ΚΟΝΙΤΣΑ – Καθηλωτική αναπαράσταση της μάχης στη Φούρκα

Εκδηλώσεις

Οι πεσόντες στη Φούρκα, που αγωνιστήκαν ενάντια στους Ιταλούς που θέλησαν να κατακτήσουν την Ελλάδα, τιμήθηκαν νωρίς το πρωί του Σαββάτου στο ύψωμα του Προφήτη Ηλία στις επετειακές εκδηλώσεις της Περιφέρειας Ηπείρου και του Δήμου Κόνιτσας.
Μαζί με του έλληνες αγωνιστές τιμήθηκαν οι γυναίκες της Πίνδου και οι αξιωματικοί Κων. Δαβάκης και Αλέξ. Διάκος.
Προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Δρυινουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ.κ Ανδρέα εψάλη επιμνημόσυνη δέηση και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων, με την βουλευτή Ιωαννίνων Μαρία Κεφάλα, να εκπροσωπεί το Κοινοβούλιο.
Στεφάνι επίσης κατέθεσε στο μνημείο των ηρώων και απόγονος της οικογένειας του Κων. Δαβάκη.
Ακολούθησε σύντομη τοπογραφική ενημέρωση από αξιωματικό της 8ης Ταξιαρχίας και πανηγυρική ομιλία από τον δημ. σύμβουλο Κόνιτσας Αθαν. Λάκκα.
Η αναπαράσταση της πορείας των γυναικών της Πίνδου και του τραυματισμού του Κων. Δαβάκη διοικητή του αποσπάσματος Πίνδου ακολούθησε αμέσως μετά, καθηλώνοντας το κοινό.
Εμφανώς συγκινημένος ο απόγονος του Κων. Δαβάκη που βρέθηκε πρώτη φορά στη Φούρκα, αποκάλεσε αδέλφια της οικογένειάς του, όλους τους κατοίκους της περιοχής, για την εξαιρετική τιμή που έχουν επιφυλάξει μετά από τόσα χρόνια, να τιμούν και να μην έχουν ξεχάσει τον Κων. Δαβάκη και τους άλλους ήρωες.
Ο περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης, ο δήμαρχος Κόνιτσας Ανδρ. Παπασπύρου και ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Νικ. Σπανός αναφέρθηκαν στα μηνύματα εκείνων των ημερών, που παραμένουν επίκαιρα και στις μέρες μας, ενώ ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί στην πλατεία του χωριού.