ygeionomikoi_apergia

Όλοι ενωμένοι για τη δημόσια υγεία

Νέα

Όλοι ενωμένοι με κοινό αίτημα την δημόσια υγεία! Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνουν χιλιάδες υγειονομικοί που την Τρίτη το πρωί συγκεντρώθηκαν στην Περιφέρεια Ηπείρου προκειμένου να διατρανώσουν την αντίθεσή τους στα όποια σενάρια Σύμπραξής Ιδιωτικού και Δημόσιου τομέα στην Υγεία.

Το σύνολο σχεδόν των Συλλόγων του Δημοσίου στο νόμο Ιωαννίνων, το Εργατικό Κέντρο, ο Ιατρικός σύλλογος, ο σύλλογος μελών ΔΕΠ του Πανεπιστήμιου, τα συνταξιουχικά σωματεία του Δημόσιου, ΙΚΑ, ΟΑΕΕ ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ, της ΕΙΝΗ, των συλλόγων εργαζομένων στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο, στο Χατζηκώστα, στις δομές Πρόνοιας και των ιατρών των Αστικών Κέντρων Υγείας της Ηπείρου, για την υπεράσπιση και ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας και Πρόνοιας.

Όλοι τους ήταν εκεί ενώ αντιπροσωπείες των συλλόγων και των σωματείων βρέθηκαν στην Αθήνα για να συμμετάσχουν στην μεγάλη πανελλαδική κινητοποίηση με αιχμή του δόρατος την αύξηση των προϋπολογισμών, τις προσλήψεις υγειονομικών αλλά και τον εξοπλισμό των νοσοκομείων αλλά και όλων των άλλων δομών υγείας.

Η πρόεδρος της ΕΙΝΗ Μαργαρίτα Κιτσανού, η πρόεδρος των γιατρών μονάδων πρωτοβάθμιας Υγείας Άννα Γρίβα, εκ μέρος του Πανελλήνιου Οργάνου ο Γιώργος Πρέντζας, εκπρόσωπος του Εργατικού Κέντρου αλλά και ο πρόεδρος του ΝΤ της ΑΔΕΔΥ Ιωαννίνων Χρήστος Γρίβας, ήταν όλοι εκεί προκειμένου να διατρανώσουν την δύναμη όλων των υγειονομικών για δωρεάν υγεία για όλους τους πολίτες.

Για ένα αποκλειστικά δημόσιο και απολύτως δωρεάν σύστημα υγείας για όλους!
«Τίποτα καλό δεν έχουμε να περιμένουμε υγειονομικοί και ασθενείς από τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για το “Νέο ΕΣΥ”. Το Νέο ΕΣΥ που ευαγγελίζεται είναι φτιαγμένο από υλικά της ιδιωτικοποίησης και της εμπορευματοποίησης της υγείας, της πολιτικής που αντιμετωπίζει την υγεία του λαού ως «κόστος που πρέπει να μειωθεί», «δαπάνη που πρέπει να εξορθολογιστεί» για να εξασφαλίζονται τα κέρδη των λίγων.

Το σχέδιο τους για το Νέο ΕΣΥ έχει ως πρότυπο τα σαθρά οικοδομήματα των συστημάτων υγείας άλλων χωρών στη Ε.Ε. και σε όλο τον κόσμο, που κατέρρευσαν από έναν ιό» ανέφερε η κα. Κιτσανού ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η Άννα Γρίβα που ζήτησε ξεκάθαρη στήριξη της πρωτοβάθμιας υγείας που δέχτηκε και εκείνη το βάρος της πανδημίας και χρειάζεται προσλήψεις και φυσικά εξοπλισμό.
Ο Γιώργος Πρέντζας και αυτός συντάχτηκε με τα βασικά αιτήματα που έχουν να κάνουν με τους προϋπολογισμούς και τις προσλήψεις στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας.

Στο πλευρό των υγειονομικών και η ΑΔΕΔΥ, που μετά από πρόταση του Νομαρχιακού Τμήματος Ιωαννίνων κήρυξε στάση εργασίας σε όλες τις δημοσιές υπηρεσιες, τους ΟΤΑ και τα ΝΠΔΔ του Νομού Ιωαννίνων από τις 11 το πρωί μέχρι τέλους ωραρίου.

«Χαιρετίζουμε την απεργιακή συγκέντρωση των Υγειονομικών στο κέντρο της πόλης μας. Το αίτημα για καθολικά Δημόσιο Δωρεάν Εθνικό Σύστημα Υγείας για όλους, είναι υπόθεση του εργαζόμενου λαού. Οι συμπράξεις Δημόσιου Ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης, οι ιδιωτικές δωρεές, συνολικά η ιδιωτικοοικονομική λειτουργία των υγειονομικών μονάδων (Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, Προνοιακές δομές) είναι το σχέδιο όλων των κυβερνήσεων και της σημερινής για μετατροπή του δημόσιου αγαθού της Υγείας σε εμπόρευμα, σε κερδοφόρα μπίζνα για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Δεν θα το επιτρέψουμε» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Στον αγώνα των υγειονομικών και το Εργατικό Κέντρο. «Δεν μείναμε σπίτι όπως ήθελε η κυβέρνηση, ούτε αναβάλαμε τον αγώνα αυτό για να λογαριαστούμε μετά όπως μας καλούσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα μετράμε βήματα μπροστά. Πολύ περισσότερες συνδικαλιστικές οργανώσεις του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα είναι εδώ, συμπράττουμε τις δυνάμεις μας» ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΕΚΙ.
ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