Τρίτη, 22/05/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Ελλάδα Ζητούν την προστασία της φέτας
Ζητούν την προστασία της φέτας Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 13 Φεβρουαρίου 2018 17:21

feta13 2 18

Στην Αθήνα αύριο Τέταρτη το ραντεβού των κτηνοτρόφων με τον Αποστόλου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ

Στην Αθήνα μεταβαίνει η αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων Μυρτώ Λύκα. Η αντιπροσωπεία μεταβαίνει στην πρωτεύουσα για να συναντηθεί με τον κ. Αποστόλου και να τους θέσουν δυο σημαντικά θέματα: Το πρώτο αφορά την κατακόρυφη πτώση των τιμών γάλακτος αλλά και την προστασία των προϊόντων ΠΟΠ ζητώντας όσοι φέρνουν γάλα από το εξωτερικό να μην μπορούν να προχωρήσουν στην παραγωγή ΠΟΠ προϊόντων.

«Υπάρχει μια τεράστια πτώση στην τιμή του γάλακτος. Ακούμε τον υπουργό ότι είναι αδικαιολόγητη αυτή η πτώση, χωρίς να κάνει όμως κάτι ουσιαστικό. Εμείς ζητούμε, εάν  απαιτείται να επέμβει εισαγγελέας και να μας δώσει τα στοιχεία για τις νόμιμες αλλά και τις παράνομες εισαγωγές και πρέπει να μπει ένα τέλος», είπε η αντιπρόεδρος, ξεκαθαρίζοντας ότι πρέπει να σταματήσουν οι αθρόες εισαγωγές γάλακτος.

Ζητούν έλεγχο στην αγορά!

Τι περιμένουν από αυτό το ραντεβού; Η απάντηση ξεκάθαρη: «Δεν περιμένουμε τίποτα ουσιαστικό. Εμείς, έχουμε συνταχτεί με την άποψη του περιφερειάρχη Αλέκου Καχριμάνη, για την προστασία της φέτας», είπε η αντιπρόεδρος,  ξεκαθαρίζοντας ότι το γάλα φτάνει ενώ υπογράμμισε ότι εάν η τιμή του γάλακτος αυξηθεί και φτάσει στα επίπεδα που λένε οι μελέτες, τότε περισσότεροι κτηνοτρόφοι θα παράγουν μεγαλύτερες ποσότητες και η τιμή της φέτας θα ανέβει εκεί που πρέπει να είναι σαν ΠΟΠ προϊόν!

Και ο Γιάννης Δεκόλης

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γιάννης Δεκόλης που αναφέρθηκε στο θέμα που υπάρχει με τις εισαγωγές γάλακτος και την Παρασκευή ΠΟΠ προϊόντων. Να ξεκαθαρίσουμε ότι οι εισαγωγές γάλακτος δεν απαγορεύεται από το νόμο. Εκείνο που απαγορεύεται είναι η Παρασκευή ΠΟΠ προϊόντων τα οποία έχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές παραγωγής και κυρίως συστατικών.

«Έχει αρνητικό αποτέλεσμα η συρρίκνωση των τιμών γιατί εμείς έχουμε κόστος στις ζωοτροφές. Δεν θα αντέξουν οι παραγωγοί. Η βιομηχανία εισάγει γάλα. Πρέπει να αξιοποιείται και να χρησιμοποιείται με μια καλή τιμή ώστε να μπορέσουν να κρατηθούν οι παραγωγοί. Χρειάζεται δουλειά από όλους μας», είπε σημειώνοντας ότι η «φέτα είναι ο βασιλιάς των τυριών» και πρέπει να κρατηθεί τόσο σε ποιότητα όσο και σε τιμή σε υψηλά επίπεδα.

Στο μεταξύ, όπως είπε αναμένεται να ζητήσουν στοιχεία προκειμένου να μπορέσουν να δουν τις εισαγωγές και να …βάλουν φρένο στην παραγωγή των ΠΟΠ με γάλα εισαγόμενο. «Μας είπαν ότι είναι απόρρητα τα στοιχεία αλλά εμείς θα τα ζητήσουμε», ξεκαθαρίζοντας ότι «πρέπει να στηριχτούν οι παραγωγοί.

 

papastratos300x250