Παρασκευή, 27/04/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Ήπειρος Αναμόρφωση του «χάρτη», αλλά όχι ριζική
Αναμόρφωση του «χάρτη», αλλά όχι ριζική Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 14 Ιουλίου 2017 14:59

mitsis14 7 17

Παραμένουν ως έχουν τα τέσσερα Επιμελητήρια της Ηπείρου, καθώς τελικά θα λειτουργήσει συμπληρωματικά, Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο – Οι παρεμβάσεις του Ιωάννη Μήτση, στην έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΚΕΕΕ

Βίκυ Κώστα

Συμπληρωματικά και όχι αντικαθιστώντας τα τέσσερα Επιμελητήρια της Ηπείρου, αναμένεται να λειτουργήσει η νέα Περιφερειακή δομή, που προβλέπεται στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης για τον εκσυγχρονισμό της επιμελητηριακής νομοθεσίας, το οποίο βρίσκεται υπό δημόσια διαβούλευση μέχρι σήμερα Παρασκευή.

Κι αυτό γιατί, προς το παρόν δε θα ισχύσει ριζική αναμόρφωση του επιμελητηριακού «χάρτη» της χώρας, που προέβλεπε την κατάργηση των 41 από τα 59 υφιστάμενα Εμποροβιομηχανικά, Βιοτεχνικά και Επαγγελματικά Επιμελητήρια.

Σημειώνεται, ότι σήμερα σε κάθε νομό λειτουργεί ένα μικτό Επιμελητήριο, με εξαίρεση τις τρεις μεγαλύτερες πόλεις (Αθήνα, Πειραιάς, Θεσσαλονίκη), στις οποίες λειτουργούν από τρία Επιμελητήρια.

Σύμφωνα με τον «Καλλικράτη» που είχε διαρρεύσει πριν από λίγους μήνες, τα Επιμελητήρια Ιωαννίνων, Άρτας, Πρέβεζας και Θεσπρωτίας, αναμένονταν να συγχωνευθούν σε ένα, το οποίο θα ονομαζόταν Επιμελητήριο Ηπείρου.

Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται, καθώς το νέο ανεξάρτητο Επιμελητήριο υπό τη μορφή Συμβουλίου, στο οποίο θα συμμετέχουν οι πρόεδροι των τεσσάρων, θα λειτουργεί συμπληρωματικά, προωθώντας ζητήματα και προβλήματα του επιχειρηματικού κόσμου.

Πάντως, το σχέδιο νόμου, ανοίγει το δρόμο για μελλοντική συγχώνευση, καθώς μεταξύ των αρμοδιοτήτων, όπως ορίζεται στο άρθρο 25 του νομοσχεδίου, «μπορούν να εισηγούνται προς τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης τη συγχώνευση επιμελητηρίων της οικείας Περιφέρειας». Συρρίκνωση θα ισχύει βέβαια, όπου υπάρχουν δύο ή περισσότερα Επιμελητήρια στην ίδια «περιφερειακή ενότητα», ειδικά αν πρόκειται για προβληματικά στα οικονομικά τους ή έχουν κάτω από 5.000 μέλη. Στην περίπτωση αυτή ο υπουργός ενημερώνει για συγχώνευση και σε 60 μέρες πρέπει να απαντήσει η ΚΕΕΕ. Αν αυτό δεν συμβεί, ο υπουργός προωθεί την απόφαση μόνος του.

Την αποκάλυψη για την παραμονή των 59 Επιμελητηρίων, έκανε μιλώντας στα «Πρωινά Νέα», ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Ιωάννης Μήτσης, ο οποίος συμμετείχε πριν από λίγες ημέρες στην έκτακτη Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ), όπου παρουσία του Γενικού Γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, κ. Παπαδεράκη, συζητήθηκε εκτενώς το σχέδιο νόμου με θέμα «Εκσυγχρονισμός της Επιμελητηριακής Νομοθεσίας».

