Παρασκευή, 27/04/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Ιωάννινα Ένα βήμα πριν την επίσημη πιστοποίηση
Ένα βήμα πριν την επίσημη πιστοποίηση Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 13 Ιουλίου 2017 13:50

pistopoiisi13 7 17

Απομένει μόνο η εξωτερική αξιολόγηση, για τη Μονάδα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής της Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων – Η εκκρεμότητα προέκυψε λόγω της χρονοβόρας γραφειοκρατίας που διέπει το Δημόσιο, αλλά και της καθυστέρησης τοποθέτησης νέας διοίκησης

Βίκυ Κώστα

Θέμα μερικών εβδομάδων, είναι η πιστοποίηση της Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής της Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, ώστε να λάβει την απαραίτητη άδεια λειτουργίας από την Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (ΕΑΙΥΑ).

Η εδώ Μονάδα, είναι μία από τις επτά δημόσιες που λειτουργούν στην Ελλάδα, η οποία λόγω της χρονοβόρας γραφειοκρατίας που διέπει το Δημόσιο, αλλά και της καθυστέρησης τοποθέτησης νέας διοίκησης, δεν έχει πιστοποιηθεί ακόμη, όπως ορίζει η διαδικασία.

Προς το παρόν, μόλις δύο –στο νοσοκομείο «Αττικόν» και στο Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκης– έχουν αδειοδοτηθεί.

Η διαδικασία αδειοδότησης των μονάδων Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής ξεκίνησε τον περασμένο Οκτώβριο με καθυστέρηση... 12 ετών. Είχε προηγηθεί η έκδοση προεδρικού διατάγματος για τους όρους και τις προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας των Μονάδων τον Φεβρουάριο του 2016, 11 χρόνια μετά τη σύσταση της αρμόδιας αρχής. Η καθυστέρηση οφείλεται στην πλήρη απαξίωση της Αρχής από την πολιτεία εν τη γενέσει της, με αποτέλεσμα την πλήρη αναστολή της. Η ΕΑΙΥΑ «επανεκκίνησε» το 2014 και έκτοτε επιχειρεί να βάλει τάξη στο «θολό» τοπίο. Στο κάλεσμα της Αρχής να υποβάλουν αίτημα για έκδοση άδειας, ανταποκρίθηκαν και οι 44 Μονάδες Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής που λειτουργούν στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων και εννέα δημόσιες (τέσσερις σε Αθήνα, και από μία σε Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Λάρισα, Ιωάννινα και Κρήτη).

Η Μονάδα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής της Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, είχε ολοκληρώσει τον απαραίτητο φάκελο, εδώ και δύο χρόνια και τον είχε αποστείλει στην αρμόδια Αρχή, η οποία τον έκρινε πλήρη. Ωστόσο εκκρεμούσε η πιστοποίηση κατά ISO 9001.

Σύμφωνα με τον Καθηγητή Ιατρικής Γενετικής και Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, Γιάννη Γεωργίου, που μίλησε στα «Πρωινά Νέα» «Υπήρχε ένα μεγάλο διάστημα, ένα κενό, μέχρι να έρθει η νέα διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου. Βλέπουμε ότι η νέα διοίκηση, έχει και την πρόθεση και τη βούληση, όλη την καλή θέληση κι έχει κάνει μεγάλη προσπάθεια, ώστε να ολοκληρώσουμε αυτή τη διαδικασία όσο το δυνατόν συντομότερα. Είμαστε στα μέσα αυτής της διαδικασίας, έχει ολοκληρωθεί όλη η προετοιμασία, έχει ολοκληρωθεί ο ένας εσωτερικός έλεγχος και εκκρεμεί μόνο ο εξωτερικός έλεγχος, ο οποίος θα γίνει από έναν φορέα πιστοποίησης. Για εμάς, δηλαδή για το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, είναι καθαρά θέμα χρόνου, δεν υπάρχει κανένα άλλο πρόβλημα. Για άλλες Μονάδες, τα προβλήματα είναι μεγάλα».

Συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας

Για τα θέμα που προέκυψε, ενημερώθηκε και ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, ο οποίος σε συνάντηση που είχε με τον κ. Γεωργίου, του μετέφερε τη βούληση της ηγεσίας του υπουργείου, η πιστοποίηση να «τρέξει» άμεσα για τα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία.

Σε αυτό, συνέβαλε και το γεγονός ότι μιλάμε για πρότυπες Μονάδες, στις οποίες απευθύνονται δωρεάν νέα ζευγάρια που αντ5ιμετωπίζουν θέματα υπογονιμότητας, αλλά το κόστος της εξωσωματικής σε κάποια ιδιωτική Μονάδα, είναι απαγορευτικό.

