Ν. Γκόντας: Θα επανεκκινήσουμε έργα που έπρεπε ήδη να είχαν γίνει

Πολιτική

Μια ανάσα πριν τις εκλογές ο υποψήφιος δήμαρχος και επικεφαλής της παράταξης Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία μίλησε στα «Π.Ν.» κάνοντας μια αποτίμηση του έργου της παρούσας δημοτικής αρχής. Παράλληλα, έδωσε τις βασικές αρχές του δικού του προγράμματος για την επόμενη τετραετία.

 

Κ. Γκόντα, λέτε ότι εσείς ως δήμαρχος με την παράταξή σας, έχετε αλλάξει τα Γιάννινα. Πιστεύετε ότι αυτό αρκεί για να σας εμπιστευθούν εκ νέου οι πολίτες; 

Ασφαλώς όχι. Είναι όμως μια απόδειξη της δυναμικής μας, της εμπειρίας μας και της θέλησής μας να συνεχίσουμε με ένα νέο πρόγραμμα, προσαρμοσμένο στις σύγχρονες ανάγκες. Θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι τα έργα που υλοποιήσαμε, όντως ανέδειξαν τα Γιάννινα σε πόλη πρότυπο τότε. Διότι τώρα έχουν περιέλθει σε παρακμή, σε ό,τι αφορά τις υποτιθέμενες δραστηριότητες της Δημοτικής Αρχής. Έργα, όπως η Κενάν Μεσαρέ, το υπόγειο παρκινγκ, η Καραμανλή, η ανάπλαση του ιστορικού κέντρου και της παραλιμνίου περιοχής, η αναβάθμιση του Κάστρου, το πάρκο Κατσάρη, η επέκταση του σχεδίου πόλης, τα έργα στις Δημοτικές Ενότητες και πολλά άλλα, έχουν αλλάξει την εικόνα των Ιωαννίνων.

 

Δηλαδή η Δημοτική Αρχή, επί πέντε χρόνια δεν έκανε τίποτε; Μάλλον υπερβάλλετε…

Δεν υπερβάλλω καθόλου και είναι εννιά τα χρόνια που αυτή η παράταξή διοικεί το δήμο. Μηδέν απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ. Ούτε ένα έργο που να σηματοδοτεί την προοπτική και να δικαιολογεί την παρουσία της στο τιμόνι της πόλης. Στο έλεος του Θεού και των βανδάλων το Γιαννιώτικο Σαλόνι και τα κτίρια του παλιού Ασύλου Ανιάτων και στο λεγόμενο υπερταμείο πολλά ακίνητα και ιστορικά μνημεία. Χωρίς να νοιάζεται για τα προβλήματα της καθημερινότητας, με τις δημοτικές ενότητες χωρίς καμία φροντίδα. Είχε βεβαίως σημαντικές επιδόσεις στη διοργάνωση κακόγουστων εκδηλώσεων, που συχνά υποτιμούσαν τη νοημοσύνη των Γιαννιωτών και προσέβαλαν το φιλότιμό τους.

 

Σίγουρα θα έχετε καθορίσει τις προτεραιότητές σας. Θέλετε να μας πείτε μερικές;

Πρώτα από όλα να υπάρξει μια Δημοτική Αρχή που να εμπιστεύονται οι πολίτες, διότι η παρέα που διοικεί το δήμο, τον κατέστησε τουλάχιστον αναξιόπιστο. Να γίνει πράξη η ενοποίηση της κεντρικής πλατείας μέχρι την Αβέρωφ και νέες πεζοδρομήσεις- και που όσες έγιναν δικά μας έργα και σχεδιασμοί είναι. Να απαιτήσουμε τον οδικό άξονα που θα συνδέει τα Γιάννινα με τα Τίρανα. Να γίνει η σύνδεση της Γεννηματά με το Πανηπειρωτικό στάδιο και την Εγνατία. Να επανεκκινήσουμε τα έργα που έπρεπε ήδη να είχαν γίνει και άμεσα να δώσουμε λύσεις στην καθημερινότητα. Με το πρόγραμμά μας φιλοδοξούμε για προσέλκυση επενδύσεων, θεσπίζοντας ειδικά κίνητρα και να εντάξουμε νέες περιοχές στο σχέδιο πόλης, για να υπάρξει ισόρροπη ανάπτυξη. Δεν μπορεί να υπάρχει πόλη δυο ταχυτήτων, αλλά ούτε και πολίτες δυο κατηγοριών. Να αξιοποιήσουμε όλες τις δυνάμεις, πνευματικές και επιχειρηματικές, προπαντός δε τους νέους. Αυτοί άλλωστε κρατούν τα «κλειδιά» για το μέλλον. Σας ομιλώ δηλαδή για ένα Δήμο Μητροπολιτικό, του οποίου ο βηματισμός και οι εξελίξεις θα επηρεάζουν ολόκληρη την Ήπειρο.

 

Από που θα βρείτε τους πόρους για να υλοποιήσετε αυτά που λέτε ;

Από το νοικοκύρεμα των οικονομικών, τον περιορισμό της σπατάλης, από την αξιοποίηση κάθε προγράμματος Εθνικού και Ευρωπαϊκού.

 

Ακούμε να δίδετε έμφαση στην κοινωνική πολιτική. Πιστεύετε ότι είναι κάτι που λείπει; 

Ασφαλώς και λείπει. Κι αν ασκείται σε κάποιο βαθμό, προσβάλλει τους πολίτες που έχουν ανάγκη. Εμείς τους θέλουμε αξιοπρεπείς. Θα επαλειτουργήσουμε τα συσσίτια που κακώς καταργήθηκαν, θα αναπτύξουμε τα ΚΑΠΗ και θα στελεχώσουμε με γιατρούς για τις συνταγογραφήσεις. Στήριξη των αστέγων με παροχή στέγης, τροφής, στοιχειώδους έστω περίθαλψης και Παιδείας. Κανένας Γιαννιώτης πεταμένος στους δρόμους. Φροντίδα κυρίως για τις εργαζόμενες μητέρες, τις μονογονεϊκές οικογένειες, τους ΑΜΕΑ και τα παιδιά. Σας λέω σε γενικές γραμμές τι έχουμε αποφασίσει να κάνουμε, διότι είναι πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν και θα γίνουν. Το εγγυόμαστε και δεσμευόμαστε οι συνεργάτες μου και εγώ.