Παρασκευή, 27/04/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Ήπειρος «Σαφάρι» καλοκαιρινών ελέγχων, για την προστασία των καταναλωτών
«Σαφάρι» καλοκαιρινών ελέγχων, για την προστασία των καταναλωτών Εκτύπωση E-mail
Σάββατο, 15 Ιουλίου 2017 13:30

safai15 7 17

«Στο μικροσκόπιο» εστιατόρια, κυλικεία, παραθαλάσσιες επιχειρήσεις και λαϊκές αγορές - Οδηγίες Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου, για την διακίνηση ειδών βιοτικής ανάγκης

Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι της Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου, από τα παραδοσιακά καφενεία και εστιατόρια μέχρι καφετέριες και Fast Foods, κέντρα διασκέδασης, αεροδρόμια, κυλικεία αρχαιολογικών και αθλητικών χώρων, καθώς έχει καταδειχθεί ότι κατά τους θερινούς μήνες αυξάνονται τα κρούσματα απόπειρας εκμετάλλευσης των καταναλωτών.

Κατά τους διενεργούμενους ελέγχους δίδεται έμφαση στις περιπτώσεις που περιγράφονται στα σχετικά άρθρα του  νόμου 4177/2013 «Κανόνες ρύθμισης της αγοράς προϊόντων και της παροχής υπηρεσιών και άλλες διατάξεις» σε συνδυασμό και με την Α2-718/31-07-2014 απόφαση σχετική με την «Κωδικοποίηση Κανόνων Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών-Κανόνες ΔΙ.Ε.ΠΠ.Υ.».

Και ειδικότερα:

- Σύνταξη και τήρηση των προβλεπόμενων τιμοκαταλόγων στα καταστήματα εστίασης, αναψυχής, ψυχαγωγίας και διασκέδασης σε εμφανές σημείο, στην εξωτερική όψη της κυρίας εισόδου του καταστήματος και οφείλουν επίσης πριν από την παραγγελία να διαθέτουν τον τιμοκατάλογο σε κάθε πελάτη.

- Επί των τιμοκαταλόγων αναγράφονται όλα τα προσφερόμενα είδη με τις αντίστοιχες τιμές τους συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α. Η ύπαρξη τιμοκαταλόγου με τιμές προ και μετά Φ.Π.Α. δεν συνιστά παράβαση.

- Αναγραφή στους τιμοκαταλόγους των ενδείξεων του είδους των χρησιμοποιημένων ελαίων για την παρασκευή και προσφορά φαγητών, των ενδείξεων «προτηγανισμένο», «κατεψυγμένο», η «προμαγειρευμένο» για τα προσφερόμενα φαγητά, της ένδειξης για την ΦΕΤΑ ως προϊόν Π.Ο.Π. (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης) και να μην γίνεται παραπλάνηση με τα λευκά τυριά άλμης.

- Έκδοση απόδειξης ταμειακής μηχανής για τα είδη που καταναλώθηκαν.

- Η προσφορά εμφιαλωμένου νερού, θα γίνεται μόνο εφόσον το ζητά ο πελάτης. Διαφορετικά θα πρέπει να προσφέρεται «Νερό Βρύσης» όπως συνηθίζεται κατά πάγια τακτική.

- Όλα τα εμφιαλωμένα νερά, αναψυκτικά, χυμοί, μπύρες, οίνοι και οινοπνευματώδη ποτά, αποσφραγίζονται υποχρεωτικά παρουσία του πελάτη.

- Υποχρεώσεις κατά την προσφορά φαγητών με το κιλό: α) ψάρια που σερβίρονται μαγειρευμένα με το κιλό, ζυγίζονται ωμά και πρέπει να συνοδεύονται υποχρεωτικά με σημείωμα στο οποίο αναγράφεται το ακριβές βάρος του ωμού και η τιμή του ως μαγειρευμένο, β) κρέατα ψητά της ώρας με το κιλό, υποχρεούνται οι καταστηματάρχες να τα ζυγίζουν ψημένα και όχι ωμά και να τα συνοδεύουν με σημείωμα στο οποίο να αναγράφεται το ακριβές βάρος ψημένου και η τιμή του.

- Δεν χρεώνεται πλέον η αξία που αναφέρεται στο «κουβέρ», (π.χ. σερβίτσια, μαχαιροπίρουνα, πετσέτες κ.λ.π.)

- Υποχρέωση τήρησης δελτίου παραπόνων πελατών σε ειδική θέση δίπλα στην έξοδο του καταστήματος.

