Παρασκευή, 23/03/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Ιωάννινα Στα Γιάννενα η υπουργός Πολιτισμού
Στα Γιάννενα η υπουργός Πολιτισμού Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 16 Φεβρουαρίου 2018 14:59

koniordou lidia16 2 18

Θα παραστεί στα εγκαίνια της Κεντρικής Έκθεσης του Χρίστου Δαγκλή

Παρουσία της υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου, θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου στη Δημοτική Πινακοθήκη τα εγκαίνια της «Κεντρικής Αναδρομικής Έκθεσης χαρακτικών και σκηνογραφικών μελετών» του χαράκτη και ζωγράφου Χρίστου Δαγκλή (1916-1991).

Τα εγκαίνια θα γίνουν στις 18.30, ενώ θα ακολουθήσει επίσκεψη στην «Περιφερειακή Αναδρομική Έκθεση με ακουαρέλες» του κ. Δαγκλή, στον εκθεσιακό χώρο του φουαγιέ του Πνευματικού Κέντρου στις 21.00.

Στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για την Απελευθέρωση της πόλης το 1913, η Δημοτική Πινακοθήκη παρουσιάζει την κεντρική αναδρομική έκθεση χαρακτικών και σκηνογραφικών μελετών του χαράκτη και ζωγράφου Χρ. Δαγκλή.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ο πρόεδρος του ΠΚΔΙ Κ. Γκόγκος και εκ μέρους της Επιτροπής Παρακολούθησης της Δημ. Πινακοθήκης, πρώην δήμαρχος Φ. Φίλιος αναφέρθηκαν και στο έργο του Χρ. Δαγκλή, αλλά και στην προσπάθεια του εκλιπόντος, τέως προέδρου του Δημ. Συμβουλίου της πόλης Δημ. Γιωτίτσα, να ολοκληρωθεί η συμφωνία για την επιστροφή των έργων του στη γενέτειρά του.

Ποιος ήταν ο Χρ. Δαγκλής

Ο Χρίστος Δαγκλής σπούδασε στην ΑΣΚΤ, πρώτα στο προπαρασκευαστικό τμήμα με τον Π. Μαθιόπουλο και στη συνέχεια στο εργαστήριο ζωγραφικής με τον Κ. Παρθένη και χαρακτικής με τον Γ. Κεφαλληνό. Αποτελεί μια μορφή εμβληματική της νεοελληνικής αλλά και της Αριστεράς. Από τα χρόνια της Κατοχής έδωσε αφίσες, ένσημα και άλλο έντυπο υλικό για την αντίσταση. Χωρίς φόβο, χωρίς αμφιβολίες θυσίασε στην εξορία τα πιο δημιουργικά νεανικά του χρόνια. Έζησε σε αντίσκηνα, μαζί με πολυάριθμους συντρόφους του στο Μούδρο της Λήμνου, στη Μακρόνησο και τον Άη Στράτη, με μόνο του όπλο το μολύβι και την πένα του, αποτυπώνοντας πρόσωπα, τοπία, βασανιστήρια. Υπηρέτησε τις ιδέες του και δεν συμβιβάστηκε ποτέ στην τέχνη του. Αργότερα, ως ελεύθερος πλέον πολίτης και καλλιτέχνης, στράφηκε προς την τοπιογραφία, στις απόψεις ελληνικών τόπων και σπουδαίων ευρωπαϊκών πόλεων που απεικόνισε στις δεξιοτεχνικές του ακουαρέλες.

Ο Δαγκλής αγαπήθηκε από κοινό και κριτικούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό και κατέχει σήμερα, 26 χρόνια μετά το θάνατό του, μια θέση ανάμεσα στους σπουδαιότερους Έλληνες καλλιτέχνες.

Η έκθεση

Η διάρκεια της έκθεσης στη Δημοτική Πινακοθήκη θα είναι από την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2018 έως και την Κυριακή 13 Μαΐου 2018 και οι ώρες λειτουργίας έχουν ως εξής: Δευτέρα έως Πέμπτη 8.00 π.μ.-3.00 μ.μ., Παρασκευή 8.00 π.μ.-9.00 μ.μ. και Κυριακή 10.00 π.μ.-1.00 μ.μ.& 6.00 μ.μ.-9.00 μ.μ.

Η διάρκεια της έκθεσης στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών θα είναι από την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2018 έως και την Κυριακή 25 Μαρτίου 2018 και ώρες λειτουργίας έχουν ως εξής: καθημερινά από τις 11.00 π.μ.-1.00 μ.μ.& 6.00 μ.μ.-9.00 μ.μ.

 

Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

Δωρεά μέρους του αρχείου του Χρ. Δαγκλή

Μία σημαντική δωρεά από το προσωπικό αρχείο του χαράκτη Χρίστου Δαγκλή δέχθηκε πρόσφατα η Πινακοθήκη Χαρακτικής. Οι συγγενείς του καλλιτέχνη αποφάσισαν ένα μέρος του αρχείου του να βρει στέγη στο τόπο καταγωγής του Χρίστου Δαγκλή τη Ζίτσα, με την ανιψιά του, Φωτεινή Σκοπούλη να έχει πρωτοστατήσει εκδηλώνοντας την επιθυμία της αυτή χρόνια πριν, από τα εγκαίνια της Πινακοθήκης. Το αρχείο αποτελείται από σχέδια του ίδιου του καλλιτέχνη, χαρακτικά άλλων καλλιτεχνών όπως το livre de luxe του Γιάννη Κεφαλληνού «Το Παγώνι» του 1943 με 23 ξυλογραφίες στο τύπωμα του οποίου συνέβαλαν οι τότε μαθητές του Χρίστος Δαγκλής και Λουίζα Μοντεσάντου, εργαλεία, χαρτιά τυπώματος και υλικά χαρακτικής, μήτρες χαλκού και όρθιου ξύλου έτοιμες προς χάραξη, βιβλία, εφημερίδες, περιοδικά. Σημαντικό μέρος της συλλογής περιλαμβάνει προσωπικά του έγγραφα καθώς και προσωπική του αλληλογραφία με συγγενείς, φίλους, καλλιτέχνες, και ακαδημαϊκούς όπως αυτή με τον Σωτήρη Δάκαρη δηλωτική της φιλίας που τους συνέδεε. Τα κείμενα αυτά στο σύνολό τους αποτελούν πραγματικά τεκμήρια της Ελληνικής ιστορίας της τέχνης ξεδιπλώνοντας τις διάφορες τάσεις που επικρατούσαν και τις αντιλήψεις Ελλήνων καλλιτεχνών απέναντι στα εκάστοτε καλλιτεχνικά ρεύματα.

Μέρος του αρχείου θα εκτεθεί σε προθήκες στην ήδη υπάρχουσα αίθουσα «Χρίστου Δαγκλή», στον πρώτο όροφο του κτιρίου της Πινακοθήκης Ζίτσας. Η αίθουσα η οποία λειτουργεί από την ίδρυση της Πινακοθήκης, ήταν επιθυμία του δημιουργού της Κώστα Μαλάμου ως ένδειξη ελάχιστου φόρου τιμής στο έργο του συναδέλφου, συντοπίτη και φίλου του Χρίστου Δαγκλή. Το υπόλοιπο αρχείο θα φυλάσσεται στην Βιβλιοθήκη της Πινακοθήκης και θα είναι ανοιχτό στο κοινό προς μελέτη.

 

papastratos300x250