Παρασκευή, 23/03/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Ιωάννινα Σύσκεψη για το αεροδρόμιο, μετά το «ναυάγιο»
Σύσκεψη για το αεροδρόμιο, μετά το «ναυάγιο» Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 03 Αυγούστου 2017 13:05

aerodromio anthropoi3 8 17

Ο Δήμαρχος, θεωρεί ότι η ανακοίνωση των τεσσάρων βουλευτών δεν προσέφερε τίποτα νέο, αν και είχε ειπωθεί πως θα έδινε σαφείς απαντήσεις για το θέμα των καυσίμων – Αλ. Καχριμάνης: «Oι αρμόδιοι πολιτικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες, επιχειρούν να μετακυλήσουν τις ευθύνες τους, στους τοπικούς φορείς»

Στον «αέρα» παραμένει το θέμα της τροφοδοσίας καυσίμων των αεροσκαφών στο αεροδρόμιο των Ιωαννίνων, μετά τις αρνητικές απαντήσεις των εταιρειών, καθώς και τη συνάντηση της Τρίτης στην Αθήνα, που κατέληξε σε… ναυάγιο.

Οι τοπικοί φορείς ανέμεναν ότι κάτι θετικό θα προκύψει από αυτή, μετά και την διαβεβαίωση του κ. Δέδε πριν από λίγες ημέρες, ότι το υπουργείο έχει έτοιμες εναλλακτικές λύσεις, τις οποίες θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει εάν οι εταιρείες δεν άναβαν «πράσινο φως».

Αντ' αυτού, γίνεται προσπάθεια να προληφθούν αντιδράσεις με διαβεβαιώσεις του τύπου «Στη σύσκεψη επαναδιατυπώθηκε η πολιτική επιλογή για τη στήριξη και αδιάκοπη λειτουργία του Αεροδρομίου Ιωαννίνων».

Την ίδια στιγμή, στην ανακοίνωση που εξέδωσαν οι τέσσερις βουλευτές Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι συμμετείχαν στη σύσκεψη με τον Γενικό Γραμματέα Μεταφορών Θάνο Βούρδα και τον διοικητή της ΥΠΑ Κωνσταντίνου Λιντζεράκου, δε γίνεται καμία αναφορά στις απαντήσεις των εταιρειών.

Αντίθετα, ζητείται από τους τοπικούς φορείς της αυτοδιοίκησης και του τουρισμού να καταθέσουν ένα business plan για τις προοπτικές του αεροδρομίου Ιωαννίνων, στη διευρυμένη σύσκεψη που θα γίνει στα τέλη Αυγούστου.

Αυτής της σύσκεψης όμως, θα προηγηθεί μια άλλη, με πρωτοβουλία του Δημάρχου Ιωαννιτών Θωμά Μπέγκα, ο οποίος όπως ήταν φυσικό, δεν ικανοποιήθηκε από τα αποτελέσματα της συνάντησης της Δευτέρας.

Λαμβάνοντας πρωτοβουλία λοιπόν, καλεί τους Χρήστο Μαντά, Γιάννη Στέφο, Μερόπη Τζούφη και Γιάννη Καραγιάννη σε σύσκεψη την οποία θα πραγματοποιήσει ο Δήμος μέσα στην επόμενη εβδομάδα και στην οποία θα παρευρίσκεται ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, ενώ έχουν κληθεί να παραστούν οι Δήμαρχοι του Ν. Ιωαννίνων, καθώς και εκπρόσωποι του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων και της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Ιωαννίνων, «προκειμένου να μας ενημερώσετε για τις εξελίξεις και να υπάρξει συντονισμός ενόψει της προαναγγελθείσας συνάντησης στο αρμόδιο Υπουργείο στο τέλος του μήνα», όπως αναφέρεται στην επιστολή του.

Ο ακριβής τόπος και χρόνος της σύσκεψης θα γίνει γνωστός τις επόμενες ημέρες.

Ο Δήμαρχος, θεωρεί ότι η ανακοίνωση των τεσσάρων βουλευτών δεν προσέφερε τίποτα νέο, αν και είχε ειπωθεί πως θα έδινε σαφείς απαντήσεις για το θέμα των καυσίμων, και ότι οι όποιες ενέργειες - αποφάσεις πρέπει να παρθούν άμεσα καθώς οι εταιρίες με τις οποίες γίνονται συζητήσεις για να προσθέσουν τα Γιάννενα στους προορισμούς τους ζητούν απαντήσεις άμεσα.

Γι’ αυτό και στην επιστολή του, σημειώνει ότι: «Μετά τη χθεσινή, κοινή σας, ανακοίνωση για το θέμα του αεροδρομίου κι επειδή ορισμένα σημεία της, ειδικά σε ότι έχει να κάνει με το πρόβλημα των υποδομών καυσίμων, χρειάζονται περαιτέρω διευκρινήσεις, θα επιθυμούσαμε να ενημερωθούμε για το ποια ακριβώς ήταν η εξέλιξη στο ζήτημα καθότι αναμέναμε ότι η συνάντηση στο Υπουργείο, θα έδινε σαφείς απαντήσεις».

Επιφανειακές δικαιολογίες

Έμμεση αντίδραση για το προχθεσινό «ναυάγιο», υπήρξε και από πλευράς Περιφέρειας Ηπείρου. Ο Περιφερειάρχης σε συνάντηση που είχε με το Προεδρείο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού, αναφέρθηκε αναλυτικά στα προσκόμματα που τίθενται κατά καιρούς στην αναβάθμιση του αεροδρομίου Ιωαννίνων, το οποίο όπως εξήγησε μπορεί να εξυπηρετήσει σχεδόν ολόκληρη τη Βορειοδυτική Ελλάδα. Χαρακτήρισε δε επιφανειακές τις δικαιολογίες που επικαλούνται οι αρμόδιοι πολιτικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες, «οι οποίοι επιχειρούν να μετακυλήσουν τις ευθύνες που απορρέουν από την αποκλειστική αρμοδιότητα διαχείρισης του αερολιμένα, στους τοπικούς φορείς», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. Πρόσθεσε τέλος, ότι η Περιφέρεια Ηπείρου έχει προσφερθεί να καλύψει και μέρος της δαπάνης που απαιτείται για διάφορες εργασίες (σύστημα προσγείωσης, συντήρηση δεξαμενών καυσίμων κλπ), αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας.

Στήριξη από Π.Σ.Η.Ε.

Από την πλευρά του, το Προεδρείο του Π.Σ.Η.Ε., εξέφρασε την αμέριστη υποστήριξή του στην προσπάθεια που καταβάλλεται, ώστε οι αρμόδιοι φορείς της Πολιτείας να λάβουν κάθε μέτρο και απόφαση που απαιτείται, προκειμένου να ολοκληρωθούν τα έργα και να αποκτήσει πλήρη λειτουργικότητα με τη δυνατότητα εφοδιασμού των αεροσκαφών με καύσιμα. Επισήμαναν ιδιαίτερα δε το γεγονός ότι η πραγματοποίηση πτήσεων από και προς το εξωτερικό, αποτελεί μια μακροχρόνια επιδίωξη των Απόδημων Ηπειρωτών που διαμένουν κυρίως σε χώρες της Ευρώπης.

ΒΙΚΥ ΚΩΣΤΑ

 

papastratos300x250