ΜΟΝΑΔΑ ΑΣΑ – Κορυφαίο έργο με ορίζοντα 30ετιας

Νέα

Μια εξαιρετικά σημαντική διάκριση απέσπασε η Μονάδα Επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων της Περιφέρειας Ηπείρου καθώς βραβεύτηκε ως κορυφαίο έργο στη χώρα για το 2018.
Η βράβευση έγινε στα πλαίσια του 3ου Συνεδρίου Υποδομών και Μεταφορών που συνδιοργανώνουν οι ιστοσελίδες ypodomes.com και metaforespress.gr, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με τη Μονάδα ΑΣΑ να κερδίζει τον τίτλο: «Έργο του 2018».
Το βραβείο είχε τρεις αποδέκτες, των οποίων το έργο ήταν ουσιαστικό για τη λειτουργία της Μονάδας: τον Ειδικό Γραμματέα ΣΔΙΤ Νίκο Μαντζούφα, τον Γενικό Διευθυντή της αναδόχου εταιρείας ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή Γιώργο Αγραφιώτη, και την Αντιπεριφερειάρχη Αναπτυξιακού Σχεδιασμού και Περιβάλλοντος Ηπείρου Τατιάνα Καλογιάννη.
Η Αντιπεριφερειάρχης έκανε στον χαιρετισμό της μια αποτίμηση των επιτευγμάτων της Περιφέρειας Ηπείρου στη διαχείριση των απορριμμάτων όπως είναι οι Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων που θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους το καλοκαίρι, η χρηματοδότηση τριών μονάδων κομποστοποίησης, οι μελέτες εφαρμογής των εγκαταστάσεων των 12 κεντρικών Πράσινων Σημείων κ.ά.
«Για το αποτέλεσμα αυτό δεν έγινε απλώς μία λογιστικού τύπου διεκπεραίωση, μία απλή διαχείριση. Τα έργα αυτά έχουν χαρακτηριστικά τέτοια που προσφέρουν αξίες στον πολίτη κατά τη λειτουργία τους, και δεν αποτιμώνται μόνο ως «απορρόφηση» των, όποιων, κονδυλίων. Υλοποιήθηκαν ή υλοποιούνται, αφού καταθέσαμε δουλειά, μόχθο, ένταση και πάθος.
Η ολιστική αντιμετώπιση της διαχείρισης των απορριμμάτων, μας απασχόλησε από την πρώτη στιγμή. Θέσαμε συγκεκριμένους στόχους, προσηλωθήκαμε αυστηρά στην επίτευξή τους με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, σχεδιάσαμε στο πλαίσιο των ισχυόντων νόμων, αναζητήσαμε τις αντίστοιχες χρηματοδοτικές πηγές και μετά από κοπιώδη προσπάθεια επιτύχαμε να μνημονεύεται η Περιφέρεια Ηπείρου ως πρωτοπόρος στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων.
Επιλέξαμε στο έργο αυτό να συμπορευτούμε με τον ιδιωτικό τομέα, υπό το πλαίσιο Σύμβασης Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα. Αναγνωρίσαμε τα πλεονεκτήματα της Σύμβασης αυτής για το συγκεκριμένο έργο, και το αποτέλεσμα μας δικαίωσε.
Ο δρόμος δεν ήταν εύκολος. Παρουσιάστηκαν απρόβλεπτα προβλήματα πολλά και ποικίλα. Η νομοθεσία τροποποιήθηκε αλλεπάλληλα, οι κανονισμοί εμπλουτίστηκαν με νέα όρια και προδιαγραφές, η κεντρική πολιτική εξουσία δεν είχε αποκρυσταλλωμένη θέση και αμφιταλαντεύτηκε μέχρι να πειστεί για το σκόπιμο και το ωφέλιμο της επιλογής μας αυτής», ανέφερε μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό της η κα. Καλογιάννη.

«Έργο πολιτισμού»
Ως ένα «έργο πολιτισμού» χαρακτήρισαν τη Μονάδα ΑΣΑ τόσο ο αναπληρωτής επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Γιώργος Μοσχοβής όσο και ο Ειδικός Γραμματέας ΣΔΙΤ Νίκος Μαντζούφας.
Μιλώντας, από την πλευρά της αναδόχου εταιρείας, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ο κος Αγραφιώτης σχολίασε πως η βράβευση του έργου είναι ένα μήνυμα του τεχνικού κόσμου και της κοινωνίας πως η χώρα πρέπει «ξεκολλήσει από το μηδέν» στον τομέα διαχείρισης απορριμμάτων. Ο κ. Αγραφιώτης δίνοντας τα χαρακτηριστικά της Μονάδας σημείωσε πως είναι σε θέση για τα επόμενα 30 χρόνια να καλύψει τις ανάγκες της Περιφέρειας Ηπείρου διατηρώντας αφενός το κόστος χαμηλό και παρέχοντας αφετέρου ποιοτικές υπηρεσίες στους πολίτες.

ΕΛΕΝΗ ΜΑΚΡΟΓΙΑΝΝΗ