Παρασκευή, 27/04/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Ιωάννινα «Ξεπαγώνει» η παραχώρηση ιστορικού κτιρίου, στην Ανεξαρτησίας
«Ξεπαγώνει» η παραχώρηση ιστορικού κτιρίου, στην Ανεξαρτησίας Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 14 Ιουλίου 2017 11:56

ktirio anej14 7 17

Πρόκειται για δημόσιο κτήμα, το οποίο περιμένει το «πράσινο φως» για τη συντήρηση και αξιοποίησή του, από την Υπηρεσία Νεώτερων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Ηπείρου – Δεσμεύσεις Κ. Παπανάτσιου στον Γ. Στέφο

Βίκυ Κώστα

Εν αναμονή της δημοσίευσης σε ΦΕΚ, της απόφασης παραχώρησης του δημόσιου κτήματος με ΑΒΚ 418 Ιωαννίνων, τελεί η Υπηρεσία Νεώτερων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Ηπείρου, Βορείου Ιονίου και Δυτικής Μακεδονίας.

Το εν λόγω κτίριο μεταγράφηκε στο Ελληνικό Δημόσιο ως μοναδικός κληρονόμος από την κληρονομιά του Αλέξανδρου Λιάκου και βρίσκεται στο Ιστορικό κέντρο της πόλης (Οδός Ανεξαρτησίας). Το κτίσμα έχει χαρακτηριστεί με την ΥΠΠΟ/ΔΙΛΑΠ/Γ/2067/39897/22-7-1994 (ΦΕΚ642/Β’/26-8-1994) ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο το οποίο χρήζει ειδικής κρατικής προστασίας.

Η λίστα περιελάμβανε άλλα 39, «χαρακτηριστικά δείγματα λαϊκής αρχιτεκτονικής με επιρροές από νεοκλασσικά πρότυπα που είναι απαραίτητα για τη διάσωση της ιστορικής φυσιογνωμίας της πόλης και αποτελούν αξιόλογα δείγματα της πολεοδομικής εξέλιξης στο χώρο σημαντικά για την μελέτη της ιστορίας της αρχιτεκτονικής».

Όπως αναφερόταν στην σχετική απόφαση, «Πρόκειται για πέτρινο διώροφο κτίριο με ιδιαίτερα μορφολογικά στοιχεία στην όψη, όπως πέτρινες παραστάδες στα ανοίγματα του ορόφου, τοξωτή διαμόρφωση των ανωφλίων κ.ά.».

Το προηγούμενο διάστημα, είχαν γίνει όλες οι απαραίτητες διαδικασίες, για την παραχώρησή του, ενώ το υπουργείο Πολιτισμού επί Αριστείδη Μπαλτά, είχε ανάψει το «πράσινο φως», ωστόσο ένα νομικό κώλυμα, «πάγωσε» τα σχέδια της Υπηρεσίας.

Ουσιαστικά, εκκρεμεί μια υπογραφή, ώστε να «ξεκολλήσει» η διαδικασία.

Τη λύση, αναμένεται να δώσει η Yφυπουργός Oικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, η οποία όπως δεσμεύθηκε σε συνάντηση που είχε με τον βουλευτή Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Στέφο, θα κινήσει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες ώστε, έπειτα από συνεννόηση με την ΓΓ Δημόσιας Περιουσίας, να παραχωρηθεί το κτίσμα στην Υπηρεσία Νεώτερων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Ηπείρου, Βορείου Ιονίου και Δυτικής Μακεδονίας.

Ο κ. Στέφος παρέθεσε τα οφέλη μιας πιθανής παραχώρησης του κτιρίου, καθώς αφενός το κτίριο θα αξιοποιηθεί στεγάζοντας τμήματα της περιφερειακής υπηρεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού στην πόλη μας και, αφετέρου, θα συντηρηθεί και θα διασωθεί ένα μνημείο, διότι θα πραγματοποιηθούν άμεσα οι απαραίτητες αναστηλώσεις και έργα καλλωπισμού τόσο του κτιρίου όσο και του περιβάλλοντα χώρου.

Όπως ανέφερε ο Προϊστάμενος Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων Βασίλης Κασκάνης, στα σχέδια της Υπηρεσίας, είναι αρχικά η ολοκληρωμένη συντήρησή του και ακολούθως η δημιουργία χώρων εξυπηρέτησης, όπως εργαστήρια συντήρησης και αποθήκες διαφόρων υλικών. Από εκεί και πέρα, προγραμματίζεται η σύνταξη μελέτης για την αποκατάσταση του κτιρίου και η σύνταξη προϋπολογισμού.

Πάντως, η Υφυπουργός από την πλευρά της, υπογράμμισε πως πολιτική βούληση της κυβέρνησης είναι η, όσο το δυνατόν, καλύτερη αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.

 

papastratos300x250