ΔΗΜΟΣ ΖΙΤΣΑΣ – Προοπτική για δημιουργία δεύτερου βιολογικού καθαρισμού

Νέα

Πρόθυμη να κινήσει άμεσα τις διαδικασίες για τη δημιουργία ενός νέου εργοστασίου βιολογικού καθαρισμού, καθώς το υπάρχον τις ΔΕΥΑΙ αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες της ευρύτερης περιοχής, εμφανίζεται η δημοτική αρχή στο Δήμο Ζίτσας, ξεκινώντας από την ανάθεση της μελέτης για το έργο.
Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ζίτσας στην τελευταία συνεδρίασή του ενέκρινε κατά πλειοψηφία τον κανονισμό αποχέτευσης ενώ ο Δήμαρχος Μιχάλης Πλιάκος αναφέρθηκε στην προοπτική κατασκευής και λειτουργίας ενός νέου εργοστασίου βιολογικού καθαρισμού.
Ο κ. Πλιάκος σε δηλώσεις του τη Δευτέρα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του itv, απέρριψε την κριτική που δέχεται η δημοτική αρχή ότι πρόκειται για ένα «προεκλογικό πυροτέχνημα», υπενθυμίζοντας ότι έχει θέσει υπόψιν και των συναρμόδιων φορέων και υπηρεσιών αλλά και των βουλευτών των Ιωαννίνων το συγκεκριμένο ζήτημα τα τελευταία δύο και πλέον χρόνια.
Έτσι, άσκησε κριτική προς την ΔΕΥΑΙ και τον δήμο Ιωαννιτών για την καθυστέρηση που παρατηρείται στην συμβασιοποίηση και έναρξη του έργου επέκτασης και αναβάθμισης του βιολογικού καθαρισμού.
«Η αναγκαιότητα είναι πλήρης για το έργο που εμείς υποστηρίζουμε ότι πρέπει να γίνει και για περιβαλλοντικούς και για κοινωνικούς λόγους. Οφείλουν να κατανοήσουν όλοι ότι ένας βιολογικός για 200.000 κατοίκους δεν είναι ούτε περιβαλλοντικά ούτε κοινωνικά αποδεκτός. Είμαι βέβαιος ότι κάποια μέρα θα γίνει ο δεύτερος βιολογικός στα όρια του δήμου Ζίτσας, αρκεί να μην είναι αργά και να μη χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις και προβλήματα για να φτάσουμε εκεί.
Δεν είναι λογικό να υπάρχουν σήμερα κοινότητες χωρίς αποχέτευση ή κοινότητες δίπλα στην τάφρο της Λαψίστας, από τις οποίες «πηγαίνουν βόλτα» τα λύματα στον βιολογικό της ΔΕΥΑΙ, για να επιστρέψουν στην τάφρο και από εκεί στον Καλαμά.
Υπήρχαν άλλες συνθήκες πριν από 30-40 χρόνια και άλλες συνθήκες υπάρχουν σήμερα», σημείωσε μεταξύ άλλων.