Τι προβλέπεται

Εκτός από τα Περιφερειακά Επιμελητηριακά Συμβούλια, το σχέδιο θέτει  «πλαφόν» δύο θητείες θέτει για τους προέδρους, προβλέπει προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ, ενώ οι προμήθειες  θα διενεργούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4412/2016 (νόμος για τις δημόσιες συμβάσεις). Σε ό,τι αφορά τα έτη προεδρίας, όπως αναφέρεται στο άρθρο 35 του νομοσχεδίου, «όσοι έχουν ήδη διατελέσει πρόεδροι επιμελητηρίου τουλάχιστον μία φορά πριν από τη δημοσίευση του παρόντος, επιτρέπεται να επανεκλεγούν στο ίδιο αξίωμα μόνο μία φορά». Αυτό σημαίνει ότι όσοι έχουν διατελέσει πρόεδροι στο παρελθόν, μπορούν να έχουν ακόμη μία θητεία, ενώ με την ψήφιση του νόμου θα μπορούν να ασκούν τα καθήκοντα του προέδρου για δύο τετραετίες.

Στο πλαίσιο αναβάθμισης των αρμοδιοτήτων τους, τα Επιμελητήρια θα μπορούν να αναλαμβάνουν τη λειτουργία και τον συντονισμό των Κέντρων Υποστήριξης Επιχειρήσεων (ΚΥΕΠΙΧ.). Αποστολή των κέντρων αυτών είναι η παροχή διοικητικών πληροφοριών και η υποστήριξη των εταιρειών κάθε νομικής μορφής, καθώς και των ατομικών επιχειρήσεων, στη διεκπεραίωση διαδικασιών δημοσίου δικαίου, από την υποβολή της αίτησης μέχρι την έκδοση της τελικής πράξης σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες και με την επιφύλαξη ειδικότερων διατάξεων για την οργάνωση και λειτουργία των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ), των υπηρεσιών μιας Στάσης και των υπηρεσιών ΓΕΜΗ.

Την ίδια στιγμή, στην έδρα κάθε Αποκεντρωμένης Διοίκησης συστήνεται με απόφαση του οικείου γενικού γραμματέα υπηρεσιακό συμβούλιο, το οποίο ασκεί όλες τις αρμοδιότητες που προβλέπει ο ν. 3528/2007 (Α’ 26), όπως ισχύει σχετικά με την υπηρεσιακή κατάσταση των υπαλλήλων των επιμελητηρίων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Κάθε υπηρεσιακό συμβούλιο αποτελείται από τρεις υπαλλήλους των επιμελητηρίων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, προϊσταμένους διεύθυνσης και δύο αιρετούς εκπροσώπους των εργαζομένων των επιμελητηρίων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Επίσης, με απόφαση του υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης συστήνεται πειθαρχικό συμβούλιο με αρμοδιότητα επί των υπαλλήλων όλων των επιμελητηρίων της χώρας.

Στην παρέμβασή του ο κ. Παπαδεράκης εστίασε στο πνεύμα των αλλαγών, τονίζοντας ότι ο σχεδιασμός γίνεται με γνώμονα τον νέο ενδυναμωμένο ρόλο που καλούνται να υποστηρίξουν τα Επιμελητήρια της χώρας μέσω της ανάδειξής τους ως βασικού πυλώνα υποστήριξης, παροχής υπηρεσιών και εξυπηρέτησης των επιχειρήσεων, ενισχύοντας τη συμμετοχή των επιχειρηματιών στον σχεδιασμό και την υλοποίηση δράσεων προς όφελος της τοπικής και εθνικής οικονομίας, συμβάλλοντας έτσι κατ’ ουσίαν στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας εν γένει.

Ο κ. Παπαδεράκης αναφέρθηκε επίσης και στον νεοεισαγόμενο θεσμό των Περιφερειακών Επιμελητηριακών Συμβουλίων, επισημαίνοντας ότι δύνανται να επιτελέσουν ουσιαστικό ρόλο στη λήψη αποφάσεων, ενισχύοντας την ικανότητα ουσιαστικής συμβολής των επιμελητηρίων στον εθνικό και περιφερειακό σχεδιασμό και ειδικότερα στην κατάρτιση των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, με παράλληλη ανάπτυξη οικονομιών κλίμακας μέσω συνεργειών, συγχωνεύσεων και της ανάληψης αναπτυξιακών πρωτοβουλιών ευρύτερης σημασίας.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο γενικός γραμματέας αναφέρθηκε και στα χρόνια θέματα που σχετίζονται με την οργανωτική ικανότητα των επιμελητηρίων και αφορούν σε παθογένειες από το παρελθόν, τα οποία καλείται η κυβέρνηση να τα αντιμετωπίσει αντικαθιστώντας τις νοσηρές καταστάσεις υποκατάστασης των οργανικών μονάδων με άλλα οργανωτικά σχήματα μέσω της έναρξης διαδικασιών εκσυγχρονισμού των οργανογραμμάτων και της δρομολόγησης προσλήψεων μόνιμου προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ για την κάλυψη των οργανικών κενών.

