Βαθιά ανάσα για τον κτηνοτροφικό κόσμο της περιοχής όλης της Ηπείρου η είδηση ότι και τα 445 δείγματα από 50 κτηνοτροφικές μονάδες ήταν αρνητικά στην ευλογιά.
Ειδικότερα όπως ανέφερε η προϊσταμένη της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας Ηπείρου Κατερίνα Ντόντορου, προχώρησαν σε εκτεταμένη δειγματοληψία σε 50 κτηνοτροφικές μονάδες που βρίσκονται εντός της ζώνης προστασίας από εκεί που εντοπίστηκε το κρούσμα ευλογιάς στη Βαλανιδοράχη Πρέβεζας.
Συνολικά ελέγχθηκαν 445 δείγματα σάλιου, τα οποία στο σύνολό τους βρέθηκαν αρνητικά, επιβεβαιώνοντας ότι -μέχρι στιγμής- δεν υπάρχει διασπορά της νόσου πέρα από την αρχική εστία. Να θυμίσουμε ότι όλα ξεκίνησαν όταν είχε εντοπιστεί κρούσμα σε μικρή εκτροφή περίπου 40 ζώων στη Βαλανιδορράχη Πρέβεζας. Αμέσως είχε τεθεί σε εφαρμογή το πρωτόκολλό και το κοπάδι είχε οδηγηθεί σε σφαγή.
«Εμείς παραμένουμε σε αυξημένη ετοιμότητα καθώς θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι δεν θα έχουμε οτιδήποτε άλλο. Είναι μεγάλη ανάσα για τον κτηνοτροφικό κόσμο και για όλους εμάς. Οδεύουμε προς το Πάσχα και είναι μια δύσκολη περίοδος που θα απαιτήσει αυξημένους και αυστηρούς ελέγχους. Είναι η περίοδος που και οι κτηνοτρόφοι περιμένουν προκειμένου να μπορέσουν με την διάθεση των αμνοεριφίων να αυξήσουν το εισόδημά τους. Χρειάζεται προσοχή και αυστηρή συμμόρφωση στους κανόνες», είπε η κα Ντόντορου. Οι έλεγχοι από όλες τις υπηρεσίες θα συνεχιστούν μέχρι και τις 30 Απριλίου.
ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ, από την εφημ. “Πρ. Νέα” 21-3-2026










Αριθμός Μ.Η.Τ.: 232375