Τρίτη, 22/05/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Ιωάννινα Διαχείριση των αστικών αποβλήτων, μέσα από την εφαρμογή των τοπικών σχεδίων
Διαχείριση των αστικών αποβλήτων, μέσα από την εφαρμογή των τοπικών σχεδίων Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 24 Νοεμβρίου 2017 15:06

astika apovlita24 11 17

Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Γιώργος Παπαδιώτης, εκπροσώπησε το Δήμο Ιωαννιτών, σε επιμορφωτικό σεμινάριο στις Βρυξέλλες

Βίκυ Κώστα

Στις Βρυξέλλες, βρέθηκε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Γιώργος Παπαδιώτης, προκειμένου να εκπροσωπήσει το Δήμο Ιωαννιτών, σε επιμορφωτικό σεμινάριο που πραγματοποιήθηκε μετά από πρωτοβουλία του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, που ανταποκρίθηκε σε πρόσκληση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Επιτροπής των Περιφερειών, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας, Μείωσης των Αποβλήτων.

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα στηρίζεται στο τρίπτυχο: Μείωση – Επαναχρησιμοποίηση – Ανακύκλωση, με το σλόγκαν «Δώστου μια καινούρια ζωή».

Η μείωση των αποβλήτων είναι πλέον επιτακτική ανάγκη για το Περιβάλλον, την οικονομία, αλλά και για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς, ότι τα Οικιακά απόβλητα έχουν διπλασιαστεί από το 1970.

Τα απόβλητα αυτά, είναι αποτέλεσμα και των μη βιώσιμων τρόπων παραγωγής και κατανάλωσης.

Η ανακύκλωση μειώνει την ποσότητα των αποβλήτων που αποτεφρώνονται ή εναποθέτονται σε χώρους υγειονομικής ταφής και διασφαλίζει ότι τα υλικά και συστατικά των αποβλήτων, αφού υποστούν την κατάλληλη επεξεργασία, θα ενταχθούν στη διαδικασία κατασκευής νέων προϊόντων.

Στο σεμινάριο, συμμετείχαν 16 αντιπροσωπευτικοί Δήμοι της χώρας, μεταξύ των οποίων και ο Δήμος Ιωαννιτών, με στόχο την υποστήριξη της εφαρμογής των Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης Αποβλήτων.

Αντικείμενο του σεμιναρίου, ήταν η διαχείριση των αστικών αποβλήτων μέσα από την εφαρμογή των τοπικών σχεδίων διαχείρισης με σύγχρονο και ορθολογικό τρόπο, σύμφωνα με το κοινοτικό κεκτημένο και τις αρχές μιας κυκλικής οικονομίας στην προοπτική μιας κοινωνίας μηδενικών αποβλήτων.

Παράλληλα, έδωσαν το «παρών» Δήμοι από όλες τις Περιφέρειες που είτε έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά (τουριστικά φορτία, προσφυγικό ρεύμα, κλπ) είτε έχουν αναλάβει θετικές πρωτοβουλίες στη διαχείριση των απορριμμάτων.

Να υπενθυμίσουμε, ότι ο Δήμος Ιωανντών, έχει από πέρυσι ολοκληρώσει την εκπόνησης του Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΑΣΑ), με στόχο την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση της διαχείρισης των αποβλήτων στο Δήμο μέσω της ανάπτυξης δράσεων επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης των ΑΣΑ, για τη μείωση των αποβλήτων που οδηγούνται σε ταφή.

Στην επιστολή του προς τους Δημάρχους των ανωτέρω ΟΤΑ ο αναπληρωτής Υπουργός ΠΕΝ Σωκράτης Φάμελλος τόνισε ότι η πρωτοβουλία αυτή θα συμβάλει στην υλοποίηση των Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης Αποβλήτων των Δήμων, και στην μεγάλη αλλαγή που σχεδιάζεται και υλοποιείται στη διαχείριση των απορριμμάτων σε όλη την Ελλάδα και στην ενίσχυση της διαλογής στην πηγή και της ανακύκλωσης. Απαραίτητη συνέχεια του σεμιναρίου οφείλει να είναι η επικαιροποίηση των Τοπικών Σχεδίων, η επιμόρφωση και κατάρτιση εργαζομένων, υπηρεσιών και κοινού, η εφαρμογή καινοτόμων μεθόδων και διαδικασιών στην ανακύκλωση, η ανάδειξη καλών πρακτικών και η διάδοσή τους σε όλους τους ΟΤΑ της χώρας, κλπ.

Όπως αναφέρεται «Στην ιδιαίτερα χρήσιμη εκδήλωση δόθηκε έμφαση στην πρόληψη δημιουργίας αποβλήτων και την επαναχρησιμοποίηση ως βασικών κανόνων της κυκλικής οικονομίας και παρουσιάστηκαν από Ευρωπαϊκές περιφέρειες και πόλεις, θετικές πρακτικές διαλογής στην πηγή και κομποστοποίησης βιοαποβλήτων, καθώς και χωριστής συλλογής διακριτών ρευμάτων συσκευασιών. Δόθηκαν πολύτιμες πληροφορίες για τις πιο πρόσφατες εξελίξεις, εκδόσεις εγχειριδίων και οδηγών και για οικονομικά εργαλεία υποστήριξης της ιεράρχησης των μεθόδων διαχείρισης. Αναγνωρίσθηκε από την Επιτροπή η μεγάλη σημασία διάχυσης και της γνώσης και εμπειρίας που υπάρχει, ενώ δόθηκε η δέσμευση για παρόμοιες πιο αποκεντρωμένες ανάλογες εκδηλώσεις τεχνικής βοήθειας σε κράτη-μέλη και στην Ελλάδα».

 

papastratos300x250