Παρασκευή, 27/04/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Ιωάννινα Ανοίγει ξανά, η Αγγειοχειρουργική Κλινική
Ανοίγει ξανά, η Αγγειοχειρουργική Κλινική Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 12 Ιουλίου 2017 11:45

ageioxeiroyrgiki12 7 17

Υπεύθυνος της Μονάδας, χρίζεται ο Στέλιος Κούτσιας, που εκλέχθηκε Αναπληρωτής Καθηγητής Αγγειοχειρουργικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Δύο περίπου χρόνια μετά το κλείσιμο της Αγγειοχειρουργικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, μια εκλογή, σηματοδοτεί την επανέναρξη λειτουργίας της.

Αναπληρωτής Καθηγητής Αγγειοχειρουργικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων εκλέχτηκε ο Στέλιος Κούτσιας.

Πλέον και άμα τη εκλογή του ο διακεκριμένος αγγειοχειρουργός, χρίζεται υπεύθυνος της Μονάδας της Χειρουργικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου.

Ο Στυλιανός Κούτσιας είναι Αγγειοχειρουργός –Αγγειολόγος και σπούδασε Ιατρική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο στη Θεσσαλονίκη. Ειδικεύτηκε στην Αγγειοχειρουργική σε νοσοκομεία της Αγγλίας και της Ελλάδας. Παρακολούθησε πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων σε χώρες της Ευρώπης και την Αμερική. Συμμετείχε ως ομιλητής και εκπαιδευτής σε πολλά Ελληνικά και Διεθνή Συνέδρια Αγγειοχειρουργικής.

Από το Μάρτιο του 2016 αποτέλεσε τον πρώτο Αγγειοχειρουργό– Επιμελητή της νεοϊδρυθείσας Πανεπιστημιακής Αγγειοχειρουργικής Κλινικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας.

Η Αγγειοχειρουργική Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, είχε σταματήσει τη λειτουργία της, τον Μάρτιο του 2015, λόγω έλλειψης γιατρών, καθώς ο μόλις ένας γιατρός που εργαζόνταν στη συγκεκριμένη κλινική είχε σπάσει κάθε ρεκόρ προσφοράς και εφημέρευε μόνος του ανελλιπώς επί 30 μέρες το μήνα, ξεπερνώντας στην ουσία τα όρια της ανθρώπινης σωματικής αντοχής.

Όπως χαρακτηριστικά είχε αναφέρει ο τότε διευθυντής της Αγειοχειρουργικής Κλινικής, καθηγητής, Μιλτιάδης Ματσάγκας: «Δυστυχώς δε γινόταν να αποφευχθεί η αναστολή λειτουργίας της Κλινικής, κύρια για λόγους δημόσιας υγείας, καθώς ήταν ανθρωπίνως αδύνατο να λειτουργήσει με ένα μόνο γιατρό!».

Μετά την απαξίωση της Κλινικής, δημιουργήθηκαν τεράστια προβλήματα σε ολόκληρη την ευρύτερη βορειοδυτική Ελλάδα και Νότιο Αλβανία, δεδομένης της γεωγραφικής έκτασης και της πληθυσμιακής σύνθεσης της περιοχής που καλύπτει το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι μέχρι σήμερα, η πιο κοντινή αντίστοιχη Κλινική είναι αυτή στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας και όταν δεν έχει διαθέσιμες θέσεις για άλλους ασθενείς  τότε επόμενη επιλογή είναι νοσηλευτικά  ιδρύματα στην Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με τον διοικητή του ΠΓΝΙ Βασίλη Τσίκαρη, στόχος της διοίκησης και της 6ης ΥΠΕ είναι να «ξαναστηθεί» η Αγγειοχειρουργική Κλινική και γι’ αυτό το λόγο υπήρξε συνάντηση με τον πρόεδρο της Ιατρικής Σχολής κ. Πασχόπουλο προ ημερών έτσι ώστε να διερευνηθούν τα περιθώρια για την περαιτέρω ενίσχυση της Πανεπιστημιακής Κλινικής.

 

papastratos300x250