Π.Δ. ΠΑΜΒΩΤΙΔΑΣ – Δεν κάνει βήμα πίσω το Υπουργείο Περιβάλλοντος

Νέα

Την απόφαση του να καταθέσει άμεσα στο ΣτΕ το Προεδρικό Διάταγμα για τη λίμνη Παμβώτιδα υπερασπίζεται το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, απαντώντας στους φορείς αλλά και στα δημοσιεύματα που βλέπουν πολιτική σκοπιμότητα πίσω από την επιτάχυνση των διαδικασιών, δεδομένου ότι βρισκόμαστε μια «ανάσα» πριν τις εκλογές.
Η απόφαση αυτή τάραξε τα νερά της τοπικής αυτοδιοίκησης πριν από μερικές μέρες συγκεντρώνοντας αρνητικές τοποθετήσεις από τον Δήμο Ιωαννιτών αλλά και από υποψήφιους βουλευτές. Μάλιστα, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας σε δηλώσεις του είχε τονίσει πως ο Δήμος δεν θα τοποθετηθεί δεδομένης της μη επάρκειας χρόνου.
Το Υπουργείο από την πλευρά του σημειώνει πως μόνη εκκρεμότητα είναι η γνωμοδότηση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, της Επιτροπής ΦΥΣΗ και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Προσθέτει ακόμα και πως σε άλλους φορείς, όπως είναι ο Δήμος Ιωαννιτών που αντέδρασε, το διαβιβαστικό κοινοποιήθηκε πληροφοριακά και όχι για γνωμοδότηση.

«Προς τι αυτή η εναντίωση;»

Στόχος του Υπουργείου, σύμφωνα με την ανακοίνωσή του, αποτελεί η προστασία του περιβάλλοντος ενώ με έντονο τόνο διερωτάται για πιο λόγο έχουν εκφραστεί τόσες αντιδράσεις.
«Αν κοινός τόπος είναι ότι η προτεραιότητα εδώ και καιρό ήταν η έκδοση του συγκεκριμένου Π.Δ. προκειμένου να προστατευθεί η λίμνη Παμβώτιδα και με δεδομένο ότι ελήφθησαν υπόψη οι απόψεις, παρατηρήσεις, ενστάσεις των τοπικών φορέων και των πολιτών, προς τι αυτή η εναντίωση στην ολοκλήρωσή του;
Αυτή η κυβέρνηση δεν θα σταματήσει να υπερασπίζεται την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, προβάλλοντας παράλληλα την αειφορική διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών, με σεβασμό στις δραστηριότητες και στις ανάγκες του τοπικού πληθυσμού. Και το Π.Δ. της Παμβώτιδας αποτελεί απόδειξη αυτής της πολιτικής βούλησης», σημειώνεται από την πλευρά του Υπουργείου.
Η χρονική στιγμή σε κάθε περίπτωση εγείρει ερωτήματα με το Υπουργείο να σημειώνει πως όσες προτάσεις δεν ενσωματώθηκαν κατά τη διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης θα ληφθούν υπ’ όψιν κατά τη διάρκεια εκπόνησης της νέας Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης.

ΕΛΕΝΗ ΜΑΚΡΓΟΓΙΑΝΝΗ