και την Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, όπου αντίστοιχα εδρεύουν και λειτουργούν οκτώ Δικηγορικοί Σύλλογοι και στη δε δικαιοδοσία του υπάγονται όλοι οι Στρατιωτικοί του Στρατού Ξηράς, του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας, που υπηρετούν στις αντίστοιχες μονάδες των ανωτέρω Π.Ε., τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος, καθώς και οι πολίτες, οι οποίοι φέρονται κατηγορούμενοι για το αδίκημα της ανυποταξίας ως οιονεί στρατιωτικοί. Σύμφωνα με την ανακοίνωση είναι, λοιπόν, απολύτως εναργές ότι για την υπό υλοποίηση κατάργηση του Στρατοδικείου, Ναυτοδικείου και Αεροδικείου Ιωαννίνων, δεν έχει συνεκτιμηθεί στον βαθμό που θα έπρεπε το γεγονός ότι η έδρα τους βρίσκεται σε μία περιοχή ιδιάζουσας και σημαίνουσας εθνικής και στρατηγικής σημασίας, όπως είναι οι Π.Ε. Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας είναι παραμεθόριες περιοχές, γειτνιάζουσες με την Αλβανία, με αποτέλεσμα, η τυχόν κατάργηση αυτών να συνεφέλκεται την δικαστική και την περαιτέρω διοικητική αποδυνάμωση και εγκατάλειψη της εν λόγω ευαίσθητης περιοχής.
Επιπλέον η λειτουργία του Στρατοδικείου- Ναυτοδικείου-Αεροδικείου Ιωαννίνων εξυπηρετεί άμεσα το δημόσιο συμφέρον, επισημαίνουν, χωρίς οικονομική επιβάρυνση του Ελληνικού Δημοσίου, ενώ τουναντίον, η τυχόν κατάργηση θα οδηγήσει σε υπέρμετρη ταλαιπωρία διαδίκων (μεταξύ αυτών και πολίτες των περιοχών της τοπικής αρμοδιότητάς του, όπως αναφέρθηκε, για το έγκλημα της ανυποταξίας) και θα εκτοξεύσει το οικονομικό κόστος, τόσο των Φύλλων Πορείας των κατηγορουμένων, όσο και των μαρτυρικών εξόδων, τα οποία υπολογίζονται με βάση την χιλιομετρική απόσταση, με συνέπεια την υπέρμετρη επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού, η οποία σε κάθε περίπτωση θα είναι πολλαπλάσια της παρούσας, ενώ εξάλλου, συνεκτιμητέα παράμετρος τυγχάνει η μείωση της δικηγορικής ύλης των ασκούντων το δικηγορικό λειτούργημα στους ως άνω Δικηγορικούς Συλλόγους και δη σε μία περίοδο ιδιαίτερη δύσκολη για το δικηγορικό σώμα.
Συμπληρώνουν πως από την έναρξη της λειτουργίας τους μέχρι και σήμερα, το Στρατοδικείο- Ναυτοδικείο- Αεροδικείο Ιωαννίνων στεγάζονται σε ιδιόκτητο κτίριο του ΤΕΘΑ (Ταμείο Εθνικής Άμυνας) με ελάχιστα λειτουργικά έξοδα, τα οποία δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό. Άλλωστε, άξιο επισήμανσης τυγχάνει και το γεγονός ότι τα τελευταία έτη η Περιφέρεια Ηπείρου, με γνώμονα τη συνέχιση της λειτουργίας αυτών, έχει δαπανήσει ένα μεγάλο χρηματικό ποσό (άνω των 50.000 ευρώ) για την αντικατάσταση των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων του εν λόγω κτιρίου, καθιστώντας τούτο σύγχρονο και λειτουργικό. Αναφέρονται στην αναλογία των εκδικαζομένων υποθέσεων στο Στρατοδικείο, το Ναυτοδικείο και το Αεροδικείο Ιωαννίνων ανά Δικαστή και Γραμματέα, η οποία είναι αντίστοιχη με τα λοιπά στρατιωτικά δικαστήρια της χώρας, γεγονός το οποίο επιρρωνύει την αναγκαιότητα της συνέχισης της λειτουργίας τους, ο δε προβληθείς δημοσίως ισχυρισμός εκ μέρους της ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας ότι ο αριθμός των εκδικαζομένων ποινικών υποθέσεων συνολικά ανέρχεται, δήθεν, σε είκοσι ετησίως, είναι παντελώς ανακριβής.
Έπειτα στην ανακοίνωση αναφέρονται τα στατιστικά στοιχεία του Στρατοδικείου- Ναυτοδικείου- Αεροδικείου Ιωαννίνων των ετών 2019 έως 2024 και τονίζεται ότι είναι “φαεινότερον του ηλίου” ότι τα στατιστικά στοιχεία τα οποία ελήφθησαν υπόψη από την ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και στη συνέχεια απετέλεσαν τη βάση για την εξαγωγή συμπερασμάτων περί της, δήθεν, μη αναγκαιότητας λειτουργίας του Στρατοδικείου Ναυτοδικείου- Αεροδικείου Ιωαννίνων, ουδόλως αποτυπώνουν την πραγματικότητα,. Σημειώνουν ότι κατά μεν την περίοδο 2020-2021, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, όλα τα δικαστήρια της Χώρας, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών, τέθηκαν για μεγάλα χρονικά διαστήματα σε αναστολή λειτουργίας, το δε δικαστικό έτος 2023-2024, λόγω της καθολικής αποχής των δικηγόρων από τις ποινικές δίκες, υπήρξε πληθώρα αναβλητικών αποφάσεων (135 στο Στρατοδικείο- Ναυτοδικείο- Αεροδικείο Ιωαννίνων). Ολοκληρώνοντας το αίτημά του οι οκτώ σύλλογο αιτήθηκαν την καθολική παραδοχή του “εύλογου και δίκαιου αιτήματός μας για τη συνέχιση της λειτουργίας του Στρατοδικείου, Ναυτοδικείου και Αεροδικείου Ιωαννίνων και τη μη κατάργηση αυτών”.









Αριθμός Μ.Η.Τ.: 232375