Και στις λαϊκές

Έλεγχοι, διενεργούνται όμως και στις δημοτικές/λαϊκές αγορές στις τέσσερις περιφερειακές ενότητες, για την τήρηση της νομοθεσίας που διέπει τη λειτουργία τους.

Όπως σημειώνει η Διεύθυνση «μέσα στα προβλεπόμενα θεσμικά πλαίσια και με την συνεργασία Περιφέρειας και Δήμων  υλοποιήθηκε ένα από τα χρόνια αίτημα καταναλωτών, παραγωγών και επαγγελματιών αναφορικά με την λειτουργία λαϊκών αγορών σε χώρους επιλογής των  Δήμων».

Αναλυτικότερα:

Α) Στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων σήμερα λειτουργούν πέντε λαϊκές αγορές και μία Δημοτική αγορά.

1. Σεισμόπληκτα κάθε Δευτέρα. Συμμετέχουν συνολικά 80 πωλητές, εκ των οποίων 56 παραγωγοί και 24 έμποροι.

2. Αμπελόκηποι κάθε Τρίτη. Συμμετέχουν συνολικά εξήντα 68 πωλητές, εκ των οποίων 52 παραγωγοί και 16 έμποροι.

3. Βρυσούλα κάθε Τετάρτη. Συμμετέχουν συνολικά 43 πωλητές, εκ των οποίων 33 παραγωγοί και 10 έμποροι.

4. Πεντέλη κάθε Πέμπτη. Συμμετέχουν συνολικά 60 πωλητές εκ των οποίων 45 παραγωγοί και 15 έμποροι.

5. Ανατολή κάθε Παρασκευή. Συμμετέχουν συνολικά 46 πωλητές εκ των οποίων 32 παραγωγοί και 14 έμποροι.

6. Καρδαμίτσια κάθε Σάββατο. Συμμετέχουν συνολικά 40 πωλητές εκ των οποίων 30 παραγωγοί και 10 έμποροι.

Η Δημοτική Αγορά στον χώρο της Αγίας Μαρίνας λειτουργεί όλες τις ημέρες της εβδομάδας πλην Κυριακής.

Β) Στην Π.Ε. Άρτας λειτουργεί μια Δημοτική Αγορά όλες τις ημέρες της εβδομάδας πλην Κυριακής. Δεν λειτουργούν λαϊκές αγορές.

Γ) Στην Π.Ε. Θεσπρωτίας λειτουργούν τρεις Δημοτικές Αγορές ήτοι μια στην Ηγουμενίτσα όλες τις ημέρες της εβδομάδας πλην Κυριακής, μία στους Φιλιάτες κάθε Πέμπτη και μία στην Παραμυθιά κάθε Σάββατο.

Δ) Στην Π.Ε. Πρέβεζας λειτουργούν δύο λαϊκές  αγορές, μία στην Πάργα κάθε Δευτέρα και Παρασκευή και μία στο Καναλάκι κάθε Σάββατο.

Η λειτουργία των λαϊκών αγορών δίνει την δυνατότητα σε παραγωγούς και εμπόρους να προσφέρουν φρέσκα προϊόντα ποιοτικά καλά και ανταγωνιστικά στις τιμές,  και στους καταναλωτές και ειδικότερα σε αυτούς με μεσαία και χαμηλά εισοδήματα να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους με μικρό κόστος και με πολλές δυνατότητες επιλογής. Απαιτείται καλή οργάνωση και εφαρμογή των κανονισμών λειτουργίας αυτών με συστηματικούς ελέγχους με ενίσχυση της επαγγελματικής και καταναλωτικής συνείδησης.

Από πλευράς ελεγκτικών μηχανισμών που διαθέτει η Περιφέρεια, γίνονται έλεγχοι με βάση το  νομοθετικό πλαίσιο περί υπαιθρίου εμπορίου και λαϊκών αγορών και οι έλεγχοι  θα συνεχιστούν ώστε να μην υπάρχουν καταστρατηγήσεις που θα αποβούν σε βάρος των συμφερόντων τόσο των καταναλωτών όσο και των παραγωγών και εμπόρων που συμμετέχουν σε αυτές. Έλεγχοι επίσης γίνονται και από τα κλιμάκια ελέγχου που έχουν συγκροτηθεί με σχετική απόφαση σε όλους τους παραθαλάσσιους χώρους της Περιφέρειας Ηπείρου.

 

papastratos300x250