Παρασκευή, 27/04/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Ήπειρος Τα ΤΕΙ εξελίσσονται σε Πανεπιστήμια
Τα ΤΕΙ εξελίσσονται σε Πανεπιστήμια Εκτύπωση E-mail
Σάββατο, 15 Ιουλίου 2017 14:19

tei kirio15 7 17

Κερδήθηκε το βασικό στοίχημα, για διενέργεια διδακτορικών, μετά από αξιολόγηση, στην έκτακτη Σύνοδο των Προέδρων – Αναμένουν πρωτοβουλία από το υπουργείο για την ενσωμάτωση, ΤΕΙ Ηπείρου και Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Βίκυ Κώστα

Μια νέα εποχή για τις σχέσεις υπουργείου Παιδείας διοικήσεων των ΤΕΙ, ανοίγει μετά την ικανοποίηση μιας σειράς διαχρονικών αιτημάτων των δεύτερων, που σηματοδοτεί την ουσιαστική αναβάθμισή τους.

Η αντιπαράθεση ανήκει πια στο παρελθόν, κάτι που φάνηκε και από την έκτακτη Σύνοδο που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, στον απόηχο του «ράβε –ξήλωνε» του νομοσχεδίου με τις αλλαγές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και λίγες ημέρες μετά τη συνάντηση του αρμόδιου υπουργού με τις αντίστοιχες Πρυτανικές Αρχές.

Μέσα σε έξι ώρες, καταγράφηκε σύγκλιση απόψεων, μεταξύ του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου και προέδρων των ΤΕΙ, για διδακτορικά μετά από αξιολόγηση, δωρεάν φοίτηση στα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών με αναλογία 70-30% και όχι 60-40%, κοινή ονοματολογία διοικητικών οργάνων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ αλλά και επιβεβαίωση της επίσπευσης των διαδικασιών συγχώνευσης των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά.

Στην πολύωρη συνεδρίαση, έδωσε το «παρών» και ο πρόεδρος του ΤΕΙ Ηπείρου Ευριπίδης Γλαβάς, ο οποίος μιλώντας στα «Πρωινά Νέα», επιβεβαίωσε το καλό κλίμα, υπογραμμίζοντας ότι το βασικό στοίχημα της διεξαγωγής διδακτορικών διατριβών στα ΤΕΙ μετά από αξιολόγηση, κερδήθηκε. Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για πάγιο και χρόνιο αίτημα. Πλέον πρώτη φορά, παίρνει σάρκα και οστά, εφόσον ο υπουργός προσθέσει την εν λόγω διάταξη στο νομοσχέδιο και πλέον τα ίδια τα ΤΕΙ θα μπορούν να εκπονούν διδακτορικά.

Μάλιστα, για το σκοπό αυτό, συγκροτείται Μεικτή Επιτροπή στο υπουργείο από καθηγητές των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, προκειμένου να θέσει τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια για την εκπόνηση διδακτορικών από τα ΤΕΙ.

Η κοινή ονοματολογία των διοικητικών οργάνων των ΤΕΙ με τα ΑΕΙ, προκειμένου να σταματήσει η ακαδημαϊκή υποβάθμιση των ΤΕΙ, οι εξτρά αμοιβές των καθηγητών των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων που διδάσκουν σε μεταπτυχιακά προγράμματα για πάνω από 10 ώρες και η ανάσχεση της δωρεάν φοίτησης στα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών (παλιά 60-40%, σήμερα μετά από απαίτηση των προέδρων ΤΕΙ θα κυμανθεί στο 70-30%) βρίσκουν σύμφωνο τον Κ. Γαβρόλου, με τους ΕΛΚΕ και την εκλογή των αντιπρυτάνεων σε ξεχωριστό ψηφοδέλτιο να αποτελούν όπως και στην περίπτωση των ΑΕΙ, το ισχυρότερο «αγκάθι» του μεταξύ τους διαλόγου.

Πάντως, χθες ο υπουργός ανακοίνωσε την ακαδημαϊκή ολοκλήρωση, των ΤΕΙ, καθώς αλλάζει η ορολογία της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Στο νέο νόμο στο άρθρο 1 η ορολογία Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης καταργείται και πλέον τα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ θα φέρουν τον τίτλο «Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα», οι εκπαιδευτικοί των ΤΕΙ, θα φέρουν τον τίτλο «μέλη ΔΕΠ», ενώ τα όργανα των ΤΕΙ μετονομάζονται σε: Σύγκλητος, Πρυτανικό Συμβούλιο, Πρύτανης, Αντιπρυτάνεις, Κοσμήτορες των Σχολών.

Πρόκειται για μια πρόταση, που έχει ξαναπέσει στο τραπέζι των συζητήσεων, ωστόσο αυτή τη φορά επισημοποιείται, σε μια κατάλληλη μάλιστα χρονικά περίοδο, όπως υποστηρίζουν τα ΤΕΙ, καθώς η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, έχει αναφερθεί πολλές φορές στον ενιαίο χώρο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο κ. Γαβρόγλου είχε καταθέσει σχετική πρόταση, ως πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, σε πόρισμά του στον εθνικό διάλογο για την Παιδεία πριν από αρκετούς μήνες. Όμως η πρόταση αυτή συνοδευόταν από «διαλογή» βάσει συγκεκριμένων αξιολογικών κριτηρίων και εκτεταμένο πρόγραμμα συγχωνεύσεων.

