Τσιόδρας: «Με γεωγραφικά κριτήρια η άρση των μέτρων»

Νέα

Για την σταδιακή άρση των μέτρων περιορισμού και πώς αυτή θα επηρεαστεί από περιπτώσεις, όπως το Κρανίδι, μίλησε ο Σωτήρης Τσιόδρας κατά την τακτική ενημέρωση του υπουργείου Υγείας.

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας στην τοποθέτησή του, αποκάλυψε πως το πρώτο κύμα πανδημίας έφερε αναζωπυρώσεις κρουσμάτων σε ορισμένες περιοχές, οπότε κάποιες μπήκαν σε καραντίνα. Γι’ αυτό και τόνισε πως στην πορεία της άρσης, θα υπάρξουν γεωγραφικά κριτήρια.

«Όσον αφορά το αν γεωγραφικά θα υπάρχουν κάποια κριτήρια ή αν υπάρχουν τοπικές αναζωπυρώσεις σε κάποιες συγκεκριμένες περιοχές… Το ζήσαμε αυτό στην πρώτη φάση της επιδημίας και αντιμετωπίσαμε τέτοιες εξάρσεις. Θα θυμάστε όλοι την εισαγωγή κρουσμάτων από κάποιες περιοχές εκτός Ελλάδος. Ναι. Η απάντηση είναι ναι, ότι μπορεί να επηρεάσει την εφαρμογή ή τα καινούργια μέτρα σε κάποιες περιοχές, ιδιαίτερα αν έχεις μαζικές εισαγωγές κρουσμάτων ή μαζικές επιδημίες, οι οποίες αφορούν όμως και την κοινότητα. Είναι πάρα πολύ εύκολο μια κλειστή δομή και μια επιδημία τέτοιου τύπου να περάσει και στην κοινότητα, και από την κλειστή δομή καμιά φορά. Οπότε θέλει προσοχή», απάντησε σε σχετική ερώτηση ο Σωτήρης Τσιόδρας.

«Νομίζω θα υπάρξουν γεωγραφικά κριτήρια και θα παρακολουθούμε την εικόνα σε όλη τη χώρα. Είναι σαφές ότι αυτή η πρώτη φάση της επιδημίας ήταν η πιο μαζική, η επέλαση της επιδημίας στα μεγάλα αστικά κέντρα, ιδιαίτερα στην Αθήνα, την μητροπολιτική περιοχή της Αθήνας και στη Θεσσαλονίκη και ακολούθησαν όλες οι άλλες περιοχές. Θα δούμε πώς θα είναι τα πράγματα στο μέλλον και πιστεύω ότι θα είμαστε έτοιμοι να αντιδράσουμε. Θα έχουμε πολύ περισσότερη εμπειρία. Μαζέψαμε πάρα πολλή εμπειρία από αυτή την πρώτη φάση και πολύ περισσότερη ετοιμότητα σαν σύστημα υγείας, σαν Πολιτεία, σαν ηγεσία, να ανταποκριθούμε στις αυξημένες απαιτήσεις που έχουν τέτοιες τοπικές επιδημίες με αυτό το νέο ιό», πρόσθεσε.