Παρέμβαση Μήτση για τη διοικητική επιτροπή

Σε διαφορετικό μήκος κύματος, κινήθηκε ο κ. Μήτσης ο οποίος σημείωσε ότι το σχέδιο νόμου, το οποίο τέθηκε σε διαβούλευση με καθυστέρηση, δε δίνει οριστική λύση σε φλέγοντα ζητήματα, με βάση τα σύγχρονα δεδομένα.

Μάλιστα, ο ίδιος παρενέβη σχετικά με το θέμα της συγκρότησης της διοικητικής επιτροπής.

Η φιλοσοφία που υιοθετεί η κυβέρνηση είναι της συμμετοχής περισσότερων μεμονωμένων εκπροσώπων επιχειρηματιών και επαγγελματιών που θα έχουν-λόγω εκλογικού συστήματος-λόγο, τόσο στο Δ.Σ. των Επιμελητηρίων όσο και στις Διοικητικές Επιτροπές αυτών.

Το νομοσχέδιο ορίζει ότι μέσα σε προθεσμία 15 ημερών από την εκλογή του προέδρου του επιμελητηρίου και με πρόσκληση αυτού, συνέρχεται το διοικητικό συμβούλιο του Επιμελητηρίου και εκλέγει τα υπόλοιπα μέλη της διοικητικής επιτροπής αυτού. Σε περίπτωση που δεν έχει εκλεγεί πρόεδρος, η πρόσκληση αποστέλλεται από την απερχόμενη διοικητική επιτροπή.

Στα Επιμελητήρια όπου η διοικητική επιτροπή απαρτίζεται από 7 μέλη, η θέση του β’ αντιπροέδρου καταλαμβάνεται από υποψήφιο ο οποίος προέρχεται από τον δεύτερο σε ψήφους συνδυασμό, αν αυτός έχει καταλάβει έδρα στο διοικητικό συμβούλιο και έχει συγκεντρώσει τουλάχιστον το 25% των έγκυρων ψηφοδελτίων.

Στα Επιμελητήρια όπου η διοικητική επιτροπή απαρτίζεται από 9 μέλη, η θέση του β’ αντιπροέδρου καταλαμβάνεται υποχρεωτικά από υποψήφιο ο οποίος προέρχεται από τον δεύτερο σε ψήφους συνδυασμό, αν αυτός έχει καταλάβει έδρα στο διοικητικό συμβούλιο και έχει συγκεντρώσει τουλάχιστον το 25% των έγκυρων ψηφοδελτίων.

Η θέση του γ’ αντιπροέδρου, όπου υπάρχει, καταλαμβάνεται υποχρεωτικά από υποψήφιο ο οποίος προέρχεται από τον τρίτο σε ψήφους συνδυασμό, αν αυτός έχει καταλάβει έδρα στο διοικητικό συμβούλιο και έχει συγκεντρώσει τουλάχιστον το 20% των έγκυρων ψηφοδελτίων. Όταν δεν υπάρχει τρίτος συνδυασμός, ή αυτός δεν έχει συγκεντρώσει τουλάχιστον το 20% των έγκυρων ψηφοδελτίων, η θέση του γ’ αντιπροέδρου καταλαμβάνεται από υποψήφιο του πρώτου σε ψήφους συνδυασμού.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων, σημείωσε ότι το νέο σύστημα, δεν πρόκειται να λειτουργήσει στην πράξη, ενώ πρότεινε να έχουν δικαίωμα εκλέγεσθαι μόνο όσοι ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα.

 

papastratos300x250