Διάθεση στήριξης του Πολυδύναμου Κέντρου

Νέα

Την κοινή διάθεση στήριξης και ενίσχυσης του Πολυδύναμου Κέντρου που λειτουργεί δίπλα στο νοσοκομείο Χατζηκώστα, εξέφρασαν μετά το τέλος της συνάντησης με τον διοικητή του Νοσοκομείου Σπύρο Δερδεμέζη ο πρόεδρος του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Χρήστος Λιάπης και ο πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ Θανάσης Θεοχάρης.
Οι δυο άντρες συνοδευόμενοι από υπηρεσιακούς παράγοντες βρέθηκαν στο Πολυδύναμο Κέντρο Αντιμετώπισης Κρίσεως Χρηστών Ναρκωτικών και Αλκοόλ και διατράνωσαν τη θέλησή τους να συνδράμουν ώστε να λυθούν προβλήματα που σχετίζονται με το προσωπικό, τα κονδύλια αλλά την ένταξη του Κέντρου στον οργανισμό λειτουργίας κάτι που μέχρι στιγμής δεν έχει καταστεί εφικτό. Προβλήματα που η σημερινή διοίκηση παρέλαβε και τώρα κάνει αγώνα δρόμου για να αντιμετωπίσει τα ζητήματα που προκύπτουν.
Τόσο ο διοικητής του Νοσοκομείου Χατζηκώστα όσο και οι πρόεδροι ΟΚΑΝΑ και ΚΕΘΕΑ αναφέρθηκαν στη σημασία της λειτουργίας του Κέντρου που έρχεται να καλύψει ανάγκες όχι μόνο των Ιωαννίνων αλλά και της ευρύτερης περιοχής ενώ αναμένεται μετά την ολοκληρωμένη λειτουργία του να αποτελέσει «οδηγό» για την λειτουργία και άλλων Πολυδύναμων κέντρων που σχεδιάζονται όπως για παράδειγμα αυτό στην Αθήνα.
Οι δυο συμβαλλόμενοι πρόεδροι που σε συνεργασία με την διοίκηση του Χατζηκώστα θα πρέπει να τρέξουν τη λειτουργία του Κέντρου, στάθηκαν τόσο στην καλή κτιριακή υποδομή όσο και στη διάθεση που υπάρχει για συνεργασία με τελικό κοινό στόχο να βοηθηθούν οι άνθρωποι που το έχουν ανάγκη.
Όπως ανέφεραν το Πολυδύναμο Κέντρο μπορεί να αποτελέσει σημείο ενώ στάθηκαν στην ανάγκη στήριξης της λειτουργίας του από την Περιφέρεια Ηπείρου και το Δήμο Ιωαννιτών ενώ κάλεσαν την «κοινωνία να αγκαλιάσει το Πολυδύναμο».
«Να είμαστε χρήσιμοι για ανθρώπους που μπλέχτηκαν στο δόκανο των εξαρτήσεων. Συνδυάζουμε μεθόδους και δυνατότητες. Το ΚΕΘΕΑ έχει μακρά ιστορία δικό του αποτύπωμα. Και εδώ φιλοδοξούμε να γίνει αναφορά το κέντρο για όλους. Μεγάλη σημασία από τους φορείς και περιφέρεια και δήμος είναι δίπλα μας και εμείς το ίδιο με συνολικό σκοπό να είμαστε χρήσιμοι» είπε ο κ. Λιάπης ενώ ανάλογα κινήθηκαν και οι δηλώσεις του κ. Θεοχάρη.
Ο κ. Δερδεμέζης από την άλλη αναφέρθηκε σε όλα όσα πρέπει να γίνουν ζητώντας από τους δυο προέδρους να συνδράμουν και να πιέσουν και εκείνοι από την πλευρά τους ώστε να βρεθούν κονδύλια, προσωπικό και ό,τι άλλο απαιτείται για την ομαλή και σωστή λειτουργία του Κέντρου.
Μετά το πέρας της συνάντησης με τον διοικητή του Νοσοκομείου Χατζηκώστα ακολούθησαν επισκέψεις στην Περιφέρεια Ηπείρου αλλά και στο Δήμο Ιωαννιτών όπου και υπήρξαν συναντήσεις με τον Αλέκο Καχριμάνη και τον Μωυσή Ελισάφ.

Δεν αλλάζει το θεραπευτικό μοντέλο του ΚΕΘΕΑ
«Το θεραπευτικό μοντέλο του ΚΕΘΕΑ θα συνεχιστεί και δεν θα αλλάξει» ξεκαθάρισε από τα Γιάννενα που βρέθηκε ο πρόεδρος του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων κ. Χρήστος Λιάπης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο τοπικό παράρτημα των Ιωαννίνων.
Ο κ. Λιάπης έσπευσε να υπογραμμίσει ότι το ΚΕΘΕΑ θα παραμείνει στα ίδια θεραπευτικά μοντέλα λέγοντας ότι δεν αλλάζει κάτι ενώ τόνισε ότι είναι «δικαίωμα της κυβέρνησης να ορίζει τα Διοικητικά Συμβούλια των εποπτευόμενων φορέων» χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι θα αλλάξει και το μοντέλο του ΚΕΘΕΑ.
Ενδιαφέρουσα ήταν και η θέση του ότι το ΚΕΘΕΑ θα πρέπει να ακολουθήσει τις αλλαγές που υπάρχουν στις εξαρτήσεις αλλά και στο προφίλ των χρηστών ώστε να είναι ακόμη πιο αποτελεσματικό.
«Ο στεγνός χαρακτήρας των προγραμμάτων του ΚΕΘΕΑ παραμένει , χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δε μπορεί ο ΚΕΘΕΑ να βρίσκει διαύλους συνεργασίας με άλλους φορείς όπως ο ΟΚΑΝΑ» ανέφερε μεταξύ άλλων.
Τέλος, προανήγγειλε αξιοποίηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ, το ΚΕΘΕΑ αλλά και δημιουργία και ανάπτυξη δομών- κέντρων στην Αιτωλοακαρνανία, Άρτα, Πρέβεζα και Λευκάδα.
ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