Δεν είναι τυχαίο, ότι στην «εδώ» Μονάδα, εφαρμόζεται Προεμφυτευτικός γενετικός έλεγχος. Μάλιστα, για πρώτη φορά στην Ελλάδα και μάλιστα σε δημόσιο Νοσοκομείο, επετεύχθη και μια εναλλακτική μέθοδος προγεννητικής διάγνωσης δύο νοσημάτων.

Πρόκειται για ζευγάρια, με κληρονομικό νόσημα τα οποία κατάφεραν να γίνουν γονείς υγιέστατων μωρών, χωρίς να ταλαιπωρηθούν ή να αναγκαστούν να διακόψουν την κύηση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ψυχολογία τους.

Την ίδια στιγμή, πριν από λίγες ημέρες στη Γενεύη, στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, έγινε η ανακοίνωση βελτίωσης, έως αποκατάστασης, της υπογονιμότητας ανδρών με επιληψία, που παρακολουθούνται στο αντίστοιχο Κέντρο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, μετά από κατάλληλες τροποποιήσεις της αντιεπιληπτικης αγωγής.

«Έχουμε ‘χτίσει’ μια Μονάδα, που αντιμετωπίζει σφαιρικά το ζήτημα της Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και ο Υπουργός το γνωρίζει αυτό, γι’ αυτό και σε συνδυασμό με την ΕΑΙΥΑ, η οποία θα προχωρήσει σε παράταση, αναμένεται να επιλύσουν άμεσα το θέμα της πιστοποίησης», κατέληξε ο κ. Γεωργίου.

Σύγχυση στα ζευγάρια

Πάντως, η φήμη ότι μπαίνει «λουκέτο» στις Μονάδες, διαδόθηκε γρήγορα και είχε σαν αποτέλεσμα να προκληθεί ανησυχία τόσο εντός των Κλινικών, όσο και στα ζευγάρια. Μάλιστα, σύμφωνα με τον Καθηγητή της Μαιευτικής – Γυναικολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Κωνσταντίνο Ζηκόπουλο, ζευγάρια από τη Λάρισα, όταν ενημερώθηκαν ότι η εκεί Μονάδα δεν πληροί τις προϋποθέσεις για πιστοποίηση «μετακόμισαν» στη εδώ Μονάδα.

Η κατάσταση στην Ελλάδα

Έως πρόσφατα δεν υπήρχε καν επίσημη καταγραφή των κύκλων εξωσωματικής γονιμοποίησης που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στην Ελλάδα. Η πρώτη έγινε πέρυσι και αφορούσε τα στοιχεία του 2013, για τη συλλογή των οποίων από την ΕΑΙΥΑ χρειάστηκαν έξι μήνες. Η δεύτερη που αφορά το 2014 ολοκληρώθηκε πρόσφατα και αναμένεται να δημοσιοποιηθεί το επόμενο διάστημα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στην Ελλάδα το 2013 πραγματοποιήθηκαν 12.250 κύκλοι εξωσωματικής γονιμοποίησης. Εκτιμάται, ότι πριν από την έναρξη της κρίσης ο ετήσιος αριθμός των κύκλων εξωσωματικής γονιμοποίησης έφτανε τις 15.000, ενώ σήμερα εκτιμάται –με βάση και την κατανάλωση των σχετικών φαρμάκων– ότι έχει μειωθεί στις 8.000-9.000.

Επιπλέον, ακόμα και τώρα υπάρχουν μονάδες που δεν αναφέρουν πόσες γυναίκες που εξυπηρέτησαν γέννησαν, ενώ δύσκολα ελέγχεται εάν μία δότρια έχει ξεπεράσει ή όχι το όριο των 10 ωαρίων που επιτρέπεται να προσφέρει.

Με την αδειοδότηση των Μονάδων έγινε ένα μεγάλο βήμα για την προσέλκυση υπογόνιμων ζευγαριών από το εξωτερικό στην Ελλάδα. Εκτιμάται ότι κάθε χρόνο 25.000 υπογόνιμα ζευγάρια χωρών της Ευρώπης μετακινούνται σε άλλες χώρες για να υποβληθούν σε ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Στην Ελλάδα, ο νόμος είναι αρκετά «φιλελεύθερος» σε ό,τι αφορά τις τεχνικές που επιτρέπονται, οι Μονάδες και το επιστημονικό ποσοστό είναι υψηλού επιπέδου, το ποσοστό επιτυχίας εκτιμάται στο 32% και οι τιμές οικονομικές. Ωστόσο, μόλις το 5% των κύκλων εξωσωματικής γονιμοποίησης που κάνουν Ευρωπαίες εκτός των συνόρων τους γίνονται στη χώρα μας, τη στιγμή που η Ισπανία με εξίσου «φιλελεύθερο» νομικό πλαίσιο αντιμετωπίζει το 50% αυτών των γυναικών.

 

papastratos300x250