palio-asylon-aniaton

Ανοίγει ο δρόμος για το «Κέντρο για το Παιδί»

Νέα

Τον δρόμο της υλοποίησης πρόκειται να πάρει η δημιουργία «Κέντρου για το Παιδί» στα Γιάννενα, που θα στεγαστεί στον χώρο του πρώην Ασύλου Ανιάτων, καθότι το έργο εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ήπειρος 2014-2020, με την έγκριση του περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρου Καχριμάνη.

Το έργο περιλαμβάνει πολύπλευρες δράσεις και προγράμματα κοινωνικής μέριμνας και κοινωνικής προστασίας με προϋπολογισμό 3.140.294,49 ευρώ ενώ η πράξη εντάσσεται στο «Στρατηγικό Σχέδιο για τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη του Δήμου Ιωαννιτών».

Ειδικότερα, η πράξη περιλαμβάνει:

-Κτήριο ΚΔΑΠ – ΜΕΑ, το οποίο θα κατασκευαστεί στη θέση του παλαιού ισογείου κεντρικού κτηρίου. Το κτήριο αυτό, επιφάνειας 635.34 τμ θα έχει τον απαραίτητο εξοπλισμό ώστε να εξυπηρετεί αποκλειστικά τις ανάγκες των ατόμων με αναπηρία και θα περιλαμβάνει όλους τους απαιτούμενους χώρους -αίθουσες-γραφεία για την εύρυθμη λειτουργία του. Το κτήριο θα διαθέτει υπόγειο επιφάνειας 175.30 τμ. το οποίο θα περιλαμβάνει βοηθητικούς χώρους.

-Κτήριο ΚΔΑΠ τυπικής ανάπτυξης. Θα κατασκευασθεί νέο κτήριο επιφάνειας 490.34 τμ, το οποίο θα έχει τον απαραίτητο εξοπλισμό ώστε να εξυπηρετεί παιδιά τυπικής ανάπτυξης και θα περιλαμβάνει όλους τους απαιτούμενους χώρους -αίθουσες-γραφεία για την εύρυθμη λειτουργία του.

-Υπαίθριος χώρος. Θα είναι κατάλληλα διαμορφωμένος και εξοπλισμένος με γνώμονα την απρόσκοπτη μετακίνηση των ατόμων με αναπηρία και θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων: Στεγασμένους υπαίθριους χώρους, υπαίθριο χώρο παιχνιδιού με εξοπλισμό και όργανα (παιχνίδια) κατάλληλα για την ανάπτυξη δραστηριοτήτων και από άτομα με αναπηρία, διαδρομές ποδηλάτου, χώρους πρασίνου και θέσεις στάθμευσης.

Στο πλαίσιο της πράξης περιλαμβάνεται η προμήθεια του απαιτούμενου εξοπλισμού λειτουργίας του «Κέντρου για το Παιδί».

Ευκαιρία για πολιτική αντιπαράθεση

Στο μεταξύ, η είδηση αυτή αποτέλεσε αφορμή για πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ δημοτικής αρχής και μείζονος αντιπολίτευσης με την πρώτη να αναφέρει σε ανακοίνωσή της πως «γίνεται πράξη μία από τις κεντρικές προεκλογικές δεσμεύσεις της» και τη δεύτερη να τονίζει πως η ίδια είχε παραδώσει ώριμες μελέτες για το έργο.

«Η Δημοτική Αρχή σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του Δήμου, την Διοίκηση του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Ηπείρου και τα συναρμόδια υπουργεία κατάφερε να απεμπλέξει τις διαδικασίες και να ολοκληρώσει σε σύντομο χρονικό διάστημα τον φάκελο του έργου.

Η ένταξή του στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ήπειρος» που ανακοινώθηκε από την Περιφέρεια ανοίγει τον δρόμο ώστε το αμέσως επόμενο διάστημα να γίνει η δημοπράτηση του έργου με συνολικό προϋπολογισμό 3,2 εκατομμύρια ευρώ.

Πρόκειται για μία παρέμβαση καθοριστικής σημασίας που θα αναβαθμίσει την ευρύτερη περιοχή και παράλληλα θα καλύψει σημαντικές κοινωνικές ανάγκες των κατοίκων.

Η Δημοτική Αρχή και ο Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ ευχαριστούν όλους όσους ενεπλάκησαν αποτελεσματικά ώστε σήμερα να υπάρχει ένα πολύ θετικό αποτέλεσμα για την πόλη», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της δημοτικής αρχής.

«Η ένταξη στο ΕΣΠΑ του έργου «Δημιουργία “Κέντρου για το Παιδί”», με το οποίο αξιοποιείται ο χώρος του παλιού Ασύλου Ανιάτων, μας γεμίζει ιδιαίτερη ικανοποίηση.

Αποτέλεσε ένα από τα οραματικά έργα που η δημοτική μας αρχή συνέλαβε κι ενέταξε στο “Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης”, το πιο σημαντικό εργαλείο ολοκληρωμένου σχεδιασμού για την υλοποίηση έργων από ευρωπαϊκούς πόρους μέσα στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο.

Παραδώσαμε τις μελέτες στη νέα δημοτική αρχή σε υψηλό επίπεδο ωριμότητας.

Ο τρόπος με τον οποίο η σημερινή δημοτική αρχή δημοσιοποίησε την ένταξη του έργου, αποδεικνύει για μια ακόμη φορά ότι έχει επιλέξει να συμπεριφέρεται με μικρότητα», σημειώνεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της παράταξης «Ενότητα Πολιτών».

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΕΛΕΝΗ ΜΑΚΡΟΓΙΑΝΝΗ