Όπως ανέφερε μάλιστα η σχετική πρόταση, θα μπορούσαν να μετεξελιχθούν τα ΤΕΙ σε μια ενιαία μορφή με τα Πανεπιστήμια της χώρας, αλλά «η λειτουργία ΤΕΙ που προσελκύουν ελάχιστους φοιτητές ή ταυτίζονται θεματικά με αντίστοιχα πανεπιστημιακά Τμήματα πρέπει να αντιμετωπισθούν με ένα πρόγραμμα λελογισμένων συγχωνεύσεων».

Αναμένουν πρωτοβουλία από το Υπουργείο, για την ενσωμάτωση

Και μιας και μιλάμε για ενοποίηση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, η ενσωμάτωση Τμημάτων του ΤΕΙ Ηπείρου στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, την οποία είχε προτείνει ο κ. Αλμπάνης και είχε παρουσιαστεί και ενώπιων του υπουργού, κατά την επίσκεψή του στην πόλη μας, οι διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο Ιδρυμάτων έχουν ολοκληρωθεί.

Πλέον, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΤΕΙ Ηπείρου, αναμένεται πρωτοβουλία του υπουργείου, η οποία στηρίζεται και από το νέο νομοσχέδιο.

«Τα ΤΕΙ εξελίσσονται σε Πανεπιστήμια και αυτό θα πρέπει να γίνει και στην Ήπειρο, ανέφερε ο κ. Γλαβάς.

Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα, την ενοποίηση των ΤΕΙ Πειραιά και Αθηνών και την μετονομασία τους, σε Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

Πάντως, χαρακτηριστική της διάθεσης που υπάρχει ήταν και η δήλωση του υπουργού, στο 1ο περιφερειακό συνέδριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση στη Δυτική Μακεδονία που ξεκίνησε χθες στην Κοζάνη. Ο κ. Γαβρόγλου, εξήγησε ότι η πολιτική ηγεσία συμφωνεί με την σύμπτυξη των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά και παρέπεμψε στη δημιουργία των Περιφερειακών Συμβουλίων Εκπαίδευσης που θα λειτουργήσουν σε κάθε περιφέρεια, τη διαβούλευση για την ίδρυση, κατάργηση ή συγχώνευση τμημάτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Όπως είπε, το υπουργείο ενθαρρύνει τον διάλογο και τη διαβούλευση για συμπτύξεις ή δημιουργία τμημάτων ανάμεσα στα ιδρύματα. Ανέφερε μάλιστα ως παράδειγμα τη συζήτηση που έχει ξεκινήσει μεταξύ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του ΤΕΙ Ηπείρου για τη λειτουργία Γεωπονικού Τμήματος στην πόλη της Άρτας.

(σε ράστερ)

Συνάντηση και με το προεδρείο των Πρυτάνεων

Την Πέμπτη, ο κ. Γαβρόγλου συναντήθηκε με το προεδρείο των Πρυτάνεων στο γραφείο του στο χώρο του υπουργείο και όπως διαφάνηκε, το κλίμα ήταν θετικό. Σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνάντησης, και οι δύο πλευρές προέταξαν τις συγκλίσεις που έχουν προκύψει στις τελευταίες συναντήσεις τους, τον διάλογο του υπουργού με τη σύνοδο των Πρυτάνεων κατά την πρόσφατη συνεδρίασή της και τη σημερινή συνάντηση με το προεδρείο.

«Σήμερα καταφέραμε να κερδίσουμε από αυτόν τον διάλογο σε μία περαιτέρω σύγκλιση σε βασικά θέματα», τόνισε η πρόεδρος της συνόδου των πρυτάνεων και πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, Βενετσάνα Κυριαζοπούλου. «Θα ενημερώσουμε τα μέλη της συνόδου και μετά θα κάνουμε τις ανακοινώσεις μας. Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον υπουργό για τη διάθεσή του να συζητά», πρόσθεσε.

Ο κ. Γαβρόγλου υπογράμμισε το θετικό κλίμα των συζητήσεων και επανέλαβε ότι υπήρξαν συγκλίσεις. «Στην ιστορία του ελληνικού πανεπιστημίου ποτέ κανένας νόμος δεν έχει περάσει όπου όλοι να συμφωνούν με όλα, κρατάει ο καθένας τις διαφωνίες του, θα κριθούμε όλοι στο επόμενο στάδιο και μπορεί να διορθωθούν πράγματα και το σημαντικό είναι ότι αρχίσαμε από ένα σχέδιο νόμου και σήμερα το σχέδιο νόμου είναι κατά πολύ βελτιωμένο μετά και από αυτές τις συγκλίσεις και πραγματικά ευχαριστώ τους πρυτάνεις και ιδιαίτερα το προεδρείο των Πρυτάνεων», σημείωσε.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την πλευρά του υπουργείου, οι διαφορές που παραμένουν - ωστόσο δεν έχουν τον χαρακτήρα «βέτο» - αφορούν τη διαδικασία εκλογής Πρυτάνεων και τη ρύθμιση του ασύλου.

 

papastratos300x250