Προϊόν εμπρησμού οι φωτιές στο Σταυράκι

Νέα
  • Προβληματισμοί για τις μετακινήσεις των πυροσβεστών

Τρεις πυρκαγιές χρειάστηκε να αντιμετωπίσει το μεσημέρι του Σαββάτου η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ιωαννίνων με δύο εστίες να κοντά στο Σταυράκι και μία Τρίτη ανάμεσα στους οικισμούς Πεδινής και Κοσμηράς.
Οι εστίες στο Σταυράκι ξέσπασαν ταυτόχρονα περίπου στις 2 το μεσημέρι ενώ η Τρίτη φωτιά εκδηλώθηκε μετά τις 4, κάτι που κάνει το Ανακριτικό Τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ιωαννίνων, τους πυροσβέστες της Πολιτικής Προστασίας και την Ελληνική Αστυνομία να θεωρούν πως είναι αποτέλεσμα εμπρησμού από το ίδιο ή τα ίδια άτομα.
Και στις δύο περιπτώσεις, η πυρκαγιά αντιμετωπίστηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο χάρη στην άμεση κινητοποίηση δεκάδων πυροσβεστών, της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας και του δήμου Ιωαννιτών, με υδροφόρες και σκαπτικά μηχανήματα, με υδροφόρες ιδιωτών, με τη συμμετοχή πολλών εθελοντών και με το ελικόπτερο πυρόσβεσης που πραγματοποίησε δεκάδες ρίψεις πάνω από τις εστίες της πυρκαγιάς.
Ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας Δημ. Μαυρογιώργος αναφέρθηκε στον άριστο συντονισμό των υπηρεσιών και στην εμπειρία που έχει αποκτηθεί πλέον, ωστόσο δε μπόρεσε να κρύψει τον προβληματισμό του για τα αίτια εκδήλωσης της πυρκαγιάς και μάλιστα σε μία περιοχή, που απασχολεί κάθε χρόνο τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες.
Από την πρώτη στιγμή στο χώρο εκδήλωσης της πυρκαγιάς βρέθηκε ο εντεταλμένος σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας του δήμου Ιωαννιτών Δημ. Νάστος, η δημοτική σύμβουλος Γ. Γιώτη, που είναι μόνιμη κάτοικος Μαρμάρων, ενώ με αγωνία παρακολουθούσαν τις προσπάθειες κατάσβεσης της πυρκαγιάς οι κάτοικοι του Σταυρακίου και των Μαρμάρων.

Μη δικαιολογημένη η μετακίνηση στην Ελαφόνησο

Ενστάσεις εκφράζει η Ένωση Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Ηπείρου μέσω δηλώσεων του προέδρου της Βασίλη Βράστου για τη μετακίνηση πυροσβεστών στην Ελαφόνησο.
Όπως ήταν αναμενόμενο ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής μετακινήθηκαν από διάφορες περιοχές της χώρας για να αντιμετωπίσουν τις μεγάλες πυρκαγιές σε Εύβοια και Ελαφόνησο, όμως οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των ενώσεων υπαλλήλων καταγγέλλουν προβλήματα στη διαχείριση του προσωπικού με αποτέλεσμα την άσκοπη καταπόνησή του.
Σύμφωνα με τον κ. Βράστο η σοβαρότητα της πυρκαγιάς στη Εύβοια δικαιολογούσε τις μαζικές μετακινήσεις, όχι όμως και η μετακίνηση πυροσβεστών από την Κόνιτσα και τον Βουτσαρά στην Ελαφόνησο.
«Κάθε χρόνο γίνονται μετακινήσεις και ουδέποτε αρνήθηκε κάποιος πυροσβέστης να εκτελέσει τα καθήκοντά του. Είχαμε όμως από την πρώτη στιγμή αντίθετη άποψη για την φωτιά στην Ελαφόνησο με τα πληρώματα να φεύγουν από την Κόνιτσα και το Βουτσαρά στις τρεις τα ξημερώματα και να φτάνουν στο νησί μετά από μία σχεδόν ημέρα. Πώς θα προσφέρουν έργο αυτοί οι πυροσβέστες, όταν μόλις έφτασαν κάτω έπρεπε να στείλουμε νέα πληρώματα από τα Γιάννενα για να τους αντικαταστήσουν;», σημείωσε αρχικά.
Προβλήματα όμως υπήρξαν στη διαχείριση του προσωπικού αλλά και στις συνθήκες που αντιμετώπισαν οι πυροσβέστες σε πυρκαγιές στην Ήπειρο όπως στο Κομπότι Άρτας.
«Θα ζητήσουμε στοιχεία τις επόμενες ημέρες αναλυτικά για τις μετακινήσεις, αλλά και για τον τρόπο και τις συνθήκες που αντιμετώπισαν οι συνάδελφοί μας. Θεωρούμε αδιανόητο σε μία φωτιά όπως στο Κομπότι, πέντε χιλιόμετρα από την πόλη της Άρτας να στέλνει η διοίκηση νερό και φαγητό στους πυροσβέστες στις 5 το απόγευμα. Είναι θέματα τοπικού και περιφερειακού χαρακτήρα που σε αυτό το επίπεδο θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται και να λύνονται άμεσα», σημείωσε ο κ. Βράστος.